Hopp til innhold

Pårørende fortviler over GPS-nekt av eldre

Store leteaksjoner etter demente kunne vært unngått ved hjelp av ny teknologi, men loven forbyr foreløpig å merke folk som ikke selv ønsker det. Nå håper pårørende på fortgang i GPS-diskusjonen.

Åse Eikland

Åse Eikeland er en av mange pårørende som fortviler over at den nye teknologien rundt GPS-sendere ikke blir tatt i bruk på eldre og demente.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Det har den siste måneden vært flere store leteaksjoner etter demente. For de pårørende er uvissheten en stor påkjenning.

– Heldigvis hadde vi et bilde å gå etter. Ellers hadde det vært enda vanskeligere å finne han, sier Åse Eikeland fra Porsgrunn.

Flere ganger har hun gått rundt og lett etter sin demente far. Sist ble han funnet etter at store letemannskap hadde søkt. Han var nedkjølt og forkommen og lå under en hekk.

Se TV-innslaget og Åse Eikelands fortvilelse her:

Video Pårørende etterlyser GPS-merking av eldre

Pårørende etterlyser GPS-merking av eldre

Mulighetene er der

Ofte kunne fortvilelsen de nærmeste føler i en slik situasjon vært unngått ved bruk av ny teknologi.

Ifølge Hovedredningssentralen blir det slått full alarm 50–60 ganger i året fordi demente har lagt ut på vandring. Åses far var en av dem.

Kjell Myhren

Kjell Myhren ser ingen problemer med å GPS-merke demente, selv om de ikke har gitt sitt samtykke.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Det var bare å kjøre vilt rundt å lete. Vi hadde ingen mulighet til å vite hvor han var. For min del skulle min far fått GPS-sender i morgen, og helst allerede i dag, sier Åse Eikeland.

I dag gjør lovverket at man ikke kan feste en slik sender på folk som ikke selv ønsker det. Mulighetene og teknologien finnes, men den er ikke tatt i bruk. Sør-Varanger kommune i Finnmark har dog fått tillatelse av Datatilsynet til å starte et prøveprosjekt, men også her må pasienten samtykke i merkingen.

– Sett på GPS-sender uansett

De eldre ved Henie Onstad Seniorsenter i Bærum får se de nye mulighetene, og gjør seg sine tanker om å overvåke demente med en GPS.

– Når du først har kommet i en slik situasjonen, kan det være veldig lurt, uavhengig av om personen samtykker til det. Det er jo bare en sikkerhet for deg selv. Hvis jeg kom i en slik situasjon er det absolutt interessant å sette GPS-sender på meg, sier Kjell Myhren.

Direktør i Teknologirådet Tore Tennøe sier de har tenkt på flere muligheter.

– Vi har foreslått at man skal få spørsmål om det av legen når man for eksempel runder 65 år. «Hvis du havner i en slik situasjon, vil du ha gps-sporing?».

Åse Eiklands far

Åse Eiklands far er en av mange demente som har lagt ut på tur alene.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Snart høringsfrist

En ny utredning tar blant annet for seg utfordringene med sporing av eldre og demente.

Helsedepartementet skal ta stilling til denne når høringsfristen går ut om to uker.

– Det er viktig at vi har et regelverk som beskytter brukerne og de eldre fra unødig overvåking, men samtidig er det viktig at vi kan ta i bruk teknologi som kan hjelpe de eldre som ønsker det til et bedre liv, sier statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet Robin Kåss.