NRK Meny
Normal

Overså varsel om tollunndragelse

Myndighetene ble varslet om mulig tollunndragelse fra selskapet Rieber Oils for en måned siden. Men tipset fra ble oversett.

Video - Vi fikk henvendelse for en mnd siden

Ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, Mette Wikborg sier myndighetene jobbet med saken da de ble varslet om den mulige tollunndragelsen til Rieber Oils.

Nærings- og handelsdepartementet ble varslet av Naturvernforbundet i en e-post om mulig tollunndragelse fra selskapet Rieber Oils for en måned siden. Men tipset fra ble oversett.

I dag fortalte NRK at importøren kan ha latt være å betale toll på fiskeolje for mer enn 250 millioner kroner

Arrogant oppdrettsnæring

- Vi tipset Nærings- og handelsdepartementet både om at det var utstrakt handel med et land som er okkupert som norske myndigheter har advart mot å handle med, også tipset vi om at her kunne det være betydelig tolljuks, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Naturvernforbundet kom over dette og mente at det var riktig å varsle regjeringen.

- Hele saken viser at vi har en arrogant oppdrettsnæring som tror de kan gjøre hva som helst for å produsere laks som både skader fiskeriene ute i verden, men også norske fjorder. Vi forventet da at søkelyset ble satt enda kraftigere på denne næringen.

- Vanskelig tilgjengelig

Nærings- og handelsdepartementet mener det var vanskelig tilgjengelig i e-posten at det kunne være avvik fra tollreglene.

- Jeg har vondt får å akseptere at det var vanskelig tilgjengelig når Toll- og avgiftsdirektoratet vurderer saken som veldig alvorlig. Vi hadde forventet at man gikk til bunns i denne saken. Det er bra at man tar tak i handelen med et okkupert område, men her var det mer. Vi håper at regjerigen sørger for å straffe de som er involvert, sier Haltbrekken.

Haltbrekken mener Nærings- og handelsdepartementet skriver fra seg ansvaret når de sier de ikke er rett instans til å motta saken.

- Da burde de ha videresendt opplysningene til de rette instansene.

Arbeidet allerede med saken

- Vi fikk en henvendelse fra Naturvernforbundet i mars og den var knyttet til Ewos kjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara. Dette var da en sak vi allerede arbeidet med og hvor Cermaq hadde orientert oss om fiskeoljen, sier ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, Mette Wikborg

- Vi tok raskt kontakt med Cermaq og kommuniserte til dem at våre forventinger går ut på at deres praksis er i tråd med retningslinjene til Utenriksdepartementet når det gjelder varer med opprinnelse fra Vest-Sahara. Etter en gjennomgang ble det besluttet at dette kjøpet skulle stoppes og avsluttes, sier Wiborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger