Hopp til innhold

Kontaktlinser ser ut som mat for fiskene

Kontaktlinser som kastes feil ender i sjøen og blir fiskemat, hevder Naturvernforbundet. Fagmiljøet er overrasket over at folk kaster kontaktlinsene sine feil.

En kontaktlinse i vann ser ut som en liten manet for fiskene

KONTAKTLINSE: En kontaktlinse som havner i havet kan se ut som en liten manet, eller et lite dyr, og dermed blir de spist av fiskene og andre dyr i havet, hevder Naturvernforbundet.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

Hver dag blir det kastet rundt 260.000 kontaktlinser i Norge. Mange av dem havner i vasken eller i toalettet. Det er helt feil sted å kaste dem. De består av blant annet plast- og silikonmaterialer og skal kun kastes ett sted, nemlig i søpla.

Ingen vet hvor mange linser som havner i avløpet og dermed blir skylt ut i sjøen, men at det skjer, vet vi.

Kontaktlinser kan se ut som en liten manet i havet

SKAL I SØPLA: Kontaktlinser er laget av plast- og silikonmateriale. De skal ikke kastes i vasken eller i toalettet. Havner de i havet blir de mikroplast.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Vi har jo alltid tenkt at de kastes i søpla, men etter at NRK tok kontakt, har vi diskutert denne saken. Vi har funnet ut at det faktisk er ganske mange som kaster kontaktlinsene sine, enten i vasken eller i toalettet. Det skal de ikke. Det sier generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.


Blir fiskemat

– I utgangspunktet ser kontaktlinsen ut som et lite dyr, en liten manet eller et annet dyr som svømmer i havet og blir spist av andre dyr, sier nestleder i Naturvernforbundet, Øyvind Johnsen.

Hvalen som ble funnet på Vestlandet i vinter, satte en støkk i mange. Den hadde magen full av plastposer.

– Det er ikke bare hvalen som spiser store plastgjenstander som er i havet, men små dyr spiser små plastgjenstander, sier Johnsen.

– Et spesielt problem med mikroplast er at det binder til seg miljøgifter, og disse miljøgiftene kan da tas opp i vevene til dyrene.

At miljøgifter tas opp i fisk, fikk vi en bekreftelse på da det ble lagt ned fiskeforbud på stor kveite nå i vinter.

Må læres opp

Hans Torvald Haugo

MÅ INFORMERE: Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, sier de vil starte med informasjon ut til sine medlemmer som igjen må informere brukerne, slik at de lærer å kaste kontaktlinsene riktig.

Foto: Kaia Means

– Nå må vi ta en diskusjon i Norges Optikerforbund. Vi må se hva vi kan gjøre for å opplyse våre medlemmer slik at de igjen informerer de som bruker kontaktlinsene. Det er jo de som kaster dem, sier generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

– Brukeren må få større forståelse for hva en kontaktlinse er og hvor den skal kastes, avslutter Haugo.