Her står verdens største spar-plattform på skrå

Arbeidet med å sette Aasta Hansteen-skroget på høykant startet i går. Plattformen skal nå få pumpet inn 50 millioner liter vann i skrogets tanker før det står.

Utenfor Stord skal de sette Aasta Hansteen-plattformen opp på høykant.

FERDIG TIL HELGEN: 50 millioner liter skal pumpes inn i skroget før den står rak og rett til helgen.

Plattformen er en såkalt «spar»-plattform, som er en type plattform som flyter på en stålsylinder og brukes på dypt vann.

Skroget er 200 meter høyt og 50 meter i diameter. Det veier 46.000 tonn og er verdens største i sitt slag.

Arbeidet med å reise den startet i går, hvor skroget skulle vippes 26 grader. Dette ble gjort ved å dra ut fire propper som lå over vannoverflaten, slik at luft kunne slippe ut. Deretter dro de ut en propp under vannoverflaten, før vann strømmet inn i tanken, og løftet skroget opp.

De neste dagene skal 50 millioner liter vann pumpes inn i skroget, slik at den skal stå rett opp og ned.

– Vi regner med at hvis været holder seg så blir det i løpet av helgen eller tidlig i neste uke, sier Eva Sleire i Statoil.

Aasta Hansteen-plattform
Foto: Espen Rønnevik / Statoil

Ferdig neste år

Tungløftsfartøyet «Dockwise Vanguard» fraktet skroget fra Korea. 18. juni ankom det Norge, hvorpå løftejobben ble satt i gang i går.

Plattformen skal deretter inn til Digernes på Stord, hvor vann skal byttes med jernmalm for å gjøre den stødigere. Utstyr som ble montert under den vannrette byggingen skal testes loddrett, og noe nytt utstyr skal settes på.

Plattformdekket kommer fra Korea senere i høst. Da blir plattformen totalt 320 meter høy, hvor 160 av disse er under vann. Den totale vekten er på 70.000 tonn.

– Neste vår skal den slepes opp til Sandnessjøen og kobles på havbunnen der, forteller Sleire.

Aasta Hansteen-feltet som plattformen skal stå på ligger 300 km vest for Bodø. Feltet ble funnet i 1997 og vil ha åtte brønner.

Produksjonen skulle opprinnelig starte i 2017, men ble utsatt til andre halvdel av 2018 på grunn av kraftig fall i oljeprisen.

Animasjon av operasjonene som skal utføres i sommer på det som skal bli den flytende plattformen på Aasta Hansteen-feltet.