Fetter tiltalt på drap på Said (28) – væpnet politi i rettssalen

BERGEN TINGRETT (NRK): En 22 år gammel mann erkjente denne uken straffskyld for drapet på sin egen fetter. – Slekten er splittet, sier familievenn Marco Elsafadi.

Bevæpnet politi utenfor Bergen tingrett, Said Chataya drap Circle K

BEVÆPNET: Sikkerheten er streng i Bergen tingrett fredag. Væpnet politi er både utenfor rettsbygget og inne i rettssalen.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Fredag starter rettssaken, der en 22 år gammel mann er tiltalt for drap på sin fetter.

Bevæpnet politi sitter inne i rettssalen, og også før retten holdt politiet vakt utenfor tingretten, med håndvåpen på hoften. Alle som skulle inn i retten ble kroppsvisitert med metalldetektor for å komme inn.

På grunn av politiets risikovurdering, hadde de også bevæpnet seg da mannen ble varetektsfengslet i fjor. Ifølge BA frykter poltiiet hevnaksjoner fredag.

Bensinstasjonsdrapet

Rundt klokken 21.30 fredag 15. februar i fjor fikk politiet melding om et masseslagsmål ved Circle K-stasjonen i Solheimsviken i Bergen.

Da de kom på stedet, fant de 28 år gamle Said Bassam Chataya med flere knivstikk i overkroppen.

Ett minutt etter la politiet Chataya bak i en stor politibil, og kjørte med blålys til akuttmottaket på Haukeland sjukehus mens de drev med livreddende førstehjelp.

Under en time senere ble 28-åringen erklært død på sykehuset. Offerets 22 år gamle fetter ble pågrepet, og tiltalt for drap.

– Dette er en familietragedie på et høyere nivå, for det er fetteren som står tiltalt. Slekten har vært splittet etter hendelsen, sier familievenn Marco Elsafadi.

– Krevende for alle

Elsafadi, som er foredragsholder og tidligere basketballspiller, hadde kjent Chataya i 14 år. Nå ser han frem til å bli ferdig med rettssaken.

– Jeg gleder meg både personlig og på vegne av familien til å få dette overstått. Da kan vi legge det bak oss og rette blikket fremover igjen.

Han forteller at rettssaken vil bli krevende for alle. Spesielt fordi den tiltalte er offerets egen fetter.

– Nå begynner sorgprosessen på nytt, og det kommer til å være krevende for alle. Jeg har forsøkt å støtte familien og barna på fire og fem år som Said etterlot seg.

Elsafadi sier familien håper på en rettferdig rettssak, og en rettferdig dom.

– Vi vil ha en dom som passer med den tragiske handlingen.

Marco Elsafadi

EN GOD VENN: Marco Elsafadi var en god venn av Chataya. Han var også en av hovedarrangørene bak minnekonserten som ble holdt i Bergen i slutten av mai i fjor.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Har erkjent straffskyld for drapet

Tirsdag denne uken kom det frem at fetteren har erkjent straffskyld for drapet.

– Det var befriende. For da blir det en annen rettssak enn vi fryktet. Vi fryktet en rettssak som skulle prøve å bevise at det var et drap, sier Elsafadi.

Til sammen 20 politifolk har arbeidet med saken. Politiet i Bergen har også fått bistand av Kripos i etterforskningen.

Politiet har video av hendelsen, både fra bensinstasjonen, fra andre steder og fra private i nærheten. Tolv personer ble først pågrepet og siktet i forbindelse med drapet, men de fleste ble løslatt kort tid etter. 57 vitner har også blitt avhørt i forbindelse med knivdrapet.

De to fetterne skal i utgangspunktet ha hatt et godt forhold, men dette skal ha endret seg. Sjalusi og et tidligere slagsmål skal ha stått sentralt i politiets etterforskning av saken.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med 22-åringens forsvarer, men har ikke lyktes.

Knivdrap ved Circle K i Viken (Danmarks Plass i Bergen)

DRAP PÅ VIDEO: Overvåkningskamera på bensinstasjonen har filmet drapet, og videoen skal ifølge politiet vise flere stikk mot overkroppen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Øker sikkerheten i tingretten

Statsadvokat og aktor i saken, Ellen Cathrine Greve, kaller det en veldig alvorlig sak. Men ønsker ikke å si noe om rettssaken på forhånd.

Politiet setter inn ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med rettssaken.

Ifølge BT vil politiet være bevæpnet i forbindelse med vaktholdet under rettssaken.