Hopp til innhold

– Navnet «Vestlandet» er et kulturhistorisk overgrep

Kommuneforsker mener navnet «Vestlandet» på det nye sammenslåtte Hordaland og Sogn og Fjordane roter i folks identitet, er forvirrende, graverende og helt feil.

Yngve Flo

– EIN FIN ARBEIDSTITTEL: Kommuneforsker, Yngve Flo meiner «Vestlandet» var eit godt namn så lenge Møre og Romsdal og Rogaland var inne i biletet. Men ikkje no lenger.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Man skulle tro at de prøver å dekke over at det ikke lyktes dem å slå seg sammen med de andre to fylkene også, sier Yngve Flo, en av Norges fremste kommuneforskere.

– Å gjøre Vestlandet så lite at det bare omfatter Hordaland og Sogn og Fjordane er helt feil. I så fall skal navnet brukes om en landsdel og et fylke. Det forvirrer, mener Flo, som syns navnet fungerte som en arbeidstittel da alle fire fylkene var aktuelle for sammenslåing. Men ikke når det nordligste og sørligste fylket falt av.

– Vestlandet strekker seg fra Dalane i sør til Romsdalsfjorden i nord. Minst! Forslaget er et kulturhistorisk overgrep som roter med folks identitet, mener han.

Forrige uke bestemte fylkestingene i Hordaland og Sogn og Fjordane at navnet skal bli «Vestlandet». I etterkant har reaksjonene fra naboene i nord og sør eskalert.

Se hva bergensere mener om det nye fylkesnavnet!

– Et sidespor

Flere av de 15 stortingsrepresentantene fra Hordaland mener navnediskusjonen har gått over stokk og stein. Kort sagt er det delte meninger, men en stor del av dem mener debatten har gått for langt.

Peter Christian Frølich

– ET SIDESPOR: Peter Christian Frølich (H) mener det er synd at navnet på den nye regionen har blitt viktigere enn hva den skal gjøre.

Foto: Hordaland Høyre

– Jeg synes det er tragisk at debatten om en så stor reform har endt opp med å handle om navnevalget. Det er nok konflikter fra før rundt denne reformen, og krangling om navnevalg er et sidespor, sier Peter Christian Frølich (H).

Han får støtte av partifellene Tom-Christer Nilsen og Torill Eidsheim.

– Det hele er en storm i vannglass. Man heller burde være opptatt av hva det nye fylket skal gjøre, sier Nilsen, som tidligere har vært fylkesordfører for Hordaland.

– Det er leit at navnet blir viktigere enn innholdet, mener Eidsheim.

Vestlandet - Landsdelen versus storfylket

Mener fylket må løse striden selv

Frp-politiker Silje Hjemdal fra Bergen stemmer i.

– Det er underlig at navnediskusjonen får et så stort fokus først etter at regionalt nivå har bestemt seg, syns Hjemdal.

Frølich mener fylkespolitikerne selv må løse konflikten.

– Jeg kommer ikke til å bruke en kalori på dette spørsmålet i Stortinget. Dette må man løse lokalt, sier han.

Borgerlige samtaler

LIKER NAVNET: KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stemmer for

Hverken Audun Lysbakken (SV) eller nykommer på Stortinget, Nils T. Bjørke (Sp), har tatt stilling til det nye navnet enda.

– Jeg stemmer for navnet Vestlandet. Det er betegnende for regionen, og et navn folk har et forhold til, sier Knut Arild Hareide (KrF).

Det er både Terje Breivik (V), Magne Rommetveit (Ap) og Eigil Knutsen (Ap) enig i. De mener at også Rogaland etter hvert bør bli en del av den nye regionen.

– At det er vestlendinger både nord og sør for det nye fylket må alle kunne leve med, sier Rommetveit.

Breivik tror ikke det vil bli problematisk at både en region og en landsdel bærer samme navn.

– Vestlandsidentiteten er så sterk at den ikke blir forringet uansett, sier Venstre-nestlederen.

Muntlig spørretime på Stortinget.

SKAL BESTEMME: Det er Stortinget som endelig skal godkjenne og bestemme det nye navnet på Hordaland og Sogn og Fjordane.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Ber regjeringen gripe inn

Mens Ove Trellevik (H) forstår at navnet kan provosere for vestlendingene som ikke bor i Hordaland eller Sogn og Fjordane, er både Helge André Njåstad (Frp) og Kjersti Toppe (Sp) klare i sin tale.

– Jeg er imot navnet, sier Njåstad.

– Navnet er ekskluderende, og det passer ikke. Man kan jo bruke litt sunt folkevett oppi dette, sier Toppe.

Flere politikere i Rogaland har allerede varslet at de vil be regjeringen gripe inn.