Hopp til innhold

Utsetter produksjonsstart ved Aasta Hansteen-feltet

Statoils svake driftsresultater rammer gassproduksjonen på Helgeland.

Plattform på Aasta Hansteen-feltet

Aasta Hansteen-feltet ble funnet i 1997. Investeringene i feltet er anslått til 30,1 milliarder kroner.

Foto: Aker Solutions

Oppstarten av gassutvinning ved Aasta Hansteen-feltet, som opprinnelig skulle starte i 2017, er nå utsatt til andre halvdel av 2018, skriver Statoil i en pressemelding.

Et kraftig fall i oljeprisen er blant årsakene til Statoils dårlige resultatet i tredje kvartal, som er nesten en halvering sammenlignet med samme tid i fjor. Også Mariner-feltene på britisk sokkel utsettes også.

Nesten tre milliarder dyrere enn budsjettert

Kjell Giæver

Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, er ikke overrasket over utsettelsen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver er ikke overrasket, men mener utsettelsen er problematisk og krevende for næringa.

– Men foreløpig er dette innafor rammene meldt til Stortinget. Så får vi håpe at det kommer bedre nyheter underveis i prosjektet. At dette er den eneste overskridelsen som kommer, sier Giæver til NRK.no.

Aasta Hansteen-feltet ble funnet i 1997. Investeringene i feltet er anslått til 30,1 milliarder kroner. I dagens pressemelding skriver Statoil at de oppdaterte tallene på Aasta Hansteen viser en kostnad på ni prosent mer enn den opprinnelige, altså om lag 2,9 milliarder kroner mer.

Sugeankre fra Momek, som skal holde den nye plattformen på plass, og Wascos nye rørfabrikk, som skal levere rør til rørledninga Polarled har tidligere blitt trukket frem som gode eksempler på lokale ringvirkninger av slike utbygginger.

– Blant de mest lønnsomme prosjektene

Eldar Sætre

Økte priser på utstyr er blant årsakene til utsettelsen, mener Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det kan bli utfordrende for leverandørindustrien på Helgeland med utsettelsen. Men de to store, lokale leverandørene har levert sine produkter. Ringvirkningene over tid kan faktisk bli gode for næringa.

Petro Arctic er et leverandørnettverk i nord rettet mot olje- og gassnæringen. Direktør Giæver mener utsettelsen av produksjonsstart ved Aasta Hansteen ikke er et utrykk for manglende vilje fra Statoils side til å satse i landsdelen.

– Dette har ingenting med nord å gjøre. Overskridelser har bransjen slitt med over tid, og har ikke noe med landsdelen å gjøre. Tvert imot har prosjektene i nord, til tross for budsjettsprekk, vist seg å være blant de aller mest lønnsomme prosjektene.

– Spent på fremtiden

Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil, sier til Stavanger Aftenblad at årsaken til utsettelsene i produksjonsstart på Helgeland bunner i tre deler.

– Den siste tiden har vi sett lavere produktivitet, det er økte priser på utstyrspakkene og det er forsinkelser på verftene, sier Sætre.

For Giæver og petroleums-industrien på Helgeland blir tida fremover spennende.

– Overskridelser og utsettelser er krevende for leverandørindustrien. Men fortsatt er flere leveranser i spill, og allerede i vinter vil enkelte kontrakter lyses ut, avslutter Giæver.

Oljekonferanse i Sandnessjøen