– Gikk fra fest i sinne før drapet

Den drapssiktede 18-åringen har forklart at han ikke husker noe fra kvelden Hilda Feste (98) ble drept. Nå forklarer bekjente at mannen havnet i krangel med en kompis tidligere på kvelden.

Grafikk os

DREPT OG MISBRUKT I EGET HJEM: 98 år gamle Hilda Feste ble drept her i sin egen leilighet i Gamleheimshagen 1. nyttårsdag.

Foto: Tuva Tagseth (grafikk) / NRK

Advokat Rolf Knudsen

- REAGERTE PÅ DRAPET: Mannens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, bekrefter at 18-åringen reagerte sterkt på det brutale drapet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

18-åringen skal derfor ha forlatt festen i sinne og gått hjemover full og i svært dårlig humør, skriver bt.no. På veien hjem ble mannen observert ved busskuret ved Rema 1000 på Os. Han skal da ha sjanglet og vært så full at to vitner ble bekymret for ham.

Hevder å ha blackout

En av de siste observasjonene av 18-åringen er gjort mellom klokken 21.00 og 21.10. Bare noen minutter senere tok gjerningsmannen seg inn i leiligheten til Hilda Feste i Gamleheimshagen.

Mannens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, har tidligere opplyst at 18-åringen ikke husker noe før han våknet og gikk i dusjen ved tolvtiden 2. januar. I avhør har han forklart at han var svært full etter å ha drukket store mengder sprit og at han har blackout fra den aktuelle kvelden.

LES OGSÅ: Mulig ikke å huske noe fra et drap

Han skal heller ikke ha hatt blod eller andre spor fra en slik handling på klærne eller kroppen.

– Drapsmannen burde vært drept

Som NRK.no fortalte onsdag , var 18-åringen venn med den dreptes barnebarn på Facebook. Flere ungdommer i Os forteller til NRK.no at de to ikke var nære venner, men kun bekjente.

– Slik er det på Os. Alle kjenner på en måte alle, og derfor er også alle venner med alle på Facebook, fortalte to skoleelever i Os til NRK.no onsdag.

18-åringen har forklart i avhør at han visste hvem Hilda Feste er, men nekter for at han noen gang har vært i leiligheten hennes. Ifølge bt.no skal han overforfor venner ha reagert med avsky på det brutale drapet av 98-åringen.

– Drapsmannen burde vært drept, skal 18-åringen ha sagt.

– Har fulgt saken i media

Mannens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, bekrefter at drapet opprørte 18-åringen.

– Han har fortalt at han reagerte på drapet med sjokk og forferdelse, på samme måte som alle andre i Os. Han har også fulgt saken gjennom media og samtaler med andre i bygdenk, sier Knudsen til NRK.no.

Ingen av vennene hans skal ha merket noen forandring i oppførselen hans i tiden etter drapet.

«Ressurskrevende ansatt»

Bergensavisen skriver torsdag at 18-åringen sommeren 2008 solgte aviser på dørene i Os, blant annet i Gamleheimshagen. Arbeidsgiveren forteller til avisen at det var mye rot med 18-åringen og beskriver ham som en «ressurskrevende ansatt».

Gamleheimshagen

BOR STEINKAST UNNA: Den siktede 18-åringen bor like i nærheten av Gamleheimshagen.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Den drapssiktede mannen skal nylig ha startet i ny jobb, gjennom et arbeidstreningsprogram. Der skal han ha gjort sine ting bra og gitt et godt inntrykk.

Ungdomsmiljøet på Os er fortsatt i sjokk etter pågripelsen av 18-åringen tirsdag.

– Det føles helt utenkelig at det skal være han som har gjort det. Slik jeg kjenner ham, har han alltid vært omtenksom overfor vennene sine. Han er jo også uskyldig til det motsatte er bevist, sa 17 år gamle Isak Røen til NRK.no onsdag.

Nytt avhør torsdag ettermiddag

Krimteknikere gjorde i går undersøkelser i siktedes leilighet, som ligger kun et langt steinkast fra åstedet. Politiet mener å ha tekniske bevis som knytter 18-åringen til det brutale drapet.

Mannen skal gjennom ytterligere avhør hos politiet torsdag ettermiddag og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett fredag. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Han forstår ikke hvorfor han er siktet for dette forholdet, sier Knudsen.