Hopp til innhold

Vokter dement kone med GPS

Mannen til Brit overvåker henne via telefon.

Brit Slåtsve

Brit Slåtsve er dement og går med GPS-sender i beltet slik at mannen hennes vet hvor hun går.

Foto: Frank Almås / NRK

Mange demente går seg bort. Dette fører ofte til leteaksjoner og mye engstelse for de pårørende. Som regel blir den demente funnet i god behold, men andre ganger kan vedkommende bli funnet skadet eller i verste fall omkommet .

Har gått med GPS-sender i ett år

Sverre og Brit Slåtsve

Før Brit går ut sørger Sverre for at hun har GPS-senderen i beltet.

Foto: Frank Almås / NRK

I ett år har 67 år gamle Sverre Slåtsve fra Levanger satt sender på kona Brit når hun skal på tur. Brit ble dement for noen år siden. Hun er glad i å gå tur, og går vanligvis en fast rute, men det hender at hun går seg bort.

GPS-sender

Den lille GPS-senderen legges i ei veske som festes i beltet til Brit.

Foto: Frank Almås / NRK

Med GPS- senderen i beltet til Brit kan Sverre følge med på hvor hun går. De har selv betalt for senderen, og fikk blankt avslag da de søkte om økonomisk støtte fra fylkeslegen.

– Den gir oss frihet

Sverre mener regelverket må endres slik at GPS senderen kan brukes på alle demente.

– Teknologien har vi og jeg er helt overbevist om at det er til det gode både for de demente og deres pårørende, sier han.

Flere ganger har Sverre hentet kona etter at hun har gått seg bort, men han mener det er viktig at hun får gå turene sine alene og ikke være sammen med ham 24 timer i døgnet. Og når Brit går alene klarer hun mer - sammen med Sverre vil hun at han skal bestemme alt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sverre Slåtsve

Hjemme i stua kan Sverre følge med hvor Brit går.

Foto: Frank Almås / NRK

– Det er en frihet for meg og det er en frihet for Brit. Det er så bra at alle demente burde få anledning til til å bruke det, sier Sverre.

I ett år har Brit hatt GPS-senderen på seg når hun er på tur, og senderen er tillatt å bruke så lenge den demente er i stand til å si at det er greit.

Mange går seg bort

GPS-skjerm

Her viser GPS-en at Brit passerer brua over Levangersundet.

Foto: Frank Almås / NRK

Hvert år forsvinner det mange demente og det settes av store ressurser for å finne dem igjen. For ett år siden ble det lett etter ei dement kvinne i Levanger. Hun ble funnet død tre dager etter at hun forsvant fra sykeheimen.

I januar skjedde det samme igjen i Roan i Sør-Trøndelag. Ei dement kvinne ble funnet død bare 50 meter fra sykeheimen.