Hopp til innhold

Slik var de åtte dramatiske minuttene på Nav Årstad

40-åringen tok selv initiativ til brukersamtalen på Nav Årstad. I møtet gikk han til angrep. På 29 sekunder mistet én kvinne livet, mens en annen overlevde.

Nav Årstad

BLE ANGREPET: Nav-ansatte og andre vitner opplevde et angrep som varte bare noen minutter. Den tiltalte ventet i publikumsmottaket før han gikk til angrep.

Foto: Nav Årstad

Mandag 20. september 2021 går en mann (40) til angrep med kniv på to Nav-ansatte under en brukersamtale.

Marianne Amundsen (57) dør etter å ha blitt påført 47 knivstikk. Ida Aulin blir også knivstukket, men overlever.

I flere år har mannen vært i jevnlig kontakt med Nav-systemet. Han har klaget på behandlingen og avslag på søknader om stønader fra Nav.

Tre uker før angrepsdagen blir et møte mellom de to Nav-ansatte og tiltalte avtalt.

Angrepet på Nav Årstad

 • 31.08.21
  Innkalling

  En SMS tikker inn på mobilen til tiltalte. Møtet han har bedt om har blitt satt opp, med avdelingsleder Marianne Amundsen og saksbehandler Ida Aulin.

  – Vi hadde bestemt oss for å prioritere hans saker og henvendelser, siden det hadde kommet frem at han hadde dårlige erfaringer med oss. Vi ville prøve å snu det, så når han ba om møte tok vi det på alvor og kalte han inn, fortalte Aulin i retten.

  08.50

  Nav Årstad :Viser til din hendvendelse til NAV Årstad 30.08.2021 med ønske om samtale.

  Det er satt opp tid for samtale mandag 20.09.2021 kl. 10.99 ved NAV Årstad.

  Til stede vil være saksbehandler Ida Aulin og avdelingsleder Marianne Amundsen.

  Dersom oppsatt tid ikke passer ber vi om at du melder fra så fort som mulig.

  Med vennlig hilsen Marianne Amundsen, avdelingsleder.

  Denne meldingen kan ikke besvares med SMS.
 • 14.09.21
  Kjøper drapsvåpenet

  Mannen går inn på kjøpesenteret Horisont i Åsane bydel. Der kjøper han en kokkekniv med brunt skaft på en kjøkkenbutikk til 790 kroner.

  Kniven brukt i Nav-angrepet
  Foto: Politiet
 • 20.09.21, kl. 09.39
  Tar Bybanen til Danmarksplass

  Det er dagen for brukersamtalen. Mannen kjøper billett og går på Bybanen på Sletten senter. Han tar Bybanen til Danmarksplass, før han går bort til Nav-kontoret.

  Bybanen stopper på Danmarksplass
  Foto: Alrik Velsvik / NRK
 • 20.09.21, kl. 09.49
  Ankommer Nav Årstad

  Overvåkingsbilder viser at mannen kommer til publikumslokalet på Nav Årstad klokken 09.49. Han passerer en vekter på vei inn. På ryggen har han en ryggsekk med blant annet kniven han kjøpte seks dager i forveien. Han setter seg og venter i publikumslokalet.

  Nav Årstad
  Foto: Nav Årstad
 • 20.09.21, kl. 09.56
  Skriver ut dokumenter

  Mannen skriver ut dokumenter i publikumsmottaket. Papirene han skriver ut er en oppsummering av en farskapssak, i tillegg til klager han har sendt på behandlingen fra Nav. Politiet finner senere disse papirene i sekken inne på samtalerommet angrepet skjedde.

  I retten sier den tiltalte at han tror hans agenda med møtet var å diskutere klagene hans. – Jeg kan ikke si at jeg var fornøyd med Nav, nei, svarer han aktor May-Britt Erstad under rettssaken.

 • 20.09.21, like før kl. 10.00
  «Sett deg i godstolen du, Ida»

  Saksbehandler Ida Aulin og avdelingsleder Marianne Amundsen går gjennom publikumsmottaket og inn på samtalerom 1. De avtaler at Amundsen skal sitte på en stol nærmest veggen på høyre side av rommet. Aulin skal sitte i en blå kontorstol ved siden av, nærmest døra som de ansatter bruker på rommet. De avtaler at brukeren skal få snakke først i møtet for å fortelle hva han har på hjertet.

