Hopp til innhold

Full fest på tribunene i årets eliteserie – her er seks øyeblikk vi husker fra 2023

Kraftig økning i publikumstallet har gitt voldsomt kok og mange uforglemmelige stunder på norske fotballstadioner.

Trondheim 20231105. Rosenborgs Ole Sæter fikk rødt kort mens han satt på benken i 1. omgang, og var å finne blandt kjernen med bluss i 2. omgang under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal stadion. (3-1) Foto: Ole Martin Wold / NTB

BLUSSET MED FANSEN: Ole Sæter ble invitert opp på tribunen da han ble utvist. Kort tid etter stod han med nødbluss i hånden.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Denne helgen går vi inn i siste runde av eliteserien i fotball. Første- og sisteplassen er avgjort, ellers lever spenningen om medaljer og nedrykk helt inn til siste spark på ballen.

Samtidig settes det punktum for en skikkelig publikumsfest.

Med en foreløpig økning på 27 prosent i tilskuertallet i forhold til i fjor, er supportertrøkket i norsk fotball på sitt aller beste.

Etter 26 runder var snitt-tallet i 2023 hele 7227 tilskuere, som er godt over nivået også før pandemien. Tallet er hele 25 prosent opp i forhold til 2019-sesongen.

29 utsolgte stadioner

– I eliteserien har vi hatt så mange som 29 utsolgte stadioner så langt i år. Det gjør naturligvis noe med stemningen, sier privatmarkedsansvarlig Marianne Solheim i Norsk Toppfotball.

– Norske fotballsupportere har en kultur, et fellesskap og et engasjement for klubbene de følger som er imponerende og rørende. De er sentrale i å gjøre eliteserien til Norges kuleste publikumsprodukt, sier hun.

Talsperson for VIF-Klanen, Sebastian Hytten, sier at det har vært fint å se hvor mange nye og unge som har åpnet øynene for norsk fotball.

– Det er ikke den beste fotballen, men det er vår fotball, sier Hytten, som i likhet med de fleste fra Oslo øst håper Vålerenga skal klare å unngå nedrykk etter en elendig sesong.

Her er seks norske fotballøyeblikk fra 2023 som vi aldri glemmer:

Ble utvist – fyrte opp bluss på tribunen

Rosenborgs Ole Sæter klarte kunststykket å bli utvist mens han fortsatt var ubenyttet innbytter.

5. november spilte trønderne mot Molde i en kamp med svært høyt engasjement, og i 44. minutt fikk Sæter se det røde kortet etter å ha løpt inn fra sidelinjen og dyttet en Molde-spiller etter en opphetet situasjon på banen.

Ole Sæter dytter Moldespiller Mathias Fjørtoft Løvik i første omgang av storkampen Rosenborg Molde.

Ole Sæter (t.h.) får rødt kort under kampen mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal stadion

Foto: NTB

I andre omgang kunne man se Sæter på tribunen, midt i supportergjengen Kjernen, med nødbluss i hånden.

– Jeg ønsker å gi no tilbake til Kjernen. De er fantastiske, så det er min måte å gi noe tilbake. Jeg burde kanskje holdt meg unna blusset, men det skjer i kampens hete, sa Sæter til Adressa etter kampen.

Trondheim 20231105. Rosenborgs Ole Sæter fikk rødt kort mens han satt på benken i 1. omgang, og var å finne blandt kjernen med bluss i 2. omgang under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal stadion. (3-1) Foto: Ole Martin Wold / NTB

Etter utvisningen kunne man se Ole Sæter på supportertribunen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Nasjonalsang-skandale på Ullevaal

Årets mest kontroversielle supporterstunt skjedde ikke i eliteserien, men i cupen.

20. mai vant Brann cupfinalen 2022 2–0 mot Lillestrøm. Før cupfinalen starter, er det tradisjon at man synger nasjonalsangen sammen. På Ullevaal valgte likevel Brann-fansen å overdøve det hele med Bergens egen nasjonalsang, «Nystemten».

Flere av Brann-spillerne, blant andre kaptein Sivert Heltne Nilsen, stemte i med supporterne.

Mens nasjonalsangen ble spilt før cupfinalen mellom Brann og Lillestrøm, valgte Brann-fansen å overdøve sangen med nystemten.

Mens nasjonalsangen ble spilt før cupfinalen mellom Brann og Lillestrøm, valgte Brann-fansen å overdøve sangen med Nystemten.

Reaksjonene ble voldsomme. En av de som klikket, var blant andre tidligere Mjøndalen-spiller og nåværende TV-personlighet Mads Hansen.

– Finnes det noe dummere enn Brann-fansen som forsøker å overdøve «Ja, vi elsker» med Nystemten? Jeg lurer på om svaret på det er nei, jeg, skrev han på Twitter/X.

Supporterleder for Branns supportergjeng Bataljonen, Erlend Vågane, var selv til stede under finalekampen. Han hevder de fleste fra Bergen ikke skjønte at det var noen som spilte noe annet samtidig.

– Altså når noen begynner å synge Nystemten, så synger man jo med, sier han.

