Mytene som fôrer flyskrekken

Dette er vi redd for - uten grunn.

Fly
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

"Turbulens er farlig"

Det rister og spretter i flyet, og det kan virke ganske voldsomt. Men er det egentlig noe å være redd for?

Faktisk ikke, så lenge du sitter fastspent. Flyene tåler det, og det er ingen fare for at flyet ramler ned. Prøv å tenke at du sitter i en buss på landeveien. For det er ikke mer skummelt enn humper i veien.

Noen ganger, hvis turbulenshumpene er store, kan nedoverbakken gi et sug i magen. Men flyet humper opp igjen på andre siden.

"Lyder tyder på noe galt"

Det er ytterst sjelden at lyder varsler fare.

Lydene du hører er nesten alltid hjulene som siger inn eller ut, taktskifte i motoren eller de små motorene som flytter på platene i vingene når pilotene navigerer.

"Vingene kan falle av"

Nei, det kan de ikke. De er ikke limt fast på hver sin side av flyet, slik man i skrekkslagne øyeblikk kan innbille seg.

Vingene er i realiteten én lang vinge som går tvers igjennom flyet. Flykroppen, der passasjerene sitter, er bygget rundt denne kjempevingen.

Vingene tåler enormt mye. De kan bøyes så de nesten møtes på toppen uten å knekke.

"Uten motor går det rett i bakken"

Flyet har to motorer, og kan fint fly med bare én.

Skulle begge motorene bli slått ut, kan flyet seile videre et godt stykke. Det er fullt mulig å få flyet ned på en flyplass.

Dobbel motorsvikt er ekstremt sjelden. Det går millioner av fly hvert år, og det går ofte år mellom hver gang dette skjer.

"Lynnedslag er fatalt"

Pilotene styrer unna lynnedslag så godt de kan.

Men flyet er laget av strømledende aluminium, og dermed følger lynet vanligvis yttersiden av skroget før det forsvinner ut av halen eller lynavlederne ytterst på vingene.

"Brann i motoren fører til styrt"

Flyene har avanserte kontrollsystemer, og pilotene får beskjed om alle små og store endringer.

Dersom det begynner å brenne i en motor, får de beskjed umiddelbart, og kan slokke med innebygd brannslokkingsutstyr.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)