Hopp til innhold
Kommentar

Å tørre å være som man VAR

Ett sted i verden finnes det faktisk en nasjonalstadion oppkalt etter en linjemann. Det ville aldri vært tilfelle med VAR. Nå må fotballen tørre å stoppe opp og se seg tilbake.

VAR i Eliteserien

PROTESTER: Det har vært en rekke VAR-protester på eliteseriearenaene denne sesongen. Raseriet forsterket seg etter kampen mellom Vålerenga og Odd da VAR-teamet brukte sju minutter på en avgjørelse (bildet til høyre).

Foto: Geir Olsen / Tor Erik Schrøder / NTB

«Kan dere ikke bare fjerne VAR hvis det ikke fungerer godt nok?».

Det var en finsk journalist som spurte. Og det ble helt stille. Sånn helt sitrende, nesten ubehagelig stille.

Uefas mektige dommersjef, italieneren Roberto Rosetti, gikk i lange, mektige steg bort til den finske representant, stirret lenge på ham og sa med mørk stemme: «Nei».

Roberto Rosetti

DOMMERSJEF: Roberto Rosetti.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Og så var diskusjonen avsluttet. Det var i hovedkvarteret til det europeiske fotballforbundet, Uefa, i Nyon i Sveits. De som styrer fotballen i vår verdensdel hadde invitert media for å fortelle om hvordan fotballen blir styrt. VAR var nødvendigvis ett av de helt sentrale temaene.

Men seansen ga ikke rom for å diskutere systemets fremtidige eksistens. Som om det allerede var en av fotballens absolutte sannheter.

Den nye søndagsliturgien

Her hjemme er norsk fotball i sin første sesong med VAR-systemet i Eliteserien. Og supporterne nekter å være med på at dette er noe man egentlig vil ha.

VAR-protestene har blitt en fast del av søndagskampenes liturgi.

Til mer eller mindre tunghørte ører.

Viljen til selvkritikk har for så vidt vært så vel åpenbar hos overraskende god hos NFFs dommersjef Terje Hauge.

Men generelt sett lyder norske fotballedere mest av alt som ferdigprogrammerte roboter. Hvor mantraet er like entydig i toppen av norsk fotball som ellers i Europa: VAR har kommet for å bli.

Slik det senest ble gjentatt av Norsk Toppfotballs nye sportssjef Erik Hoftun i forrige uke.

Erik Hoftun starter jobben som sportssjef i Norsk Toppfotball

NY SPORTSSJEF: Erik Hoftun i Norsk Toppfotball.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Psykologer og antropologer har sagt og skal få si mye om den menneskelige fascinasjon for teknologi.

Men fascinasjonen beveger seg altfor lett over i en tro som i beste fall er svaksynt og i en lojalitet som er helt misforstått.

Så også her.

Den nysgjerrige VAR-velkomst har allerede gått via skuffelse til tidvis regelrett resignasjon.

For de klare svarene er like diffuse som før.

Og det er nesten umulig å oppdage hva VAR har tilført fotballen i positiv retning.

Annet enn å ødelegge dynamikken og dempe den spontane gleden.

Men ingen tør altså si stopp.

Ingen av de som faktisk bestemmer tør utfordre forsøkene på å overbevise fotballelskere om at dette er en ren nødvendighet, fordi ingen av de som styrer fotballen vil.

Argentinian referee Nestor Pitana

VM-DEBUT: Fotball-VM for herrer i Russland ble historisk. For første gang benyttet dommerne seg av videobilder for å fatte avgjørelser.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

De rikes bord

For det finnes en tro hos dem som betaler for dette om at det skal gjøre fotballen til et enda mer salgbart produkt for de kommende generasjoner.

Og så ble VAR innført delvis for nettopp å blidgjøre de store. De rikeste og mektigste klubbene hadde sett seg lei av å miste inntekter på gale dommeravgjørelser, som sendte dem ut av attraktive turneringer. Og fikk viljen sin.