Rotte-stunt mot eks-trener

Tidligere i år gikk trener Geir Bakke fra Lillestrøm til rivalene Vålerenga. Sånt gjør man ikke ustraffet når det er snakk om erkefienden.

Da de to lagene møttes på Åråsen i høst, hang Kanarifansen opp et banner hvor Bakke var avbildet som en hengt rotte, med påskriften «Judas».

Banner av Geir Bakke

Geir Bakke fikk uhyggelig hilsen fra gamleklubben.

Foto: Skjermdump TV 2

– Det var et fint stikk, og helt innafor, sier talsperson for VIF-Klanen, Sebastian Hytten.

Geir Bakke sier selv at han ikke syntes at LSK-supporterne gikk for langt.

– Det må man regne med når ting har blitt som det har blitt. LSK-fansen sier tydelig og klart ifra når de er misfornøyd med noe. Det var egentlig å forvente, sa Bakke til TV 2.

Kanarifansen sier NRK at de fortsatt ikke ønsker å kommentere rotte-tifoen.

Kampen mot VAR

Sesongen 2023 er første sesong hvor videodømming (VAR) er blitt brukt i norsk fotball. Det nye verktøyet er svært lite populært blant norske fotballsupportere, som har demonstrert mot VAR ved flere anledninger.

Dommer Svein Tore Sinnes sjekker VAR under eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Odd

Dommer Svein Tore Sinnes sjekker VAR under eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Odd.

Foto: NTB

Styreleder i Briskebybanden (HamKam sin supporterklubb) Simen Brænden Mortensen refererer til det som et VAR-sirkus.

– Debatten rundt VAR er virkelig noe som har engasjert oss, sier Simen Brænden Mortensen, styreleder i Ham-Kams supportergruppe, Briskebybanden.

Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporter Allianse mener problemet med VAR er at det dreper øyeblikket.

– Fotballen består av veldig mange små og store øyeblikk. Når laget ditt scorer, er det et enormt øyeblikk i kampen. Men man tør ikke juble fult ut, fordi plutselig er det ikke mål likevel, sier han.

Aalesund-fansen demonstrerer mot VAR

Slik markerte Aalesund-fansen sin misnøye med VAR.

Foto: Marius Simensen / NTB

Tribunesjef for GodsetUnionen, Eduard Werner, sier at sesongen i år har vært helt annerledes på en negativ måte på grunn av VAR.

– Denne kampen er langt ifra over, sier Werner.

Flere av aksjonene mot VAR har forent de forskjellige lags supportere. GodsetUnionen var blant annet med på å være helt stille de første 15 minuttene av flere kamper.

– Da fikk vi se hva fotball er uten supportere, sier Werner.

Under årets sesong fikk vi dermed flere eksempler på at supportere fra forskjellige klubber samler seg om et felles budskap.

– Selv om supportere heier på ulike klubber, så har man likevel mye til felles. Det er ikke overraskende at supportere samler seg i protester mot VAR, sier Sandvik i Norsk Supporterallianse.

Les også Å tørre å være som man VAR

VAR i Eliteserien

Stilte opp i munnbind og vernedrakter

Pandemien var fortsatt tema i starten av sesongen, og et covid-utbrudd i Strømsgodset sørget for at seriepremieren mellom LSK og Godset på Åråsen andre påskedag måtte utsettes. Hele ti spillere var slått ut av sykdommen.

Da kampen omsider ble spilt 19. april, bød Godset-fansen på en overraskelse.

To hundre tilreisende fra Drammen stilte i munnbind og vernedrakter og hadde med seg bannere med covid-budskap.

Strømsgodset-supportere med Covid-stunt

Strømsgodset-supportere med Covid-stunt

Foto: NTB

– Det ble en pangstart på årets eliteserie, sier tribunesjef Eduard Werner i GodsetUnionen.

Lillestrøm vant for øvrig kampen 4–3.

En hyllest til «Snapper`n»

Egil «Snapper'n» Johansen var en norsk fotballspiller som både spilte i Vålerenga og på landslaget. I april ble det kjent at han hadde blitt rammet av den dødelige nervesykdommen ALS.

Før hjemmekampen mot HamKam 16. mai i år ble han hyllet av Vålerenga-fansen med banner og jubel. Johansen kom kjørende ut på banen i rullestol og var tydelig rørt over hyllesten. På banneret stod det «Snapper`n, alltid en av oss».

Egil "Snapper`n" Johansen ble hyllet av Vålerenga-fansen 16.mai

Egil «Snapper`n» Johansen ble hyllet av Vålerenga-fansen 16. mai.

Foto: NTB

Egil Johansen døde 19. september i år og dette markerte Vålerenga-fansen med et minutts applaus for den døde helten deres.

Marianne Solheim fra Norsk Toppfotball sier at dette var et av de sterkeste øyeblikkene i årets serie. Hun mener at dette er et øyeblikk som viser hvor viktig den møteplassen fotball gir er.

– Supporterne tar seg av hverandre, og løfter hverandre frem, sier hun

Hvilke øyeblikk fra årets sesong har du bitt deg merke i?