  – Før jeg hentet brukeren, husker jeg så godt at Marianne sa til meg: «Sett deg i godstolen du, Ida». Jeg husker den kommentaren så godt, for det var slik Marianne var, fortalte Aulin retten.

  Brukersamtalerommet på Nav Årstad
  Grafikk: Politiet
 • 20.09.21, kl. 10.00
  Henter den tiltalte mannen

  Ida Aulin går ut i publikumsmottaket for å hente den tiltalte mannen som venter. Hun viser han veien slik at han går inn brukerdøren på venstre side av rommet, mens Aulin så går inn den andre inngangen til høyre.

 • 20.09.21, kl. 10.01
  Møtet starter

  Mannen sitter i venstre siden av rommet. Marianne Amundsen og Ida Aulin sitter på den andre siden av et bord, i høyre side av rommet. Amundsen presenterer seg. Så tar mannen opp papirer fra sekken.

  – Det husker jeg veldig godt, fordi jeg fikk en klump i magen. Ikke fordi at jeg tenkte at noe forferdelig skal skje, men fordi at at han nå skal han ta opp igjen mange av serviceklagene og at vi nå skal få høre det, sa Aulin til retten.

  Sekken til drapstiltalte etter angrepet på Nav Årstad
  Foto: Politiet
 • 20.09.21, kl. 10.01
  Mannen går til angrep

  Det neste som kommer opp av sekken er kniven. – I en brøkdel av et sekund ser jeg at han ser etter en reaksjon fra oss. Det blikket han gir oss er iskaldt, det er det mørkeste jeg har sett. Så skjer ting veldig fort. Han stikker etter meg først, fortalte Aulin.

  I retten husker den tiltalte ingenting. I politiavhør har han fortalt at han mistet besinnelsen da Amundsen presenterte seg som avdelingleder. – Jeg tror Marianne får han vekk fra meg, sa Aulin i retten. Hun løper ut og hyler etter hjelp. Hun roper «han har kniv». Folk løper vekk fra stedet, ifølge Aulin. Hun snur og løper inn i rommet. Da ser hun Amundsen ligge på gulvet, og hun skjønner at hun må redde seg selv ut.

  – Jeg tror jeg gir ham et dytt og hyler «nei», men jeg ser fort at det er ingenting jeg kan gjøre. Jeg må komme meg ut selv.

  Sladdet, Samtalerommet på Nav Årstad
  Foto: Politiet
 • 20. september 2021, kl. 10.02
  De første nødanropene

  Politiet får flere nødanrop om knivstikking Nav Årstad og rykker ut. Hendelsen får status som såkalt PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold). En av de første som ringer er er en kvinnelig kollega som sitter i samtalerommet ved siden av.

  – Jeg ser Ida sitter sammenkrøpet innerst i det ene hjørnet. Og ser en høy mann med en vanvittig stor kniv. Mot ham står Marianne. Hun holder hendene opp foran ansiktet som i forsvar. Han har kniven i høyre hånd og hugger til. Jeg kommer meg inn i sikker sone og ringer 112 og får sagt at de må komme fort, fort, fort, vitnet hun i retten.

  Den første politibetjenten som ankom stedet forteller om kaotiske nødanrop. – Det virker uoversiktlig. Ble meldt om personer i både første, andre og tredje etasje. Og at det var snakk om flere gjerningspersoner.

  Samtalerommet på Nav Årstad
  Foto: Politiet
 • 20.09.21, kl. 10.03-10.07
  «Hva faen har du gjort?»

  Ida Aulin blir evakuert ut på baksiden av kontorbygningen. Hun har blitt knivstukket tre ganger. Marianne Amundsen kom seg ikke ut av rommet, og blir påført 47 knivstikk. Mannen brukte bare 29 sekunder på å knivstikke de to med til sammen 50 knivstikk.

