– Eg har ete tang og paprika, og so åt eg tang, ramslauk, sitron og eple saman med kokt kveite. Alt var veldig godt, seier Solgunn Lofnes, som ikkje på eit par tiår har ete so mykje sjøgras på éin gong.
– Det heile går opp i ei høgare eining, det smakar kjempegodt, seier Evy Lofnes, og ho legg til:
– Dette vert min mat for resten av livet.
Solgunn Lofnes bur midt blant havet på Batalden-øyene, som til liks med den norske kystlina elles, kan vise til store mengder tang og tare ut i sjøen, og gode vekstvilkår for endå meir sjøgras. Men trass i denne lett tilgjengelege naturrikdomen, hadde ho ikkje ete norsk tang før no.
– Ein saltvass-grønsaksrevolusjon i emning
Grunnen til at meisterkokk Hanne Frosta hadde kome heilt til Batalden og laga i stand middagen med tang- og taretema, var at det vart skipa til eit symposium der som omhandla utsiktene for kommersiell odling av tang og tare langs norskekysten. Lokale øybuar, forretningsfolk og vitskapsfolk var med.
Al av sjøgras langs den norske kystlina kan verte ei milliardnæring, og ikkje berre av di japanarane vil kjøpe tangen. Vi skandinavar og europearar kjem også snart til å ynskje meir av havets flora velkomen i kvardagskosten vår, trur forskar ved NIVA (det norske instituttet for vassforsking), Kasper Hancke. Han ser for seg at norsk sjøgras vil vere ettertrakta i daglegvarebutikkane våre om få år.
Maritim Foreining Sogn og Fjordane, som arrangerte symposiet, meiner at den berekraftige sjøgrasrevolusjonen alt er i gong. Sjøgrasbøndene skal dyrke sjøgras, og so syter sola og fotosyntesen for at det vert mat av det.
– Spennande kulinarisk framtid
Då deltakarane braut brød kunne dei sjå at kokken til og med hadde hatt sjøgras i deigen, som gav brødet ein spanande, krydra sjøsmak:
– Vi elskar jo sjø, so det er den beste smaken. Det er ingenting som er harskt eller rart eller uvant, det er berre nydeleg godt, seier Evy Lofnes om tang- og tareinnslaga på alle rettane.
Systera Solgunn seier at smaken av sjøgras får henne til å tenkje på bylgjeskvulp og måseskrik medan ho et.
– Vi vert i godt humør av tang og tare, skyt Evy inn.
Deretter slengde ho ut ein storarta forretningside:
– Eg ynskjer meg iskrem med tang og tare i.
Det er ein spennande idé, for alt no finst det fleire grøne iskremar enn pistasieiskrem. I ein del eksotiske land får ein kjøpt avokadoiskrem. Den vidgjetne kokken Jamie Oliver har også servert slik iskrem. So dersom avling av tang- og tare kan verte den nye olja, so kanskje tareiskrem kan verte ei finfin binæring.