Hopp til innhold

«Dark Room»-saken: 24-åring dømt for overgrep mot barn

En mann er dømt til nærmere fire år i fengsel i saken som startet operasjon «Dark Room».

Dark room

OPERASJON «DARK ROOM»: Siden januar i år har rundt 25 politifolk fra ulike avdelinger samarbeidet om å avsløre overgrepsnettverkene i etterforskningen kjent som aksjon «Dark Room».

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Den 24 år gamle mannen er i Bergen tingrett dømt til fengsel i tre år og åtte måneder, blant annet for å ha forgrepet seg på flere mindreårige.

Politiet begynte å etterforske mannen i fjor høst. Beslagene i mannens hjem ble startskuddet for opprullingen av den store overgrepssaken som har fått navnet operasjon «Dark Room».

Etterforskningen av mannen startet da moren til en 14 år gammel jente anmeldte mannen for seksuell omgang med datteren.

I beslagene fant politiet store mengder materiale som viser overgrep mot barn. De fant også en rekke chattelogger som viste at han hadde diskutert overgrepsmateriale med andre på nett.

Mannen er en av de 51 mennene som til nå er pågrepet «Dark Room»-saken.

Dømt for seksuell omgang med mindreårige

Mannen dømmes blant annet for seksuell omgang med tre barn under 16 år, for å ha fått ett barn til å utføre seksuelle handlinger på seg selv og for å ha forlededet barn til å utvise seksuelt krenkende atferd.

Han dømmes også for å ha hatt befatning med store mengder bilder, videoer og tegneserier som fremstiller seksuelle overgrep mot barn.

24-åringens forsvarer Fredrik Verling sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken før han har diskutert den med sin klient.

Dommen er to måneder mildere enn aktors påstand.

Overgrep mot 18 barn

24-åringen var tiltalt for overgrep mot 18 barn, og har erkjent straffskyld for overgrepene. Bistandsadvokatene til barna fremsatte krav om oppreisningserstatning på vegne av 11 av de fornærmede.

Mannen dømmes til å betale til sammen 510.000 kroner i erstatning til ni av dem. Den høyeste erstatningssummen på 100. 000 kroner går til en 14 år gammel jente mannen hadde seksuell omgang med.

Fikk straffereduksjon for å ha samarbeidet

Retten la vekt på at mannens tilståelse og samarbeid har hatt positiv betydning for etterforskningen av saken. Det har etter rettens syn bidratt til at de fornærmede i saken ikke har blitt «belastet unødig».

Dette sammen med at retten mener at mannen virker «reelt angrende», gjorde at retten fant en straffereduksjon på et år og fire måneder passende. Dermed får mannen en fengselsstraff på tre år og åtte måneder.