Hopp til innhold

- Regler er til for å følges

Statsminister Jens Stoltenberg reagerer på at NHO-president Paul-Chr. Riebers selskap har unnlatt å betale import-toll.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg reagerer på at NHO-presidentens selskap kan ha jukset med tollen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold, Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Jeg er veldig opptatt av likhet for loven. Regler er til for å følges, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Likhet for loven

– Jeg regner med at Tollvesenet og andre myndigheter nå vil gå inn i denne saken og gjøre en jobb slik at det er likhet for loven, fortsetter Stoltenberg.

I dag ble det kjent at Paul-Chr. Riebers selskap GC Rieber har benyttet feil tollkode i flere år da de importerte fiskeolje fra Vest-Sahara.

Ved å benytte seg av denne koden kan selskapet ha sluppet å betale flere hundre millioner kroner i import-toll.

Også leder av Stortingets næringskomité mener saken er alvorlig.

– Dette må det ryddes opp i. Man få klarhet i hva som har skjedd, sier stortingsrepresentant Terje Aasland til E24.

– Det er viktig at det er likhet for loven og det er viktig at reglene gjelder for alle. Enten de er topp-næringslivsledere, topp-politikere eller andre, sier Stoltenberg som understreker at politikere ikke bør blande seg inn i slike lovbrudd, men det viktig at folk følger spillereglene.

Ser alvorlig på saken

Rieber måtte i dag forklare seg for styret i NHO om saken etter at Rieber ble gjort oppmerksom på saken av NRK.

Toll- og avgiftsdirektoratet har innledet en granskning av selskapet, som de mener har brutt den norske toll-lovgivningen. De vurderer nå å politianmelde GC Rieber Oils.

– Rieber Oils vil få et krav om etterbetaling av toll, og vi vil vurdere om vi skal politianmelde saken eller etterberegne en tilleggsskatt, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, til NRK.

Flere hundre millioner

Rieber Oils importerte i fjor i underkant av 20.000 tonn fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara, og Ewos kjøpte nesten det tilsvarende av Rieber Oils. Totalt ble det i 2009 importert, ifølge SSB, 20.287 tonn fiskeolje fra Marokko.

Problemet for Rieber Oils er at siden 2001 har ikke en dråpe fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara blitt fortollet som dyrefôr i Norge. Og deres største kunde, Ewos, er Norges nest største produsent av fiskefôr til lakseoppdrettsnæringen.

Dermed kan Rieber Oils ha unnlatt å betale toll for 75 millioner kroner bare i fjor. Hvis selskapet har solgt fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara til Ewos de siste 5-6 årene, som Ewos selv hevder i en pressemelding, kan NHO-toppens selskap ha sluppet en tollavgift på over 250 millioner kroner i den perioden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