19-åring tiltalt for voldtekt og forsettlig drap på Hilda Feste (98)

19-åringen fra Os risikerer 21 års fengsel hvis han blir dømt for drap og voldtekt på Hilda Feste (98).

Hilda Feste (98) ble drept på Os

VOLDTATT OG DREPT: 98 år gamle Hilda Feste ble overfalt, misbrukt og drept i sitt eget hjem første nyttårsdag.

Foto: Oddmund Lunde/Ketil Jordan

Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot Os-mannen for voldtekt og forsettlig drap på 98-åringen under særdeles skjerpende omstendigheter. Påtalemyndigheten mener 19-åringen drepte Feste for å skjule voldtekten eller unndra seg straff.

– Tiltalte tar dette svært tungt, sier advokat Ivar Abrahamsen, som er en av to forsvarere for 19-åringen.

Det brutale overgrepet og drapet på 98 år gamle Hilda Feste første nyttårsdag rystet både lokalsamfunnet og resten av landet. I over halvannen måned levde beboerne i området i frykt og uvisshet.

Først 21. februar gikk politiet til aksjon og pågrep den nå 19 år gamle Os-mannen, som bor noen få minutters gange fra åstedet.

Har sterke bevis

Under de første fengslingsmøtene slo politiet sterke bevis i bordet:

  • 19-åringens fingeravtrykk i avdødes blod på åstedet
  • Hans DNA på innsiden av glidelåsen i drapsofferets bukse.
  • Offerets DNA på et blodig putetrekk som lå i en plastpose i 19-åringens leilighet

Ifølge TV 2 skal politiet også sitte på bevis på at 19-åringen har søkt etter eldreporno på internett, noe de mener kan være med på å forklare bakgrunnen for ugjerningen.

19-åringen skal ifølge VG også ha hatt tilgang på en leilighet i Gamleheimshagen mens familiens kommunale bolig ble utbedret for skader.

Døde av massiv vold mot hodet

Nå har Riksadvokaten tatt ut tiltale mot 19-åringen fra Os, som påtalemyndigheten er sikre på voldtok og drepte Hilda Feste i hennes eget hjem i omsorgsboligen i Gamleheimshagen ved 21-tiden 1. januar i år.

Obduksjonen viste at Feste døde av massiv vold mot hodet.

Riksadvokaten mener drapet ble begått med forsett, som innebærer at 19-åringen utøvde vold for å drepe. Det betyr samtidig at påtalemyndigheten mener drapet ikke var planlagt på forhånd og at han derfor slipper å bli tiltalt for overlagt drap.

Gert Johan Kjelby

AKTOR I RETTSSAKEN: Statsadvokat Gert Johan Kjelby skal føre saken for påtalemyndigheten.

Foto: Ingvil Aaen Torpe / NRK

– «Blackout» etter spritfyll

19-åringen har hele tiden nektet enhver befatning med saken, tross politiets sterke beviser.

I avhør har han forklart at han ikke husker noe etter at han forlot en fest litt tidligere på kvelden, hvor han skal ha drukket mye sprit. 19-åringen hevder han har fullstendig «blackout» fra resten av kvelden.

LES OGSÅ: – Gikk fra fest i sinne før drapet

Hilda Feste rakk å utløse trygghetsalarmen da hun ble overfalt.

En hjemmesykepleier tok seg inn i leiligheten fem minutter senere. Vedkommende ble da vitne til det seksuelle overgrepet og fikk et glimt av gjerningsmannen.

Hjemmesykepleierens vitneforklaring er ventet å bli helt sentral under den kommende rettssaken.

Undersøkt av rettspsykiatere

Rettspsykiaterne Jan Øystein Berle og Leif Erik Rønneberg har undersøkt tiltale og konkludert med at han verken var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. På grunnlag av dette har påtalemyndigheten slått fast at 19-åringen kan straffes med fengsel eller forvaring.

Mannen fikk tiltalen forkynt i fengselet denne uken. Han har under hele varetektsoppholdet vært underlagt strenge sikkerhetstiltak , av frykt for voldelige represalier fra andre innsatte grunnet sakens meget spesielle karakter.

Bistandsadvokat Beate Hamre, som representerer Hilda Festes familie, sier hun verken har fått lest tiltalen ennå eller ønsker å kommentere den.

Rettssaken mot 19-åringen starter 12. november i Nordhordland tingrett og vil vare i fem dager. Aktor i saken blir statsadvokat Gert Johan Kjelby.

Gamleheimshagen

BOR FÅ MINUTTER UNNA: Den draps- og voldtektstiltalte 19-åringen bor noen få minutter unna åstedet i Gamleheimshagen (bildet).

Foto: Thomas Hellum / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.