Hopp til innhold

Næringslivet ut mot «Vestlandet»

Næringsforeninger i Rogaland og Hordaland hiver seg inn i debatten om hvorvidt det nye fylket, bestående av Hordaland og Sogn og Fjordane, kan kalle seg for «Vestlandet».

Vestlandet - Landsdelen versus storfylket

– Vi må ikke rote dette til med en sånn nachspiel-idé som dette er.

Det sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Forrige uke samlet fylkestingene i Sogn og Fjordane og Hordaland seg for første gang. Med et klart flertall ble de enige om at de vil kalle det sammenslåtte fylket for «Vestlandet».

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Tirsdag kunne Stavanger Aftenblad melde at Geir Pollestad (Sp) og Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil be regjeringen om å gripe inn – før stortingsrepresentant i Møre og Romsdal, Fredric Holen Bjørdal (Ap), på onsdag kalte valget for et "frekt navneran".

Laster Twitter-innhold

Nå hiver næringsforeningene i Stavanger- og Haugesund-regionen, samt Bergen og Stord seg inn i debatten, med en felles uttalelse hvor også de går imot å la det nye storfylket kalle seg for «Vestlandet».

– Nå har vi jobbet så lenge for å samle Vestlandet. Så er det noen som gjør et solid forsøk på å splitte Vestlandet. Det taper alle på, sier Minge.

Harald Minge

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, mener ønske om å kalle storfylket for «Vestlandet» vil bidra til splittelse.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Han tror ikke det er noen bevisst strategi fra fylkestingene, ei heller et forsøk på å kuppe navnet, men mener det nye fylket vil være tjent med et annet navn.

– Mangel på respekt

I et felles brev skriver foreningene at "når fylkestingene i Hordaland og Sogn og Fjordane vil kalle sitt nye fylke for «Vestlandet», signaliserer det mangel på respekt både i forhold til historien og i forhold til resten av Vestlandet".

– Nå skal vi i gang med Rogfast og Hordfast. All denne infrastrukturen er lagt inn for å styrke verdiskaping på Vestlandet, sier Minge.

Målet burde være at fylkene og næringslivet på Vestlandet må stå sammen som en kraftig opponent til makten i Oslo-gryta, mener Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd.

Marit Warncke i Bergen Næringsråd

Marit Warncke i Bergen Næringsråd er ikke overrasket over at det krangles om «Vestlandet» på Vestlandet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Norge trenger et tyngdepunkt i tillegg til Oslo. Det eneste som kan utgjøre det tyngdepunktet er faktisk aksen Stavanger-Bergen, sier hun.

Warncke er ikke overrasket over reaksjonene på navnevalget.

– Folk som bor på Vestlandet føler seg som vestlendinger. Da er det klart at det provoserer, sier hun.

Ikke gitt opp håpet

Næringsforeningene ønsket at også Rogaland skulle bli med i det som skulle bli et stort vestlandsfylke. Her endte oljefylket opp med å stille seg utenfor.

De har imidlertid ikke gitt opp håpet om at Rogaland kan bli en del av en større region i fremtiden.

– Vår oppfordring er at Rogaland og Hordaland jobber videre med å få til noe. Men den avtalen som forelå, den var altfor dårlig og ubalansert for Rogaland, sier Minge.