Frykter at drapssiktet 18-åring skal bli utsatt for vold i fengselet

– Jeg er bekymret for hans sikkerhet, men har full tiltro til at fengselet håndterer dette på en god måte, sier 18-åringens forsvarer, advokat Rolf Knudsen.

Varetektsfengsling Os-drapet

BER OM LUKKEDE DØRER: Forsvarer Rolf Knudsen (midten) sier at 18-åringen ikke vil forklare seg i retten dersom media får være tilstede. Til venstre bistandsadvokat Beate Hamre, til høyre politiadvokat Asbjørn Onarheim. Bildet er tatt under det første fengslingsmøtet.

Foto: Lisa Turøy Christiansen / SCANPIX

Mannen som er siktet for å drept og voldtatt 98 år gamle Hilda Feste i Os første nyttårsdag, ble fredag fremstilt for ny varetektsfengsling. Politiadvokat Sidsel Isachsen ba 12 ukers fengsling og begrunnet den lange fengslingsperioden med at politiet har sterke bevis mot 18-åringen:

Politiadvokat Sidsel Isachsen

AKTOR: Politiadvokat Sidsel Isachsen stilte i retten for påtalemyndigheten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
  • 18-åringens fingeravtrykk avsatt i blod på åstedet
  • 18-åringens DNA på åstedet
  • Hilda Festes DNA i 18-åringens bolig

Tingretten valgte likevel å fengsle 18-åringen i fire nye uker.

Den siktede unge mannen opptrådte fattet da han kom inn i rettssalen. Både familien hans og venner av familien var på plass i retten. 18-åringen fant dem flere ganger med blikket og vinket forsiktig til dem da han tok plass i rettssalen.

Holdes skjermet fra andre innsatte

– Siktede vil kreve seg løslatt, subsidiært at fengslingsperioden blir vesentlig kortere, sier mannens forsvarer. Vi forsvarere vil også spørre siktede om han ser for seg noen alternativer til det å sitte fengslet, sa forsvarer Rolf Knudsen til NRK.no i forkant av rettsmøtet.

18-åringen nekter fortsatt straffskyld og påstår han ikke husker noe som helst fra den aktuelle kvelden.

Knudsen varslet på forhånd at han i retten ville ta opp hvordan 18-åringen har det i fengselet. Ifølge forsvareren har den drapssiktede ungdommen det svært tungt. I tillegg holdes han skjermet fra øvrige innsatte i fengselet. Årsaken er frykt for at 18-åringen skal bli utsatt for vold.

– Det er slik fengselet fungerer

– Det er slik fengslet fungerer, med tanke på de alvorlige anklagene han har mot seg. Da er det alltid en fare for at andre medinnsatte ønsker å foreta seg noe alvorlig mot ham. Det er slik fengselet vurderer situasjonen, sier Knudsen.

Advokaten bekrefter at han selv også er bekymret for 18-åringens sikkerhet, men sier han har full tiltro til at fengselet ivaretar sikkerheten hans på en tilfredsstillende måte.

Forsvarerteamet ba retten lukke dørene for tilhørere og presse da rettsmøtet startet klokken 9.00.

Rolf Knudsen og Ivar Abrahamsen under fengslingsmøtet

TO FORSVARERE: Advokatene Rolf Knudsen (nærmest) og Ivar Abrahamsen forsvarer den drapssiktede 18-åringen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Vil ikke forklare seg foran pressen

– Det er blant annet av hensyn til privatlivets fred og siktedes unge alder. Han har sagt til meg at det er en fryktelig tilleggsbelastning om media får være tilstede, og at i så fall ikke vil forklare seg. Det vil være svært uheldig, fordi vi ønsker å stille ham en del konkrete spørsmål, sier Knudsen.

Tingrettens dommer ga forsvareren medhold i begjæringen og viste i sin kjennelse til siktedes unge alder og at 18-åringen neppe ville være i stand til å forklare seg med tilhørere og media tilstede.