Hopp til innhold

Omfattende «Dark Room»-tiltale mot mann (56): Bestilte grove overgrep mot små barn

Mannen skal ha betalt fattige utenlandske familier for å begå overgrep mot barn så unge som ti måneder. Selv satt 56-åringen hjemme i Bergen og så på via webkamera.

Hus der politiet i Fillippinene aksjonerte

AKSJONERTE HER: I dette huset reddet filippinsk politi, med hjelp av norsk politi, ut fem barn de mente ble utsatt for live-overgrep på nettet.

Foto: Politiet

En 56 år gammel bergenser er tiltalt for grove overgrep mot flere barn under 14 år.

Overgrepene skal ha skjedd over internett, og ofrene bor blant annet på Filippinene, Madagaskar og i Romania. Mannen skal ha betalt for å få filme overgrepene. Saken er del av den store Dark Room-operasjonen ledet av Vest politidistrikt.

56-åringen er også tiltalt for grov menneskehandel da handlingene anses som å ha misbrukt noen i en sårbar situasjon til å utnytte en person til prostitusjon.

I en periode på syv år har mannen ifølge tiltalen instruert personer til å begå seksuelle handlinger mot barn, blant annet mot nære slektninger.

I et tiltalepunkt anklages mannen for å ha fått en mor og to døtre i Filippinene til å ha seksuell omgang. Barna var 3 og 13 år.

56-åringen skal i tillegg ha fått en småbarnsmor på Madagaskar til å utføre overgrep på sin 10 måneder gamle datter.

I flere tiltalepunkt beskriver påtalemyndigheten hvordan mannen skal ha fått barna til å utføre seksuelle handlinger mot hverandre og moren.

Politiet utga seg for å være mannen

– Det er en svært alvorlig og omfattende tiltale, med meget grove seksuelle overgrep bestilt og instruert om fra Norge, begått mot barn i Romania, Filippinene og andre land av barnas foreldre eller andre omsorgspersoner, sier statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes til NRK.

Tobarnsfaren ble i januar 2017 pågrepet og siktet for å ha bestilt og kjøpt overgrepsmateriale fra en produsent på Filippinene. I etterkant av pågripelsen utga politi seg for å være mannen i Skype-samtale med produsenten.

Arbeidet førte til at filippinsk politi i mars 2018 gikk til aksjon mot produsenten i en landsby i byen Malolos nord i Manila. Pågripelsen førte til at fem barn ble reddet.

Pressekonferanse i Filippinane med norsk politi

MANILA: I 2018 stilte Sidsel Isachsen fra Vest politidistrikt opp til en pressekonferansen i Manila i etterkant av pågripelsen av produsenten i Filippinene. Den arresterte mannen i oransje var også til stedet og måtte svare på spørsmål fra pressen.

Foto: Politiet

Søkte opp kontakter fra fengsel

Denne uken bestemte Bergen tingrett å forlenge fengslingen av mannen i ytterligere åtte uker.

Retten mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse i saken, selv om den i all hovedsak er ferdig etterforsket.

I kjennelsen vises det til en hendelse der den tiltalte fikk tilgang til internett i fengslingsperioden. Det brukte han til å forsøke å logge seg inn på Skype og «søke opp en av sine kontakter som er involvert i saken».

Bergen tingrett mener derfor at det er fare for at den tiltalte vil påvirke vitner, fornærmede og medskyldige om han slippes løs før rettssaken.

Påtalemyndigheten vurderer å foreslå at mannen skal få en forvaringsdom. De ønsker også å inndra PC, nettbrett og mobiltelefoner.

– Sakens karakter, måten og hyppigheten overgrepene har skjedd er grunnen til at vi utreder om det kan bli aktuelt. I denne saken er gjentakelsesfare et sentralt spørsmål, sier statsadvokat Raanes.

– Langt kortere tiltale enn siktelse

Mannens forsvarer, Torbjørn Kolås Sognefest, sier hans klient ser frem til en god behandling av saken.

Hvordan stiller din klient seg til tiltalen?

– Han ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i mediene. Men han bemerker seg at tiltalen han er blitt forkynt er langt kortere enn det han ble siktet for.

Og det mener han er et positivt signal?

Ja, det ligger i sakens natur. Man ønsker ikke en lang tiltale, sier Sognefest.