Mann (48) dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn

Moren tvang sin tre år gamle datter til å ha seksuell omgang med lillebroren (3 mnd.). Hjemme foran PC-en satt Ap-politikeren fra Hordaland og så dem og en rekke andre barn bli misbrukt.

Janne Heltne og Magne Kvamme Sylta i Bergen tingrett, Dark Room-sak

AKTOR: Statsadvokat Magne Kvamme Sylta fotografert under rettssaken sammen med Janne Ringset Heltne, påtaleansvarlig i operasjon «Dark Room».

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Søskenparet var tre og seks år gamle da bistandsadvokaten besøkte dem på Filippinene høsten 2017.

Etter samarbeid med norsk politi hadde filippinsk politi aksjonert mot moren. Hun ble satt i fengsel – de to barna havnet på institusjon.

Tre år i forveien hadde moren tvunget datteren, som da var tre år gammel, til å utføre seksuelle handlinger på sin tre måneder gamle lillebror.

Disse overgrepene skjedde flere ganger, og moren fikk betalt for «tjenesten».

Bak pengeoverføringene sto en kommunestyrerepresentant for Ap (48) fra Hordaland.

Avhøret av den lille jenten ble i fjor høst avspilt i Bergen tingrett.

Nå er mannen som sto tiltalt dømt til 16 års fengsel.

Jenten får erstatning

48-åringen fikk forkynt dommen onsdag kveld.

Dommerne slår fast at han 16 ganger overførte penger til denne kvinnen, og er skyldig i medvirkning til en rekke overgrep mot de to små barna.

Mannen må også betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til den nå syv år gamle jenten. Lillebroren får ikke erstatning, fordi dommerne kommer til at han var så liten da overgrepene skjedde, og det ikke er påvist skadevirkninger.

Bistandsadvokaten deres, Einar Drægebø, er skuffet over at de to barna, som nå bor på barnehjem, ikke får erstatning for økonomisk tap.

– Jeg mener det er galt, sier Drægebø til NRK, og opplyser at han vurderer å anke dette.

Også 48-åringens forsvarer varsler at han vil anke dommen.

Chat fra beslag, dark room

CHAT: Eksempel på en av chattene mellom personer på Filippinene og en norsk mann som har vært etterforsket i operasjon «Dark Room». Politiet vil ikke opplyse om dette er 48-åringen fra Hordaland som nå er dømt.

Foto: POLITIET

Trolig norgeshistoriens strengeste

Søskenparet er bare to av minst 190 fornærmede barn, ifølge den 155 sider lange dommen.

Aktor, statsadvokat Magne Kvamme Sylta, ba om at mannen skulle straffes med 21 års forvaring, med minstetid på ti år.

Dommerne har brukt unormalt lang tid på å vurdere saken. Nesten tre måneder er gått siden rettssaken ble avsluttet i det som er en av de mest omfattende sakene i Vest politidistrikts «Dark Room»-kompleks.

Dommen 48-åringen fra Hordaland nå har fått, er trolig den strengeste som noen gang er avsagt i Norge i en overgrepssak der tiltalte ikke selv har begått de fysiske overgrepene.

– Denne typen nettovergrep er et nyere fenomen, så det er ikke mye rettspraksis på dette. Men dette er åpenbart en streng straff, sier professor i strafferett ved UiB, Jørn Jacobsen.

I fjor dømte Halden tingrett en mann i 30-årene til 14 års forvaring med minstetid på ni år. Han ble dømt for nettovergrep mot 59 jenter fra 12 til 16 år, men gjennomførte i tillegg flere fysiske overgrep selv.

Dommerne i Bergen tingrett viser til flere andre nettovergrepsdommer med straffenivå mellom 7 og 12 års fengsel, men mener 48-åringen fra Hordalands forbrytelser må straffes hardere.

«Real fucking, no fake»

Søskenparet var altså langt ifra 48-åringens eneste ofre. Tiltalen inneholdt hele 178 punkter, flertallet knyttet til overgrep mot barn. Han ble også tiltalt for grov menneskehandel, men dette mener dommerne han ikke kan straffes for.

Mannen overførte penger til personer på Filippinene for at de skulle forgripe seg på barn mens han så på.

«Tiltalte går ofte rett på sak. Han sier rett ut hva han ønsker, og at han ønsker overgrep mot barn», heter det i dommen.

Påtalemyndigheten fant bevis for at 61 overgrep faktisk ble gjennomførte.

Nærmere 200.000 chattemeldinger, sendt mellom 2011 og 2016, var blant politiets beviser. I meldingene skriver mannen detaljert om hvordan han vil at grove seksuelle overgrep skal utføres mot små barn. Ofte av deres egne mødre, som han diskuterer prisen på overgrepene med.

