Hopp til innhold

Kommune får GPS-merke demente

Sør-Varanger kommune i Finnmark har fått klarsignal til å utstyre demenspasienter med GPS-sender.

Eldreomsorg

Sør- Varanger kommune skal utstyre demenspasienter med GPS- sender.

Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox.com

Sør-Varanger kommune håper GPS-merking kan gi en tryggere hverdag for personer som sliter med dårlig hukommelse og orienteringsproblemer.

I mars i år søkte kommunen derfor Datatilsynet om tillatelse til å starte et prøveprosjekt med GPS- sporing av demenspasienter

Nå har kommunen fått Datatilsynets velsignelse til å gå i gang med prosjektet, skriver avisa Finnmarken på sine nettsider i dag.

Pasienten må samtykke

Bakgrunnen for prosjektet er et mål om å forbedre dementes livskvalitet.

I tillatelsen tas det forbehold om at pasienter som skal delta i prosjektet, selv må samtykke til å utstyres med GPS- sender.

– Vi kan ikke spore noen uten at de forstår hva dette innebærer og samtykker til det. Pårørende kan gjøre det i privat regi, men det stilles større krav til oss som offentlig myndighet, sier prosjektleder Trond Bernhardsen i Hjemmebasert omsorg i Sør-Varanger til avisen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Passer for aktive

Video Overvåker eldre med GPS

VIDEO: Vil overvåke demente med GPS.

I første omgang tar kommunen sikte på å teste ut hvordan GPS-systemet vil fungere i praksis.

GPS-løsningen kan hjelpe eldre som liker å være fysisk aktive, sier prosjektlederen.

– Vi tror det kan være lettere å opprettholde et aktivt liv, bevege seg i skog og mark eller holde kontakt med omgangsvenner og dermed få en mer meningsfylt hverdag.

Søker frivillige

Sør-Varanger kommune vil kjøpe inn tre sporingsenheter, og er nå på jakt etter tre personer som kan tenke seg å teste teknologien i tre måneder.

– Vi søker personer som ønsker å prøve sporingsutstyr og forstår hva det innebærer å bli utstyrt med dette, og som liker å bevege seg utenfor hjemmet. I tillegg må de bo sammen med et familiemedlem eller være under daglig tilsyn av hjemmetjenesten, sier Bernhardsen til avisen.

Teknologien med å spore demente er allerede i bruk i andre land, blant annet i Danmark og Storbritannia. Der er både brukere og pårørende fornøyde med den tryggheten teknologien gir.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark