Hopp til innhold

Terrorsiktet mann pågrepet i Skien  

PST pågrep onsdag en nordmann i 60-åra som fransk politi knytter til et terrorangrep i Paris i 1982, der seks personer ble drept og 22 såret, melder Dagbladet.

Angrep Goldenberg

Restauranten som ble angrepet lå i rue de Rosiers, i det jødiske området i Paris.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

Mannen ble pågrepet i Skien onsdag, hvor han har bodd i mer enn 20 år.

– Han er tiltalt av franske myndigheter, på grunnlag av domstolen i Paris sin avdeling for antiterrorisme for overlagt drap og forsøk på overlagt drap, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i Politiets sikkerhetstjeneste til NRK.

Mannen kom til Oslo i ettermiddag.

– Han vil bli framstilt for varetekt i Oslo i morgen, sier Aamodt.

Det var Dagbladet som først omtalte pågripelsen.

Angrep restaurant

Bakgrunnen for siktelsen er et angrep i det jødiske strøket i Paris i 1982.

Ved lunsjtider den 9. august 1982 ble det kastet en granat inn i restaurant Goldenberg i rue de Rosiers, i det jødiske kvartalet Les Marais. To menn gikk inn i restauranten og begynte å skyte.

Før de forsvant fra stedet kastet gjerningsmennene en ny granat. Deretter skjøt de rundt seg på gaten, før de forsvant i en av de trange smågatene i området.

Seks personer ble drept og 22 skadd.

– Det var en gruppe som tok ansvaret for attentatet, som er omtalt som Fatah, det revolusjonære rådet. Det er styrt av en som heter Abou-Nidal, sier Aamodt.

De etterlatte er lettet

Advokaten til de etterlatte sier det er en stor lettelse at mannen nå er pågrepet.

– Mine klienter hadde begynt å tvile på om Frankrike egentlig var interessert i å finne ut sannheten om det som skjedde, sier advokaten til franske avisen Le Parisien.

Han understreker at dette bare er et første skritt på veien og sier de håper at Norge nå vil sørge for en rask utlevering av mannen.

Han minner om at franske myndigheter har etterlyst andre personer i denne saken.

– Vi ønsker en rettssak, ikke bare et avhør, sier advokaten.

Arrestordre

Ifølge PST er det kun en person som er pågrepet i Norge etter å ha mottatt en Europeisk arrestordre fra franske myndigheter.

– Det kommer til å være en grundig prosess for å se om vilkårene er til stede for en overlevering til franske myndigheter. Det kan ta flere måneder før en arrestordre blir iverksatt, sier Aamodt.

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer som foreløpig ikke har snakket med klienten.

Politistasjonssjef Dag Størksen ved Grenland politistasjon i Sør-Øst politidistrikt, ønsker ikke kommentere saken, men bekrefter at de var orientert om pågripelsen på forhånd.

Angrep Goldenberg

De to menneskene skjøt rundt seg inne i restauranten.

Foto: JOEL ROBINE / Afp

Vil ha utlevering

I 2015 skrev NRK at franske myndigheter etterlyste tre menn etter angrepet. Det ble dermed sendt ut en internasjonal arrestordre på de tre.

Frankrike prøvde å få han utlevert for fem år siden, og prøver på nytt etter innføring av nye utleveringsregler.

NRK intervjuet den da 56 år gamle mannen i 2015, som sa han aldri hadde vært i Paris og ikke hadde noe med saken å gjøre.

– Jeg har aldri vært i Frankrike eller Paris. De etterlyser feil person, sa mannen da NRK besøkte ham hjemme i Skien.