Da VAR, som er et engelsk akronym for videoassistert dømming, ble introdusert på den internasjonale scene under VM i Russland i 2018, skapte det også en form for selvstendig spenning.

Alle oppdaget nemlig fort at fotballens etablerte dramaturgi var utfordret.

En ny hovedrolleinnehaver hadde fått plass i manuset.

Men uten at man hørte replikkene.

Dommeren fikk beskjeder på øret ingen andre hørte og gikk bort til en skjerm ingen andre så. Plutselig var avgjørelser endret, uten at man helt skjønte hvorfor. Som med annen teknologi har det skjedd åpenbare forbedringer siden den gang

Men det har ikke endret på den grunnleggende motforestilling:

Fotballen har ikke blitt et bedre produkt. Ikke for TV-seerne, og i hvert fall ikke for publikum på stadion.

Veldig lite tyder på at det har blitt det for aktørene selv ute på banen heller.

Eliteserien i fotball 2023: Odd - Vålerenga (2-1)

SJU MINUTTER: VAR-sjekken i kjølvannet av Odds 1-0-scoring mot Vålerenga varte og varte, og spillerne på banen så tydelig fortvilte ut.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

I hver tredje kamp

Minimal innblanding for maksimal nytte» er slagordet man bruker om VAR.

Ifølge Uefas nevnte dommersjef Rosetti hadde VAR-systemet på 1377 kamper gjennom 2021 endelig korrigert dommertrioens beslutninger i 479 tilfeller.

Avgjørelsene var likt fordelt mellom mål og straffesituasjoner. 7 % av korrigeringene gjaldt røde kort.

Systemet hadde altså endret dommernes avgjørelser i cirka 1 av 3 kamper.

Hvilket var ment som et argument for at det ikke forstyrrer opplevelsen så mye som kritikerne påstår.

Det kan også brukes som argument for at hele systemet er meningsløs ressursbruk.

Her hjemme skal man dempe kritikken her hjemme ved å prøve å få ned tidsbruken. En avgjørelse som tok sju minutter å stadfeste i kampen mellom Odd og Vålerenga illustrerte absurditeten i bruken av denne forbedringen og forsterket raseriet blant mange av aktørene ytterligere.

Roberto Rosetti

MEKTIG DOMMERSJEF: Italienske Roberto Rosetti viser frem VAR-rommet som ble brukt i forbindelse med VM i 2018.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Et tidsspørsmål

Tidsbruken skal ned. Men ingen kan si hvordan. Eller hvor mye. For har man et system som ikke gir umiddelbare løsninger, har man også et problem. Hvis man ikke klarer å ta en avgjørelse på sju minutter i et rom langt borte fullt av skjermer, så trenger man ikke dette.

Da kan mennesket i svart heller få lov å fortsette å ta disse beslutningene.

Ett av argumentene for å innføre VAR, var å dempe hetset mot akkurat dommerne. Men mishagsytringene har bare endret seg. Nå blir dommerne symbolene på et system som skaper ytterligere frustrasjon.

Løsningen skal finnes i flere kameraer. Som noen må betale for. Uten at man ønsker å snakke høyt om det. Inntil videre koster VAR norsk fotball rundt regnet 15 millioner kroner på en sesong. Rettighetshaver TV 2 betaler fortsatt en stor andel av dette- og er vel de eneste som kan sies å ha fått igjen den man håpet på av sin investering. For det har gitt alt det redaksjonelle innhold og den temperatur man bare kunne håpe på.

Men det har ikke gitt en bedre opplevelse av norsk fotball. Og da er jo spørsmålet hvor lenge klubbene, via sin interesseorganisasjon Norsk Toppfotball, er villige til å bruke penger på dette.

I Sverige har både supporterne og klubbene så langt sammen sagt nei, også av økonomiske grunner. Og innføringen av VAR er utsatt til tidligst 2024. Om noen gang.