«I forhandlingene viser tiltalte til at han ønsker virkelige overgrep, typisk ved uttrykk som; "real fucking, no fake" [ ...]», skriver dommerne.

I samme periode overførte mannen 722.000 kroner, hvorav 150.000 kroner knyttes direkte til tiltalepostene. Betalingen gjorde at han kunne sitte hjemme foran PC-en og følge med direkte, mens små barn ble misbrukt på det groveste.

– En massiv, kynisk utnyttelse av barn og fattigdom, sa statsadvokaten i sin prosedyre i saken.

Prisen for hvert direkteoverførte overgrep mot barn skal ligge på 15-50 dollar, ifølge Aftenposten.

Vitneboks i Bergen tingrett, 47-åring tiltalt for nettovergrep

VITNEBOKSEN: Her satt den da 47 år gamle mannen i fjor høst og forklarte seg i Bergen tingrett.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

«Skrekkelig lesning»

12. oktober 2016 ble mannen pågrepet. Siden har han sittet varetektsfengslet. Da rettssaken startet to år senere, innrømmet han å ha onanert mens filippinske barn så på ham via webkamera.

Han medga at utdragene fra chattingen som ble presentert i retten var «skrekkelig lesning».

Men at det hadde skjedd fysiske overgrep, ville han ikke være med på. Ingenting tydet på at barna ble tvunget til å gjøre noe de ikke ville, ifølge mannen.

– Alle disse chattene er bare rollespill og fantasier, sa han i retten.

Fordi overgrepene skjedde på direktevideo, kunne politiet heller ikke bevise disse med bilder.

De fant riktig nok grove overgrepsbilder på mannens PC. Men direkteovergrepene måtte bevises med pengeoverføringer og chatter, der mannen flere ganger svarer på om han likte det han hadde fått se.

– Sæd var vann og mel, blod var ketchup

Mannen forklarte at han rundt år 2005 første gang opprettet profil på en asiatisk «datingside». Det var «den spede begynnelsen» på chattingen, som etter hvert ble en slags avhengighet, fortalte 48-åringen i retten.

Han betalte for å se voksne ha sex. Men selv om han fortalte om kameraer som ble zoomet inn på barns kjønnsorganer, nektet han for at han visste at masturbering, oralsex eller penetrering faktisk skjedde.

Barneovergrepene var simulerte, sa mannen, og hevdet at sæden han så via webkamera var laget av vann og mel, og blodet av ketchup.

Den forklaringen festet tingretten altså ikke særlig lit til.

«Ved den samlede bevisvurdering fremstår den som en ren bortforklaring av hans egen medvirkning, for å unngå å komme i straffansvar [ ...]», heter det i dommen.

Aktor: – Et sterkt signal til samfunnet

Mannen sa i retten at han aldri hadde sett på seg selv som pedofil, men de sakkyndige har konkludert med diagnosen pedofili.

Aktor ba altså om en forvaringsdom, der straffen forlenges med inntil fem år om gangen, og i prinsippet kan bli livsvarig.

Men fordi 48-åringen ikke har alvorlige psykiske lidelser eller dysfunksjoner, har «gitt uttrykk for realistiske planer for fremtiden» og har et ønske om behandling som ifølge dommerne fremstår reelt, finner de det ikke riktig å idømme forvaringsstraff.

Aktor Magne Kvamme Sylta sier til NRK at han vil diskutere en eventuell anke med Riksadvokaten, men fremstår tilfreds med dommen.

– Retten har funnet ham skyldig i de fleste forholdene han var tiltalt for, og dommen sender et sterkt signal til samfunnet. Retten har markert at denne type grenseoverskridende kriminalitet har et krav på rettsvern, enten det er innenlands eller utenlands, sier Sylta.

Han sier han ikke er overrasket over frifinnelsen for menneskehandel, og påpeker at den rettslige forståelsen av slike «indirekte overgrep» via internett er under utvikling.

Varsler anke

48-åringens forsvarer, Torbjørn Sognefest, er fornøyd med at klienten ikke er dømt til forvaring, men er tydelig på at dommen ikke er noen seier. Han varsler anke.

– Det er en lang dom med mange poster, men det jeg kan si med én gang, er at noen av postene blir anket, og noen blir ikke anket. Vi må sette oss ned i dag, og se nøye gjennom dommen, sier Sognefest til NRK.

Han vil ikke konkretisere hvilke tiltaleposter som blir anket.

– Men det gjelder de postene han er domfelt for av Bergen tingrett, der han selv vet at han ikke har gjort det som står i dommen, sier Sognefest. ​​​​​​