Hopp til innhold

EØS-spørsmålet splitter Senterpartiet: Folkevalgt meldte seg ut i protest

Flertallet av spurte Sp-velgere er for EØS-avtalen, viser ny undersøkelse blant NHO-medlemmer. Bedriftsleder Kjetil Hovland frykter et norsk «Brexit» dersom handelsavtalen med EU tukles med.

Bedriftsleder Kjedil Hovland i Digital etikett

SP-TVILER: Kjetil Hovland i Luster har alltid stemt på Senterpartiet. I år er han usikker.

Foto: Oddmund Haugen

Etter 12 år i Oslo sa tidligere senterpartist, Kjetil Hovland, opp jobben, solgte huset og flyttet hjem til Luster i Vestland.

Ønsket var å starte en bedrift som kunne utfordre fortellingen om døende bygdesamfunn.

Og det lyktes han med.

Innerst i Sognefjorden startet han trykkeriet Digital etikett. Med omsetning i på flere titalls millioner kroner, har bedriften blitt en suksesshistorie for Distrikts-Norge.

Han ble aktiv i lokalpolitikken og satt som folkevalgt i kommunestyret sist periode.

I februar meldte han seg ut av Senterpartiet i protest mot EØS-motstand og det han omtaler som vridning mot en kultur preget av «splitt og hersk».

– Jeg liker ikke det jeg har sett det siste året. By, land og det europeiske markedet settes opp mot hverandre, når vi må jobbe sammen for de beste løsningene, sier han.

Flertallet for EØS

Hvilket handelsforhold Norge skal ha til EU er en torn i siden til Senterpartiet.

Frem til landsmøtet gikk partiet i bresjen for å skrote avtalen. Nå er retorikken mildnet, men Senterpartiet går fremdeles til valg på å utrede alternative handelsavtaler.

Det er det ikke bare Hovland som er uenig i, viser en ny brukerundersøkelse fra næringslivets hovedorganisasjon NHO.

Av 300 spurte medlemmer, som opplyser at de stemmer Senterpartiet, ønsker 51 % at Norge bør fortsette å delta i EØS-samarbeidet.

Frykter norsk «Brexit»

På en steintunge ut i det pittoreske fjordlandskapet, leder Hovland inn i lokalene til Digital Etikett.

Her lages det etiketter til mat- og drikkevarer for 1500 kunder.

Kraftige maskiner printer og skjærer ut logoer som fyller norske butikkhyller. Store ruller med Lerum og Bareksten-etiketter ligger klare til sending.

Produksjonslokalet til Digital etikett i Luster, Vestland

BINDELEDD: Flere millioner etiketter har rullet ut fra det 2500 kvadratmeter store produksjonslokalet til Digital etikett.

Foto: Oddmund Haugen

Digital etikett omsatte for 50 millioner kroner i 2020. Nå frykter imidlertid den tidligere senterpartisten veien videre.

– Varene vi trykker på er importert fra EU. Maskinen vår er fra England og alt av deler, utstyr og teknikere får vi inn via vårt samarbeid med EU, sier han og peker på reoler som strekker seg metervis opp mot taket.

Han mener Senterpartiets ønske om å utrede alternativer til EØS-avtalen, kan bli katastrofalt for bedriften.

– Jeg ser med skrekk og gru på Brexit og det som skjer i England og at noe lignende skulle skje her i Norge ved å melde oss ut av avtalen. Det hadde vært å ta fem steg tilbake, sier han.

Produksjonslokalet til Digital etikett i Luster, Vestland

VELLYKKET: Digital etikett vant pris for årets bedrift i Luster i 2014.

Foto: Oddmund Haugen

Flertallet for EØS

I NHOs brukerundersøkelse om Norge bør fortsette sitt EØS-samarbeid, svarer totalt 60 prosent av de over 3000 spurte at de er helt eller delvis enig.

Rødt er det eneste partiet der flertallet av de spurte er mot EØS-avtalen.

Ole Erik Almlid

TALLENES TALE: Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO, gir en klar instruks til den kommende regjeringen om å holde fingrene unna EØS-avtalen.

Foto: Moment Studio

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det gir en klar instruks til den kommende regjeringen.

– Hvis man ønsker å stille opp for norske arbeidsplasser, så er det en klar melding fra velgerne nå. Det er: Stå opp for EØS-avtalen, ikke rør den i neste stortingsperiode, sier han.

Vedum unnvikende om EØS-strid

Partileder Trygve Slagsvold Vedum er på valgkampturné i Nord-Norge når NRK møter ham.

Statsministerkandidaten svarer unnvikende på spørsmål om EØS-spliden innad i partiet.

– Vi i Senterpartiet ønsker hele tiden å se hvordan vi kan forbedre avtaler med EU. Vi må ha avtale med EU, men vi ønsker å gjøre forbedringer i de avtalene vi har og er krystallklare på at norsk EU-medlemskap er svært uklokt, sier han.

– Så du mener ikke at Senterpartiet er på kant med egne velgere når det gjelder EØS-spørsmålet?

– Nei, vi er tydelige på at vi vil ha avtale med EU, ikke EU-medlemskap også ønsker vi å gjøre forbedringer i avtalene, sier han.

Statsministerkandidat i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, på valgturne i Finnmark. Valgturneen startet i Nordkapp kommune. Bak Vedum ser man bygninger.

UKLAR: Sp-leder og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum svarer unnvikende på spørsmål om EØS-spliden innad i partiet under sin valgkampturné.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Kjetil Hovland i Luster, har alltid stemt på Senterpartiet. I år er han usikker.

– Det er livsviktig for oss at avtalen er god, ryddig og forutsigbar så vi vet hva vi skal forholde oss til på alt av import av maskiner.

– Kommer du til å stemme Senterpartiet i år?

– Det må skje noe drastisk i valgkampperioden for at jeg skulle ha svart sikkert på det. Jeg er usikker, sier Hovland.