Hopp til innhold

– Familien er takknemlig for politiets arbeid

Anmeldelsen til en 14 år gammel jente i Bergen ble starten på operasjon «Dark Room». Familien er svært takknemlig for at saken hennes ble tatt så på alvor, forteller bistandsadvokaten.

Ellen Eikeseth Mjøs

BLE TATT PÅ ALVOR: Ellen Eikeseth Mjøs er bistandsadvokaten til 14-åringen som ble starten på operasjon «Dark Room». – Familien er takknemlig for at politiet tok saken på alvor, sier hun.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I fjor høst ble en 22 år gammel mann anmeldt for seksuell omgang med en 14 år gammel jente i Bergen. Saken ble anmeldt av jentens mor i sentralvakten på politistasjonen i Bergen.

Jenten ble tatt inn på barnehuset i Bergen til et tilrettelagt barneavhør.

– Der fortalte hun i detalj hva hun hadde vært utsatt fra av denne voksne mannen, forteller bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs.

Beslagene politiet gjorde hjemme hos denne mannen ble starten på opprullingen av flere stort overgrepsnettverk på internett, såkalte operasjon «Dark Room».

Les: Dette vet vi om operasjon «Dark Room»

Flere pågripelser

Nå pågår det pågripelser over hele landet. I dag ble det kjent at kartleggingen fra operasjon «Dark Room» har ført til at en tidligere barneskolelærer på Østlandet er siktet for produksjon av overgrepsmateriale.

Politiet har også pågrepet og siktet en mann i 60-årene fra Vest-Finnmark som er tidligere domfelt for seksuelle overgrep mot barn.

Minst 51 personer – alle menn – er involvert i nettverkene.

– Svært takknemlig

Alt dette på grunn av at den 14 år gamle jenten fortalte sin mor, og senere politiet på Barnehuset i Bergen, hva hun hadde opplevd. Saken hennes gikk for Bergen tingrett forrige uke. Mannen hun anmeldte har erkjent overgrep mot 18 barn.

Bistandsadvokaten sier familien er glad for at politiet tok saken hennes på den måten de gjorde, og at det ble tatt så alvorlig.

Og det at politiet klarer å avdekke overgrep slik de har gjort i denne saken er familien, og mange andre, svært takknemlig for, sier Eikeseth Mjøs.

Barnehuset i Bergen

TILRETTELAGTE AVHØR: De spesialutdannede politifolkene her på Barnehuset i Bergen har gjort avhør av nesten 20 barn i forbindelse med «Dark Room»-saken.

Foto: Even Nordheim Johansen

Barneintervjuene helt sentrale

Politiet har gjort tilrettelagte avhør av nesten 20 barn på Barnehuset i Bergen i forbindelse med etterforskingen i «Dark Room»-saken. Disse barneintervjuene har hatt en viktig rolle for å avdekke faktiske overgrep.

NRK vet at det er flere eksempler på menn som har beskrevet i detalj overgrep de har gjort, eller ønsker å gjøre, også mot egne barn.

Gro Halland

TRENGER DETALJER: Barna som inervjues på Barnehuset må ofte komme med detaljer de aldri har sagt til noen før, da disse er viktige for saken, forteller politioverbetjent Gro Halland.

Foto: Even Norheim Johansen

Derfor har det vært veldig viktig å få gjøre avhør av barna for å finne ut om overgrepene faktisk har skjedd, eller om det bare er fantasi. I tilfeller der barn har avkreftet overgrepene, har politiet trodd på barna.

De spesialutdannede politifolkene på Barnehuset får barn til å sette ord på det som er vondt og sårt, ifølge politioverbetjent Gro Halland.

– Ofte har barna fortalt litt, men i straffesaker trenger vi mange detaljer de aldri har sagt til noen før. Det er vanskelig å få barn til å fortelle for de har ikke helt forståelsen av hva som har skjedd.

Les: «Dark Room»-ledelsens råd: Slik kan seksuelle overgrep mot barn forebygges