Terroretterlyst nordmann til NRK: – De etterlyser feil person

SKIEN (NRK) Den 56 år gamle nordmannen som etterlyses for terrorangrep i Paris i 1982 sier til NRK at han aldri har vært i Paris og ikke har noe med saken å gjøre.

GOLDENBERG

DREPT: Seks mennesker ble drept i angrepet på Restaurant Goldenberg.

Foto: JOEL ROBINE / Afp

– Jeg har aldri vært i Frankrike eller Paris. De etterlyser feil person, sier den etterlyste 56-åringen når NRK møter ham i hjemme i Skien.

Utover det vil han ikke kommentere saken.

– Jeg er sliten, sier han.

Kona: – Han er uskyldig

Tre menn som er mistenkt for å stå bak et angrep på en restaurant i Paris i 1982 er etterlyst. En av dem er bosatt i Norge, de to andre i Jordan og på Vestbredden.

Mannen, som kom til Norge i 1991, ble norsk statsborger i 2002. Kona hans sier at mannen var langt unna Paris under angrepet i 1982.

– Han er uskyldig. Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun.

PST er ikke kjent med at mannen, som er tidligere straffedømt, er etterlyst.

– Vi har ikke blitt varslet av franske myndigheter om noen etterlysninger eller pågripelser, sier Martin Bernsen.

– Kjenner dere til denne mannen?

– Det har vi ingen kommentar til nå.

Politiet i Telemark har foreløpig ikke noe å melde om saken. Heller ikke Kripos kan si så mye.

– Som regel kommenterer ikke Kripos internasjonale etterlysninger. Vi kan derfor verken bekrefte eller avkrefte om det foreligger noen etterlysning på den aktuelle personen, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen til NRK.

Seks drept

avisutklipp

BREDT OMTALT: Angrepet i Paris fikk bred avisomtale i 1982.

Foto: VG/arkiv / Faksimile

Den 9 august 1982 ble det kastet en granat inn i restaurant Goldenberg i rue de Rosiers, i det jødiske kvartales Les Marais. To menn gikk inn i restauranten og begynte å skyte.

Før de forsvant fra stedet kastet gjerningsmennene en ny granat. Deretter skjøt de rundt seg på gaten, før de forsvant i en av de trange smågatene i området.

Seks mennesker ble drept og 22 såret.

I dag sendte franske myndigheter ut en internasjonal arrestordre på tre menn.

De tre mistenkte er en 56-åring som bor i Norge, en 59-åring bosatt i Ramallah på Vestbredden og en 62-åring bosatt i Jordan, sier en rettslig kilde i Frankrike.

Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det 56-åringen i Norge og 62-åringen som er etterlyst for selve terrorangrepet. Den tredje er etterlyst for å ha bistått de to andre.

Knyttes til militant organisasjon

I etterkant av angrepet for snart 33 år siden, ble den militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO) anklaget for angrepet. Først i 2011 ble terrorlederen Abu Nidal, som var fryktet på 1970- og 1980-tallet, utpekt som den ansvarlige av franske myndigheter.

Gjennom sin egen organisasjon skal han være ansvarlig for å ha drept eller skadd over 900 mennesker i terrorangrep i 20 land. Abu Nidal ble skutt og drept i Bagdad i august 2002 .

De tre som nå er mistenkt, blir alle knyttet til Abu Nidal-organisasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt