Hopp til innhold

Forsvaret: Bergingsoperasjonen er ferdig om tre dager

Flyttingen til Hanøytangen gikk raskt. Nå skal mannskap fra KNM «Helge Ingstad» selv tømme den for vann, før fregatten fraktes på lekter til Haakonsvern.

Ingstad Hanøytangen

HER ANKOMMER FREGATTEN HANØYTANGEN: Bildet er tatt klokken 09.15 torsdag morgen. Fregatten og kranlekterne ligger noen hundre meter unna kaien på Hanøytangen.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

– På søndag er vi nok tilbake igjen på Haakonsvern, sier Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell til NRK torsdag morgen.

Flyttingen av KNM «Helge Ingstad» fra havaristedet ved Stureterminalen har gått raskere enn ventet. Tidlig torsdag morgen var tre fjerdedeler av den rundt 30 kilometer lange distansen tilbakelagt.

– Det har vært gode værforhold, sier Sandberg.

Bergingsmannskapet melder heller ikke om utslipp under transporten.

– Vi forventer å være fremme ved Hanøytangen i titiden. Da vil man bruke fire timer på fortøyning, sa Sandberg klokken 07.

Klokken 09.15 var kranlekterne og KNM «Helge Ingstad» fremme like utenfor kaien på Hanøytangen.

Besetningen fra forliset om bord

Der vil hevingsoperasjonen fortsette. Da vil deler av mannskapet som var om bord under kollisjonen i Hjeltefjorden 8. november bidra.

Rundt 30 av dem var om bord i en liten periode onsdag morgen, før flyttingen ble bestemt. På Hanøytangen skal de igjen jobbe med å tømme fregatten for vann.

– De et de som kjenner fartøyet best, og det er kjente oppgaver som skal utføres. Fartøyet dreneres både passivt, naturlig ved løfting, og aktivt, ved at man pumper ut vann, sier Sandberg.

Når fregatten er kommet så høyt i sjøen at den kan plasseres på en lekter, kommer den mest kritiske fasen.

– Det er ventet litt vind i området, som kan gi litt utfordringer. Men vi tar tiden til hjelp og studerer værprognosene kontinuerlig.

Når fregatten er på lekteren, skal den fraktes tilbake til Haakonsvern, tre og en halv måned etter forliset. Det regner Forsvaret altså med at skjer søndag.

ingstad flytting