– Husker ingenting fra drapskvelden

18-åringen som er siktet for drapet på Hilda Feste (98), har forklart at han var sterkt beruset drapskvelden. Politiet mener tekniske bevis nagler ham til drapet.

Advokat Rolf Knudsen

LANGE AVHØR: 18-åringens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, sier siktede sliter i avhør og ofte må ta pauser.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hilda Feste

DREPT: 98-årige Hilda Feste ble drept og seksuelt misbrukt i sitt eget hjem 1. nyttårsdag.

Foto: Oddmund Lunde

Den siktede mannen ble pågrepet i sitt eget hjem i går uten dramatikk, etter at han for tre uker siden frivillig avga DNA-prøve og fingeravtrykk til drapsetterforskerne.

LES OGSÅ: – Et stort sjokk at han er så ung | – Har DNA fra drapsmannen

– Tar siktelsen svært tungt

– Siktede stiller seg uforstående til siktelsen og tar det svært tungt at han er anklaget og siktet for dette grufulle drapet. Han kan ikke fatte eller begripe at han skal ha noe med dette å gjøre. Samtidig er han opptatt av å hjelpe politiet og bidra med det han kan, sier 18-åringens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, til NRK.no.

Advokaten sier den drapssiktede mannen kun i sterkt begrenset grad kan gjøre rede for sine egne bevegelser. Ifølge Bergensavisen ble 18-åringen observert svært full i Os sentrum bare timer før Hilda Feste ble drept.

Hevder å ha fått blackout

I avhør har han hatt store problemer med å gjøre rede for hva han gjorde om kvelden 1. nyttårsdag. Mannen skal festet med en venn og drukket betydelige mengder med sprit.

– Han har forklart at han var sterkt alkoholpåvirket på drapstidspunktet, slik at han ikke kan bidra så mye med å kartlegge sine egne bevegelser i timene før drapet. Han husker at han har vært hos en kamerat, men det er stort sett det han husker, sier Knudsen.

– Vil det si at han ikke husker hva som skjedde?

– Det er dekkende, ja. Han forklarer at han har hatt en såkalt blackout. Det er opptil flere timer som er blanke for ham, sier Knudsen.

Siktet for forsettlig drap

Politiet har tatt ut siktelse for forsettlig drap og advokat Knudsen regner med at 18-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag eller fredag.

Den siktede mannen er et tilnærmet ubeskrevet blad hos politiet, bortsett fra noen trafikkforseelser. Han skal ha blitt mobbet på skolen og ikke hatt mange venner, men skal nettopp ha begynt i ny jobb i ukene etter at Hilda Feste ble drept.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

FØLER SEG SIKRE: Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier at politiet mener tekniske bevis knytter 18-åringen til drapet.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Mannen bor selv i Os sentrum, ikke langt fra drapsstedet. Han er tidligere avhørt som vitne i saken. 18-åringen har i avhør bekreftet at han visste hvem Hilda Feste var, men hevder hardnakket at han aldri har vært i leiligheten hennes.

– Sexovergrep ikke tema hittil

Hjemmesykepleieren som låste seg inn i leiligheten og fikk et glimt av gjerningsmannen, har fortalt til politiet at hun så Hilda Feste bli utsatt for et seksuelt overgrep.

Rettsmedisinere har også bekreftet overfor politiet at 98-åringen ble seksuelt misbrukt. Politiet har foreløpig ikke konfrontert den siktede 18-åringen med dette.

– Det har ikke vært tema hittil i avhørene, sier Knudsen.

Grafikk os

BOR NÆR DRAPSSTEDET: Hilda Feste (98) ble seksuelt misbrukt og drept i sin egen leilighet i omsorgssenteret Gamleheimshagen på Os. Den pågrepne 18-åringen skal bo like i nærheten.

Foto: Tuva Tagseth (grafikk) / NRK