Hopp til innhold

- Dette er en kjedelig sak for NHO

NHO-direktør John G. Bernander mener Paul-Chr. Riebers brudd på tollreglene kan skade NHO.

John G. Bernander

NHO-direktør John G. Bernander synes dette er en kjedelig sak for NHO og Rieber.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

President i NHO, Paul Christian Rieber

Paul Christian Rieber måtte forklare seg for NHO-styret i dag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Dette er en kjedlig sak for Rieber og hans selskap, og selvfølgelig også for NHO, sier NHO-direktør John G. Bernander til NRK.

NHO-president Paul-Chr. Rieber forklarte seg i dag for NHO-styret om brudd på tollreglene i forbindelse med import av fiskeolje.

– Rieber redegjorde for styret i NHO om saken, og han innrømmet at de hadde gjort en feil i tolldeklareringen av fiskeolje, sier Bernander, som legger til at styret nå vi diskutere hva de vil gjøre videre med saken.

– Vi vil avvente tollmyndighetenes undersøkelser og diskuterer dette videre i styret.

– Må ryddes opp i

Styret ble informert om saken onsdag etter at NRK gjorde Rieber oppmerksom på at selskapet hans, GC Rieber Oils, i en årrekke har importert store mengder fiskeolje fra Marokko under feil tollkode, og dermed unnlatt å betale toll for flere hundre millioner kroner.

Toll- og avgiftsdirektoratet har innledet en granskning av selskapet, som de mener har brutt den norske toll-lovgivningen.

– Vi avventer resultatet av den dialog som er etablert mellom selskapet og myndighetene og utfallet av virksomhetsgjennomgangen. Presidenten har redegjort for sakens omstendighet til styret i NHO, sier Bernander.

Video steinar mediaas

Video: - Nå må de rydde opp, ta det på alvor, sier NRKs økonomi-kommentator, Steinar Mediaas.

Tollmyndighetene ser, i likhet med leder av Stortingets næringskomité, alvorlig på saken.

– Dette må det ryddes opp i. Man få klarhet i hva som har skjedd, sier leder av Stortingets næringskomité Terje Aasland til E24.

– Det er alvorlig at de har ikke fulgt spillets regler de siste ti årene, og det bør ikke et så stort selskap som Rieber Oils gjøre, sier NRKs økonomi-kommentator Steinar Mediaas.

Rieber selv kjente ikke til saken før NRK tok kontakt.

– Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sier NHO-president, Paul-Chr. Rieber til NRK.

Gullkantet forretning

GC Rieber-Oils har vært en gullkantet forretning for Rieber-familien med Paul-Chr. Rieber i spissen.

I årene 2005 til 2008 - som er det siste året med innleverte regnskaper - hadde selskapet et overskudd på nesten 45 millioner kroner. Bare i 2008 viste bunnlinjen et overskudd på 16,6 millioner kroner.

Virksomheten har i perioden også doblet sin størrelse - fra en omsetning på 196 millioner kroner i 2005 til 404 millioner kroner.

AKTUELT NÅ