Les også Raste etter syv minutter (!) med VAR – ny smell for Bakke

Eliteserien i fotball 2023: Odd - Vålerenga

Sjelens støvsuger

VAR skulle oppfylle et ønske om større presisjon og rettferdighet. Moderne, demokratiske idealer i seg selv.

Men i fotballsammenheng har det bare fungert som en sjelens støvsuger.

Man skaper en steril, teknologisk fotball, der alt er et strømlinjet og overstyrt underholdningsprodukt med stadig mykere seter for et stadig mer sedatert publikum.

I en mer filosofisk sammenheng endrer man med dette også en av de viktigste grunnene til fotballens unike popularitet – nemlig det egalitære og klasseløse. Det at fotballen i det store og hele er lik, uansett hvor i verden du befinner deg. Om det er på en slette i Dakar, Namsos eller Rosario eller på et hypermoderne Wembley i London.

Nå blir det én sport styrt av hvor mange kameraer man har plassert rundt banen og én uten. Men selv et uendelig antall kameraer kan ikke erstatte den umiddelbarheten og den lidenskapen man mister.

Og supporterne har skjønt det. Når de protesterer, er det av samme grunner som da engelske fans gikk ut i gatene for å demonstrere mot innføringen av den europeiske Superligaen.

Det er en protest mot avmakt og kynisk overstyring.

Det er lov å være Tofiq

Og så var det denne linjemannen.

Fotballhistoriens mest omdiskuterte episode fant sted på Wembley i London 30. juli 1966. Scenen er VM-finalen mellom hjemmenasjonen England og Vest-Tyskland.

Stillingen er 2-2, og man har kommet til det 11. minutt i første ekstraomgang. Den engelske spissen Geoff Hurst mottar ballen i det tyske feltet, tverrvender og sender av gårde et skudd som går i tverrliggeren og ned.

Dommeren er usikker på om ballen har vært innenfor streken da den spratt og løper ut for å konsultere assistentdommeren på sidelinjen. Etter en kort prat konkluderer han med at mener ballen har vært inne, og det blir dømt mål. England tar ledelsen 3–2 og ender som verdensmestere.

Assistentdommeren, som mente han hadde sett bevegelse i nettet og var overbevist om at ballen hadde vært innenfor målstreken, het Tofiq Bahramov og har siden hatt tilnavnet «The Russian linesman» i Storbritannia. Dette navnet er feil. Bahramov var nemlig fra Aserbajdsjan, ikke Russland- men begge landene var den gang en del av Sovjetunionen.

Former England soccer player Geoff Hurst poses for photographs beside a statue of referee Tofiq Bakhramov in Baku

TOFIQ PÅ SOKKEL: Tofiq Bakhramov har selvfølgelig sin egen statue utenfor Tofiq Bakhramov-stadion i Baku. Her er tidligere England-spiller Geoff Hurst avbildet foran den berømte linjemannen.

Foto: RUSSELL BOYCE / Reuters

Siden har diskusjonene i fotballens verden gått på om ballen faktisk var inne. Og dette har beveget seg inn i vitenskapen, hvor man flere ganger har prøvd å bruke moderne teknologi til å rekonstruere hendelsen. Med forskjellige resultater.

Den eneste sikre konklusjonen i dag er at Tofiq Bahramov avgjorde VM-finalen.

Og at dette aldri hadde skjedd i dag.

Og med det hadde fotballen mistet enda en av disse historiene og evige diskusjonene som har gjort sporten til verdens mest populære.

Tafiq Bahramov var en som fulgte sin indre overbevisning. Her har dagens fotballedere noe å lære.

Har fotballen blitt bedre av VAR? Har man noe å tape på å avskaffe det?

Det er lov å svare «nei». Det er lov å tro på den menneskelige kraft.

Det er derfor nasjonalarenaen i Baku heter nettopp Tofiq Bharamov Stadion.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP
  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal