Krever 11 år og 6 måneder i fengsel for tiltalt i Circle K-drapet

BERGEN TINGRETT (NRK): Aktor mener at de ni knivstikkene Said Bassam Chataya (28) ble utsatt for, er straffskjerpende. – I utgangspunktet en forsvarshandling, sa forsvareren som ba om rundt ti år.

Said Bassam Chataya og politibiler utenfor bensinstasjonen

DREPT: Said Bassam Chataya (28) ble drept etter et masseslagsmål ved Circle K-stasjonen på Danmarks plass i Bergen i fjor.

Foto: Widescreen / NRK

Fredag ba aktor Ellen Cathrine Greve om 11 og et halvt års fengsel for 22-åringen som er tiltalt for drapet på sin fetter, Said Bassam Chataya (28).

Det er et halvt år under «normalstraffen» for forsettlig drap, som er på tolv år.

Den tiltalte 22-åringen har allerede erkjent straffskyld for drapet som skjedde under et masseslagsmål ved Circle K-stasjonen på Danmarks plass i Bergen i februar i fjor.

Tilståelsen er formildende, men samtidig mener aktor at de mange knivstikkene bør føre til en strengere straff.

Under sin forklaring tidligere denne uken, hevdet den tiltalte å ikke huske drapshandlingen.

– Det er spesielt at drapet skjer på en bensinstasjon blant folk. I denne saken hadde han ikke klart å komme seg unna, sier aktor og viser til overvåkningsvideoen som viser drapet.

Aktor Ellen Cathrine Greve

AKTOR: Aktor Ellen Cathrine Greve la fredag frem sin påstand i rettssaken om knivdrapet på Circle K.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Ni knivstikk

Overvåkningsvideoen viser at den tiltalte knivstakk Chataya ni ganger på 13 sekunder.

I sin innledning for en uke siden, sa aktor at ett av stikkene var det dødelige stikket.

Fredag sa aktor i sin sluttprosedyre at antallet knivstikk er skjerpende.

– Avdøde ble påført mange knivstikk er mot vitale deler i kroppen. Det er ikke bare et lite angrep, men tiltalte gyver løs på ham.

Aktor nevner også at den tiltalte løp fra stedet uten å prøve å hjelpe til.

22 vitner var kalt inn til rettssaken, som har hatt ekstra høy sikkerhet. Blant annet har politiet vært bevæpnet. Ved flere av vitnene sine forklaringer måtte den tiltalte forlate rettssalen.

BRUK DETTE: Antatt drapsvåpen i Circle K-drapet i Bergen, Bergen tingrett.

DRAPSVÅPENET: En av knivene, som ble funnet like ved åstedet natt til 16. februar, er ifølge kriminalteknikerne drapsvåpenet.

Foto: Vest politidistrikt

– En forsvarshandling

Forsvarer Jørgen Riple ba fredag Bergen tingrett om rundt ti års fengsel for sin klient. Han sa seg enig med aktor om 355 dagers varetektsfradragelse.

Riple sa under sin prosedyre at det ikke var den tiltalte som startet krangelen som førte til masseslagsmålet og knivstikkingen. Krangelen, som var mellom tiltalte og en venn av Chataya, skal ha handlet om den tiltaltes tidligere samboer.

– Min klient bærer hele det juridiske ansvaret for Chataya sitt dødsfall. Men det er min oppfatning at det moralske ansvaret bør deles med i alle fall én annen.

Riple mener videre at det bør legges vekt på at vedkommende som den tiltalte kranglet med, også var den som initierte masseslagsmålet ved å slå først.

– Men så går min klient altfor langt. Dette skyldes nok delvis frykt og rus. Det er en i utgangspunktet en forsvarshandling, sa Riple.

Circle K drap - stillbilde fra overvåkningsvideo. Sekundene før knivstikkingen

KRANGEL: Skjermdumpen fra overvåkningskameraet viser krangelen mellom fetteren (t.v.) og Said Bassam Chataya. Bildet er tatt under masseslagsmålet som endte med det fatale knivstikket.

Foto: Vest politidistrikt

I tillegg til drapet er 22-åringen tiltalt for vold mot sin tidligere samboer og trusler mot tre andre personer. I retten har han erkjent straffskyld for noen av truslene, men ikke for mishandling av sin tidligere samboer.

– Det er tilnærmet ingenting som underbygger denne tiltalen om vold. Bevisbyrden er ikke oppfylt, og jeg mener min klient skal frifinnes for dette.

– Dersom min klient blir frifunnet for den ene tiltalen og blir domfelt for de andre, mener jeg straffen bør være på under ti års fengsel, sa Riple.

Jørgen Riple, forsvarer Circle K-drap, Bergen tingrett

FORSVARER: Advokat Jørgen Riple forsvarer den drapstiltalte 22-åringen. Her sammen med aktor Ellen Cathrine Greve.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Krever oppreisningserstatning

Aktor nevnte at det er av betydning for saken at den tiltalte allerede har tilstått. Den tiltalte tilsto under et avhør i starten av januar i år.

– Den tiltaltes forklaring om at han er gjerningsmannen, støttes opp av bevisene som er lagt frem under rettssaken.

De to bistandsadvokatene til familien har samlet bed om 1.050.000 kroner i oppreisningserstatning. Den tiltalte og hans forsvarere har kommet til enighet med bistandsadvokatene om erstatningskravet.

Bistandsadvokat Beate Hamre fremmet fredag et krav om 100.000 kroner i oppreisningserstatning for ekssamboeren til den tiltalte.

Forsvareren til 22-åringen mener denne erstatningen bør være på under 50.000 kroner.

Ekssamboeren fortalte under sin forklaring at hun at hun skal ha dratt på politihuset og ringt politiet dagen drapet skjedde. Dette var for å forsøke å anmelde den tiltalte for trusler mot henne.

Hamre la vekt på at den tiltalte utøvde psykisk og fysisk vold mot sin tidligere samboer.

Den tidligere samboeren slet med angst og depresjoner før de to ble kjærester, og Hamre mener det er skjerpende at den tiltalte utnyttet henne i en sårbar situasjon.

Hamre fremmet også et krav om opp mot 60.000 kroner i erstatning for en kvinne som tidligere har hatt en relasjon til den tiltalte, og som har blitt truet på livet av 22-åringen. I sin forklaring sa også kvinnen at den tiltalte hadde lånt om lag én million kroner fra hennes morsarv.

I dette tilfellet mente forsvareren til den tiltalte at det ikke er naturlig å fremme erstatning. Dersom det skal betales oppreisningserstatning, mener forsvareren at denne bør være på maksimum 25.000 kroner.

Tiltalte: – Ber om at moren til Said tilgir meg

Den tiltalte ønsket helt på slutten å beklage seg overfor de etterlatte.

– Uansett hvor mye jeg beklager eller angrer, kommer ikke det til å erstatte noen. Jeg skjønner at jeg har gått for langt.

22-åringen sa at han forsto at det har vært en stor belastning for de etterlatte, at han drepte sin fetter.

– I ettertid sitter jeg og tenker på at familien vår har blitt splittet. Jeg ber bare om at moren til Said tilgir meg, og jeg håper det hjelper litt på at jeg blir dømt.