Rettspsykiaterne: – 18-åringen var ikke psykotisk eller bevisstløs

Mannen som er siktet for å ha drept og voldtatt Hilda Feste (98), var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket, mener rettpsykiaterne.

Hilda Feste (98) ble drept på Os

VOLDTATT OG DREPT: Hilda Feste (98) ble funnet død i sin egen leilighet første nyttårsdag.

Foto: Oddmund Lunde/Ketil Jordan

Den siktede 18-åringen er nå ferdig undersøkt av psykiaterne Jan Øystein Berle og Leif Erik Rønneberg . Os-mannen har hele tiden hevdet at han hadde drukket seg til blackout drapskvelden og at han ikke kan huske noe som kan tyde på at han kan ha begått drapet. Han nekter derfor straffskyld.

Nå foreligger rettspsykiaternes vurdering av mannen, melder TV2.no.

Mener 18-åringen ikke var bevisstløs

– Vi har fått rapporten i dag, og konklusjonen der er at min klient er strafferettslig tilregnelig. Det vil si at de ikke har funnet ham psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på den tiden handlingen ble begått, sier 18-åringens forsvarer, advokat Rolf Knudsen, til NRK.no.

Rapporten er nå sendt til Rettsmedisinsk kommisjon. Dersom konklusjonen blir stående, kan 18-åringen dømmes til fengselsstraff eller forvaring om han blir funnet skyldig i retten.

– Min klient tar konklusjonen til etterretning. Vi vil gå gjennom rapporten i fellesskap ved første anledning, sier Knudsen.

Svært sterke bevis

Politiet hevder å ha svært sterke bevis mot 18-åringen. På åstedet har krimteknikere funnet flere fingeravtrykk fra siktede i avdødes blod . I tillegg har politiet flere DNA-spor som nagler 18-åringen til åstedet. Hans DNA er funnet på innsiden av glidelåsen i Hilda Festes bukse.

Advokat Rolf Knudsen

SKAL GÅ GJENNOM RAPPORTEN: 18-åringens forsvarer, advokat Rolf Knudsen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

I leligheten hans fant etterforskerne også et blodig putetrekk i en plastpose. Undersøkelser har slått fast at blodet stammet fra Hilda Feste.

Siktede har i avhør forklart at han drakk store mengder sprit sammen med en kamerat drapskvelden. 18-åringen påstår at han ikke husker noe som helst etter at han forlot drikkelaget. Han skal ha vært blodig da han kom hjem, og siktedes mor skal ha ringt kameraten hans for å høre om de to hadde vært i slåsskamp.

Vurderer å trekke inn annen ekspertise

Advokat Knudsen sier forsvarerteamet nå vil sette seg ned og studere rapporten og vurdere deres videre strategi i saken.

– Vi vil se på begrunnelsen og eventuelt trekke inn annen ekspertise, sier forsvareren til NRK.no.

Tiltale i drapssaken blir trolig tatt ut i løpet av sommeren. Forsvarerteamet innstiller seg nå på rettssak tidlig i høst og har begynt å forberede 18-åringen på en ukelang hovedforhandling med fullt presseoppbud.

– Det vil uten tvil bli en påkjenning og belastning for ham. Hittil har han kun vært med på fengslingsmøter på rundt en times varighet. Vi vil forberede ham godt, slik at han er så godt rustet som mulig, sier Knudsen.

Har vært isolert i fengselet

18-åringen har hittil vært holdt tilnærmet isolert i fengselet, på grunn av frykt for at han skal bli truet eller angrepet av andre fanger på bakgrunn av den meget alvorlige og spesielle siktelsen.

LES OGSÅ: Frykter at drapssiktet 18-åring skal bli utsatt for vold i fengselet

Ifølge Knudsen har 18-åringen jevnlig besøk av sin mor og andre familiemedlemmer i fengselet. Han skal også ha kommet i gang med flere kurs. Samværet med øvrige innsatte er likevel fortsatt på et minumum.