Hopp til innhold

Camilla fikk piller mot flyskrekk - ble avhengig

Vanlige beroligende medisiner forandret livet til Camilla. Til slutt havnet fotografen og den tidligere modellen i fengsel for reseptforfalskning.

Camilla

Livet til Camilla ble forandret fra den dagen hun tok sin første Valium.

Foto: NRK/Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Camilla var fotomodell i Paris, men likte seg også bak kamera. Da bildene hennes ble oppdaget av Jean-Paul Gaultier, en av verdens største klesdesignere, fikk karrieren en rakettstart.

Problemet var bare at hun måtte reise mye. Og Camilla hadde flyskrekk.

- Jeg var i Paris om morgenen, fløy tilbake til Oslo om formiddagen, tilbake til Paris på ettermiddagen og til Oslo igjen om kvelden. Og jeg var helt ødelagt, jeg hadde så angst, forteller Camilla til NRK Puls.

For å hjelpe, skrev legen hennes ut beroligende medisiner.

Stilte ingen spørsmål

Camilla fikk en pakke Valium med 100 tabletter. Pillene skulle ta brodden av den verste skrekken.

- Etter at jeg hadde reist til Paris, skulle jeg i et kjempeviktig møte. Da tok jeg to tabletter til. Og de gjorde susen. Jeg taklet møtet som bare det og fikk kunden. Fra den dagen av, tok jeg tabletter hver dag. Mange, forteller Camilla.

Ifølge henne stilte fastlegen ingen spørsmål da pakken var brukt opp og hun kom tilbake for å be om flere tabletter.

- Jeg sa jeg skulle fly mer, og fikk hundre nye tabletter, sier hun.

Kroppen ble vant til Valium-rusen og krevde stadig flere tabletter. Etter hvert tok Camilla over 30 tabletter hver dag.

- Jeg fikk en jobb for BMW internasjonalt, med en kampanje som skulle gå i 19 land. Den dagen jeg sto på hovedopptaket, tok jeg 29 Valium. Jeg var ikke tilstede i denne verden, sier Camilla i dag.

Utseendet ble forandret

Helt siden hun var fotomodell, har Camilla tatt selvportretter. Over tid ser hun store forandringer på bildene.

- Man blir forandret rent kroppslig sett av tabletter. Det er trist, sier hun.

- Jeg har fortsatt selvportrettene. Jeg tar ett hver dag, året rundt. Og jeg ser en veldig endring i utseendet, fortsetter hun.

Men Camilla så ikke selv at pillene hun fikk fra legen gjorde henne til en narkoman.

- Tabletter er en mer akseptert form. Du går til en lege og får en resept. Det er utrolig lett å falle i den fella der, advarer hun.

Forfalsket resepter

Camilla gikk til flere leger for å få mange nok resepter, men etter hvert fikk hun problemer med å skaffe nok.

Løsningen ble å forfalske resepter.

- Det er for lett. Jeg la bare en resept på kopimaskinen, kopierte og gikk på apoteket med den. Og fikk ut tabletter, forteller hun.

Det gikk bra en gang, to ganger, tre ganger og fire ganger. Men til slutt ble hun tatt. For ett år siden ble hun dømt for dokumentforfalskning. Straffen ble 40 dagers fengsel.

- Straffen var beinhard altså. Men å leve med tablettene ble nesten et større fengsel enn fysisk å være i fengsel. Hver dag dreide seg om rusen. Det første jeg tenkte på om morgenen, var Valiumen, sier hun.

- Det er et liv mellom meg i Paris og suksessen - og bunnen. Veien er veldig kort, sier hun ettertenksomt.

- En utfordring for alle leger

Jørgen Skavlan
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Allmennlege Jørgen Skavlan mener det ikke finnes en lege som ikke har vært i en lignende situasjon.

- Det kan være en sykmelding, en antibiotikaresept, eller mer dramatiske ting slik som her. Det kan være vanskelig å si nei, for vi ønsker å hjelpe. Men av og til velger vi en hjelp som heller blir et problem, sier han til NRK Puls.

Han håper han vil tørre å si nei.

- Jeg håper jeg tenker at det er jeg som er den sterke i dette forholdet. Det er jeg som sitter med reseptblokka. Pasienten vet ikke alltid sitt eget beste, sier han.

- Legen må tørre å si nei - eller tilby noe annet. Hjelpen ligger ikke alltid i pilleglasset, fortsetter han.

Han understreker at det er lettere å sette grenser og gjøre individuelle vurderinger for en fastlege som kjenner til pasienten enn for en lege som ser pasienten for første gang.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)