Suksess for kokkekurs

NØTTERØY (NRK): Hoteller trenger flere folk til å jobbe på kjøkkenet. I et nytt prosjekt forsyner NAV dem med motiverte arbeidssøkere.

Papa Dieng

GIR GASS: Pape Dieng serverer stolt mat han har vært med på å lage. Han er takknemlig for at han har fått plass videre og gir gass for å få en jobb når høsten er over.

Foto: Helena Rønning / NRK

Det var latter og god stemning på sommeravslutningen for NAVs pilotprosjekt for å få dedikerte kokkeassistenter i jobb. 16 topp motiverte kjøkkenassistenter hadde laget en lunsj som de også serverte.

Kokkekurs Nav

LUNSJ: Stolte kursdeltakere presenterer lunsjen de har laget til sommeravslutningen.

Foto: Helena Rønning / NRK

Arbeidssøkere får opplæring

De har vært med på et unikt prosjekt i Norge. Siden mai har NAV, Folkeuniversitetet og Nordic Choice-kjeden i Buskerud, Telemark og Vestfold jobbet sammen for å finne motiverte mennesker som vil jobbe innen mat og kjøkken.

Nordic Choice bidrar med den faglige opplæringen, mens NAV skal finne mennesker med motivasjon, lyst og arbeidsvilje. Folkeuniversitetet har også bidratt i den faglige delen av kurset.

Speedintervjuer

126 arbeidsledige personer med interesse for mat kom til første intervjurunde. Av dem ble noen plukket ut til skole og praksis.

– Vi har mange arbeidssøkere som kanskje ikke har rett kompetanse og som sliter med å komme inn i arbeidslivet, forteller rådgiver i NAV, Britt Ellen Løvold.

Nå er det 16 topp motiverte arbeidssøkende kandidater igjen som gleder seg til at kurset fortsetter til høsten og ender mest sannsynlig med en jobb etter jul.

Allerede har to personer fått sommerjobb og en av deltakerne har fått fast jobb som servitør i løpet av de første seks ukene.

Les også: Norges første NAV-kokker

NAV-kurs skal gi arbeidsledige polakker jobb

Ser glede

De 16 deltakerne som er igjen etter utsilingen har gode utsikter for å få jobb i et jobbmarked der det er et stort underskudd på fagfolk.

Ellen Elfing Halvorsen

FAG: Ellen Elfing Halvorsen er bedriftskonsulent i Folkeuniversitetet. Hun sier at disse kandidatene kan ta fagbrev etter fem års jobb og praksis på kjøkken. Det er det mange som har som mål.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Det er fascinerende er å se den gleden i øynene på dem som nå har fått en mulighet til å jobbe med noe de har drømt om, og som de ikke trodde var mulig. Da kjenner jeg at hjertet mitt banker litt fortere, smiler Løvold.

Fikk mulighet

Dan Lindberg fra Drammen er en av de 16 som er med videre og har framtidsplanene klare.

– Jeg var arbeidsledig og fikk tilbud om kurset av veilederen min på NAV. Jeg skal gå fem år i kokkelære og ta fagbrev.

Dan Lindberg

PLASS: Dan Lindberg fra Drammen fikk tilbud om å søke kurset av sin NAV-konsulent i vår. Han takket ja på stedet og etter tre uker på kjøkken er han sikker på at det er på kjøkkenet han hører hjemme og vil jobbe.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Hva har du lært?

– Det er å rydde etter meg på stasjonen. Jeg har vært rotete da jeg kokkelerte hjemme. Men nå er det fokus på å holde stasjonen ryddig, ler Dan Lindeberg.