Hopp til innhold

Høyre vil danne mindretallsbyråd med Frp og Sp i Bergen

Det er fremdeles ikke avklart hvem som skal styre Bergen de neste fire årene. Nå vil Høyre danne byråd med Frp og Sp, får NRK bekreftet av byrådslederkandidat Christine Meyer (H).

Meyer etter de første samtalene med tunnelpartiene

BERGEN: Christine Meyer (H) har sittet i forhandlinger med KrF og Venstre de siste to ukene. Nå har hun og Høyre snudd.

Foto: Lars Christian Wallace / NRK

Fredag har byrådslederkandidat Christine Meyer (H) snakket med Frp, Sp, Bergenslisten, INP og Pensjonistpartiet om et mulig byrådssamarbeid.

Etter alle samtalene er ferdig får NRK bekreftet at Meyer vil danne et mindretallsbyråd med de etablerte partiene, altså Frp og Sp. Hun ønsker ikke å kommentere noe utover dette.

Det var Bergensavisen som omtalte saken først. Hun bekrefter også til BA at Bergenslisten ikke kommer til å bli en del av byrådet.

– Det er helt greit. Hvem som skal i byrådet må byrådsleder velge, sier Trond Tystad i Bergenslisten til NRK.

Han mener det ikke er avgjørende for partiet å sitte i byrådet.

– Vi kommer til å være et støtteparti fra bystyresiden, og det er en helt kurant måte. Vi har hele tiden sagt at saken er viktigere enn posisjoner, så jeg respekterer valget, sier han.

NRKVALG23 Trond Tystad

Trond Tystad i Bergenslisten.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Snakket med «tunnelpartiene»

Meyer og Høyre kalte inn alle de såkalte «tunnelpartiene» til samtaler for å se om det var grunnlag for å danne et byråd sammen.

NRK snakket med Meyer like etter at hun var ferdig med alle samtalene.

– Jeg synes det har vært konstruktive og fine samtaler med alle partiene, sier Meyer utenfor Klosterhagen hotell i Bergen, der alle samtalene foregikk.

Hun opplyser at de nå skal ta fri til over helgen, og at sonderingene fortsetter på mandag.

Meyer sier at hun ønsker å få til en samarbeidsavtale med alle fem partier hun har vært i samtaler med fredag.

– Høyre er et styringsparti og vi ønsker å komme til makten, sier hun.

Bybanen i Bergen

Bybanen foran Bergen rådhus.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

– Prematurt

Høyre vil altså danne mindretallsbyråd med blant annet Frp. Førstekandidat i Frp i Bergen, Marte Monstad, mener det er «prematurt» å diskutere byrådskonstellasjoner allerede nå.

– Vi har jo bare hatt et første sonderingsmøte i dag med Høyre for å se om det er et grunnlag for videre forhandlinger, sier Monstad.

Hun legger til at spørsmålet om byrådssamarbeid skal diskuteres i partiet først.

– Det er viktig å starte med politikken, og sørge for at vi får politisk gjennomslag. Men vi er veldig positive, sier hun om samtalene hun hadde med Meyer fredag ettermiddag.

Marte Monstad (FrP) i Storbystudio fra Bergen

Marte Monstad kalte Christine Meyer sitt prosjekt for et «luftslott» for bare en uke siden. Nå kan hun og Frp være på vei inn i byrådet med Meyer.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

For en drøy uke siden ble det brudd i sonderingene mellom Høyre og Frp etter at Høyre garanterte at det ikke ville bli en omkamp om bybanen. KrF og Venstre ble med videre i samtalene.

Men torsdag ble det klart at KrF og Venstre forlater forhandlingene, etter at Høyre igjen snudde i saken, og rettet snuten mot partiene som ønsker omkamp.

– Vi er veldig glade for at Høyre har tatt det valget de har gjort. Dette er veldig positivt for Bryggen, men også for alle som stemte på et skifte i Bergen, sier Monstad.

– Vi har til felles nå at vi ønsker at bybanen ikke går over Bryggen, så da har man i hvert fall den enigheten og det er viktig, sier hun om et potensielt samarbeid med Høyre, Sp, Bergenslisten, Pensjonistpartiet og INP.

Snudde i bybane-saken

Torsdag skrev Meyer i et Facebook-innlegg at hun skulle snu og starte sonderinger med de såkalte «tunnelpartiene», og hun har siden det fått kritikk fra flere hold.

Høyre bestemte seg da for å forhandle med partier som ikke vil ha Bybanen over Bryggen i Bergen, men heller gjennom en tunnel.

Skjermdump Facebook

Dette innlegget delte Christine Meyer på Facebook torsdag ettermiddag.

Foto: Skjermdump / Facebook

Det til tross for at Meyer under valgkampen garantert at Høyre ikke vil ha noen omkamp om denne svært betente saken i bergenspolitikken.

– Vi har jo prøvd i to uker alt vi kunne for å komme til en avtale med partier som ikke vil ha omkamp. Vi gjorde også et forsøk på å strekke hånden til Arbeiderpartiet forrige søndag og i går, men det førte ikke fram, sier Meyer.

Tystad i Bergenslisten er svært fornøyd med at Meyer valgte å snu i bybane-saken.

– Vi kommer til å ha en veldig smilende prosess framover. Og jeg er helt sikker på at bybanen kommer i tunnel til Åsane, og ikke over Bryggen, avslutter Tystad.