Hopp til innhold

Monsterslep på vei fra Stord til Nordsjøen

Like etter klokken sju onsdag morgen ble utstyrs- og boligplattformen til Johan Sverdrup-feltet slept ut av dokken ved Kværners verft på Stord.

PÅ VEI UT I NORDSJØEN: Slepet startet fra Stord onsdag morgen. Foto: Kværner

Til sammen 18.000 tonn blir nå transportert ut til Utsirahøyden, 140 kilometer vest for Stavanger. Klokken 15 befant slepet seg mellom sju og åtte nautiske mil nord for Utsira, rett vest av Haugesund.

Prosessplattformen på 26.000 tonn er allerede på plass på feltet. Også den ble fraktet ut av løftefartøyet «Pioneering Spirit», som nå også transporterer ut utstyrs- og boligplattformen.

Johan Sverdrup
Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

1430 milliarder kroner

Prosjektet har betydd mye for industrien på Vestlandet. Likevel er det først nå det store eventyret begynner. De som skal bo her skal nemlig produsere olje og gass for til sammen 1430 milliarder kroner de neste 50 årene.

Kværner og det amerikanske selskapet KBR har bygget plattformen, som har kostet 6,7 milliarder kroner. På det meste har to tusen arbeidere vært sysselsatt i prosjektet. Leirvik A/S har bygget boligmodulene til plattformdekket.

Med 560 sengeplasser er boligplattformen på Johan Sverdrup-feltet den største i sitt slag på norsk sokkel i Nordsjøen.

Produksjonsstart i november

Johan Sverdrup-feltet ble oppdaget i forbindelse med prøveboringer i 2010 og 2011. Alt i alt skal det pumpes opp nærmere tre milliarder fat med olje. Feltet vil trolig øke Norges totale oljeproduksjon med 37 prosent neste år.

Equinor er operatør på feltet med sin eierandel på 40 prosent. Partnere er Lundin Norway, Petoro, AkerBP og Total.

Feltet skal etter planen settes i produksjon mot slutten av året.

NRK anbefaler