  – Jeg gikk inn i rommet, låste døren bak meg og satte meg på kne ved siden av Marianne for å hjelpe. Men det var ingenting jeg kunne gjøre. Jeg ropte til kollegaen min at «han har drept henne», fortalte en mannlig Nav-kollega som kom til publikumsmottaket da han hørte skrikene. Han ble vitne til drapet og var den første som prøvde å gi førstehjelp til Amundsen.

  Vitner forteller at gjerningsmannen stod utenfor døråpningen til samtalerommet og forholdt seg helt rolig i minuttene frem til politiet kom.

  – Jeg snakket til ham da han stod der. Hva faen har du gjort, spurte jeg ham. Så ble vi liksom stående på stedet hvil. Han var veldig rolig. Tidsperspektivet blir veldig diffust for meg. Sekunder føltes som minutter, timer, fortalte den Nav-ansatte til retten.

  Samtalerommet på Nav Årstad, på avstand
  Foto: Politiet
 • 20.09.21, kl. 10.08
  Pågripelsen

  Mannen blir pågrepet i Nav-lokalet seks minutter etter det første nødanropet. Marianne Amundsen får hjerte- og lungeredning.

  – Pågripelsen var helt udramatisk. Det virket som han hadde gjort det han skulle og at han ventet på oss, vitnet den aller første politibetjenten som kom til åstedet.

  Bergen 20210920. 
Væpnet politi har rykket ut til et Nav-kontor på Danmarksplass i Bergen.
Foto: Marit Hommedal / NTB
  Foto: Marit Hommedal / NRK
 • 20.09.21, kl. 10.11 - 10.13
  Leger fra luftambulansen kommer

  To leger fra luftambulansekontoret på Grønneviksøren ankommer Nav Årstad. De deler seg, og den ene går inn til Amundsen der øvrig helsepersonell er i gang med gjenoppliving. Den andre legen lokaliserer Aulin som har blitt evakuert et annet sted i bygget.

  – Min vurdering der og da var at det raskeste og beste for henne var å få spesialisert hjelp på Haukeland universitetssjukehus. Beordrer umiddelbar evakuering av henne i ambulanse dit, fortalte ambulanselegen i retten.

  Knivangrep ambulansefolk Nav Årstad Bergen
  Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK
 • 20.09.21, kl. 10.17 - 10.30
  Forsøker gjenoppliving

  Oppe hos Amundsen spør legene når siste livstegn var. Noen svarer 10.06. De gjør ulike tiltak for å få hjertet til å slå igjen, uten at det hjelper. Pasienten evakueres ut av Nav-lokalene klokka 10.21. Det utføres hjertekompresjoner i ambulansen hele veien til Haukeland, der Marianne Amundsen blir erklært død 10.30.

I retten erkjente den tiltalte 40-åringen handlingene, men han mener han var psykotisk under knivangrepet. Det er også hovedspørsmålet i saken; om mannen var strafferettslig tilregnelig eller utilregnelig under drapet og drapsforsøket.

Kilder: Vitneforklaringer i retten, statsadvokaten og forsvarerens innledningsforedrag, samt fornærmedes forklaring, og tiltaltes forklaring i politiavhør og i retten.

Les alt om rettsaken etter Nav-drapet:

Les også: Storebroren til drepte Marianne: – Jeg føler jeg burde vært i rommet og beskyttet henne

Pål Gerhard Olsen
Pål Gerhard Olsen

Kvinnen som overlevde: – Kniven kommer veldig raskt frem. Jeg tenkte at nå kommer jeg til å dø

Tiltalte og advokat Morten Grimstad i rettssaken etter Nav-angrepet
Tiltalte og advokat Morten Grimstad i rettssaken etter Nav-angrepet

Etterlattes krav til Nav: – Nav burde beklage offentlig, for det har de aldri gjort

Nav-samtalerom på Årstad i Bergen
Nav-samtalerom på Årstad i Bergen

Mange vart vitner til drapet: – Eg har framleis så dårleg samvit for at eg ikkje gjorde noko. Eg svikta dei rett og slett

Samtalerommet på Nav Årstad, på avstand
Samtalerommet på Nav Årstad, på avstand