Hopp til innhold

Nå flyter kjempen selv og skal klargjøres til drift i 2018

I midten av juni ankom skroget til den ny Aasta Hansteen-plattformen Norge og flyter nå for egen kraft. Nå gjenstår reising og montering med plattformdekket.

aasta_hansteen_ut

Aasta Hansteen-skroget er nå slept ut av fraktskipet «Dockwise Vanguard» utenfor norskekysten.

Foto: Espen Rønnevik / Statoil

Aasta Hansteen-skroget ble i forrige uke lagt ut i Digernessundet ved Stord for egen maskin. Nå skal den klargjøres til å ta imot plattformdekket til høsten, før den ferdige plattformen taues til Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet omtrent 30 mil vest for Bodø.

– Forhåpentligvis kommer plattformen i produksjon i fjerde kvartal i 2018, sier Statoils prosjektleder Per Rusås til NRK.

Den 18. juni ankom skroget til Aasta-Hansteen Norge. Nå er det flytt ut av tungløftfartøyet «Dockwise Vanguard» som har fraktet den enorme konstruksjonen fra Korea til Norge.

«Drar ut proppen»

Mandag ble understellet flyttet til Klosterfjorden ved Halsnøy, skriver Haugesunds Avis. Og da startet den gigantiske løftejobben midt i fjorden.

Her skal skroget vippes 26 grader før om lag 50 000 kubikkmeter med vann pumpes inn i skrogets tanker for å rette det opp i stående stilling. Etter dette er 160 av det 200 meter lange skroget under vann.

– Vi drar rett og slett ut proppen i den nederste tanken og fyller denne med vann. Denne «proppen» er rigget med wire og blir dratt ut av en taubåt, forklarer Stig-Arne Witsø, prosjektleder for skroget på Aasta Hansteen

Animasjon av operasjonene som skal utføres i sommer på det som skal bli den flytende plattformen på Aasta Hansteen-feltet.

Se Statoils animasjonsvideo av hva som skal gjøres med plattformen i løpet av sommeren.

Skal teste utstyr

I løpet av de neste månedene skal Kværner utføre arbeid på skroget og teste at alt utstyret som er installert fungerer både liggende og stående.

Det gigantiske understellet veier 46.000 tonn, er 200 meter langt og 50 meter i diameter, og skal etter hvert installeres på Aasta Hansteen-feltet utenfor Bodø i siste kvartal 2018, der Statoil skal produsere gass. Plattformen er den største i sitt slag.

Ifølge nettstedet Petro.no planlegger Statoil 8 brønner på Aasta Hansteen-feltet som er fordelt på 4 produksjonsbrønner på Luva, 2 produksjonsbrønner på Haklang, 1 produksjonsbrønn på Snefrid og 1 produksjonsbrønn på Snefrid Nord.

.