Hopp til innhold

Her psyker Nina seg opp for å dø

Nina Rønningbakken har alltid vært livredd for å fly. Og da hun opplevde en flybrann med full evakuering for ti år siden, sluttet hun helt å bruke fly som fremkomstmiddel. Kan et flyskrekk-kurs hjelpe henne å igjen komme seg rundt i verden?

Nina Rønningbakken

Her sitter Nina Rønningbakken som har hatt flyskrekk i 10 år. Kan et flyskrekk-kurs hjelpe?

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Jeg bare gråter og gråter, og psyker meg opp til å dø, forteller Nina Rønningbakken til NRK.no.

Hun beskriver hvordan det alltid har vært for henne å fly. Ikke særlig praktisk da hun bodde i London, og hadde familien sin i Porsgrunn i Telemark. Nå håper hun at Widerøes flyskrekk-kurs på Sandefjord lufthavn Torp, skal gjøre at hun skal bli kvitt redselen en gang for alle.

Valium og 36 timers bussturer

Etter å ha lidd seg gjennom mange flyturer fikk Nina valium av legen sin, men syntes ikke de hjalp noe særlig. Da ble valget båt og buss. Bussen fra Oslo til London tok 36 timer. Men av og til måtte hun fly.

En gang valgte hun å ikke ta tablettene, for alle andre sa jo at det var så trygt. Da skjedde det noe veldig skummelt, rett før flyet skulle ta av.

– Det tok fyr i den ene motoren på flyet, og vi måtte evakuere. Det kom sikkert 20 brannbiler og ambulanser, og de skummet ned flyet, mens vi løp for å komme unna. Jeg bestemte meg den dagen for at jeg aldri skulle fly mer, forteller hun.

Nå lengter hun etter å komme tilbake til England, og kunne ta med seg familien sin på ferie. Hun har lenge tenkt på å melde seg på kurs, men det har alltid blitt utsatt. For hun vet at kurset avsluttes med en flytur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nina Rønningbakken

Nina Rønningbakken er fortsatt svært usikker på om hun klarer å sette beina innenfor flykroppen.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Kunnskap gir trygghet

Før første dag av det to dager lange kurset starter, virker tanken på at hun skal bli med på eksamensturen dagen etter veldig, veldig fjern.

Johan Albert Bye

– Kunnskap gir trygghet sier kursleder og kaptein i Widerøe, Johan Albert Bye.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Hvis de klarer det blir jeg imponert. Jeg skjønner ikke hvordan det kan gå. Akkurat nå vil jeg bare hjem.

Første dag av kurset finner sted i et klasserom. De ti deltagerne lærer detaljer om hvordan et fly fungerer, hvordan værforhold virker inn og om hvordan pilotene læres opp. Kursleder Johan Albert Bye er kaptein i Widerøe, og tror kunnskap kan fjerne frykten.

– Kunnskap er grunnlaget her. Jo mer kunnskap de har, jo lettere blir det å dra seg tilbake på en plattform der de har kontroll, når angsten tar overhånd, forklarer han.

Problemer med prøvesitting

På dag to av kurset møter Nina opp på Sandefjord lufthavn, Torp med hodet fullt av ny kunnskap. Men tror hun da at det kan få henne til å sette seg på eksamensavgangen til Bergen samme kveld?

– Jeg vet ikke, er det eneste svaret hun kan gi. Du får bare bli med og se.

Da kurset kommer så langt at flyet som står stille i hangaren skal prøvesittes, blir det vanskelig for Nina, og tårene kommer.

– Jeg trodde dette skulle gå greit, men det går ikke greit. Lukten, det er trangt, jeg får ikke puste, sier hun fortvilet.

Etter prøvesittingen tror nok verken Nina selv, eller undertegnede at det skal bli noen eksamenstur til Bergen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nina Rønningbakken

– Jeg vil ut, er det eneste Nina Rønningbakken klarer å stotre frem da hun er inne i flymaskinen.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Jeg vil ut!

Men noen timer senere går vi om bord med løfter om at det fortsatt er lov å trekke seg. Nina sliter.

– Jeg vil ut! Jeg er livredd for at flyet skal begynne å bevege seg mens jeg fortsatt sitter her. Nina gråter, og tviholder på stolen hun sitter i.

Kursleder Bye jobber hardt med Nina, og flere andre kursdeltagere som vil ut av flyet. Tre stykker har gått tilbake til terminalen når dørene lukkes, motoren startes og flyvertinnene starter sine sikkerhetsprosedyrer. Men Nina er ikke en av dem!

Flyturen blir veldig vanskelig, men Nina har kaptein Bye ved sin side. Han får gjennomgå med spørsmål om rare lyder, harde grep i armen og flere tårer. Men vi lander trygt i Bergen, og Nina er stolt av seg selv.

– Vi overlevde!

– Jeg gjorde det, ler hun og smiler, enda hun vet at nå må hun fly hjem igjen også.
Trygt på bakken tilbake i Sandefjord kan hun endelig slippe jubelen løs.

– Vi overlevde, roper hun og svever nesten- selv uten flymaskin.

– Kommer du til å fly igjen snart nå?

– Nei. Eller jo… Jeg gjør det fortsatt ikke med glede, men jeg skal gjøre det, sier hun.

Nina Rønningbakken

Det er en skjelven, men likevel stolt Nina Rønningbakken som klarte å fly strekningen mellom Sandefjord og Bergen.

Foto: Christina Førli Aas / NRK