Norges første NAV-kokker

Det er mangel på kokker i Norge. NAV og hotellkjeden Choice starter nå opp med kurs for arbeidsledige som vil bli kokker. I dag stilte 126 personer til intervju for å få plass i utdanningen.

Pape Khasim Dieng

Pape Khasim Dieng er en av dem som håper å få kokkeutdanning og jobb.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Jeg er litt nervøs, sier Pape Khasim Dieng når han møter til intervju.

Han elsker å lage mat. Nå håper å få en av de 30 plassene på landets første kurs for arbeidsledige som vil jobbe på kjøkken.

– Dette kurset har jeg ventet på veldig lenge. Helt siden jeg kom til Norge har jeg forsøkt å finne et slikt kurs, sier Dieng.

Stor interesse

Karin Sjögren

Karin Sjögren er HR-ansvarlig i hotellkjeden Choice. Hun tror kursdeltakerne vil være attraktive for flere hoteller og restauranter.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Det er NAV i Vestfold, Buskerud og Telemark som står bak prosjektet, i samarbeid med hotellkjeden Choice. Mange av svenskene som har arbeidet ved hotellene har nå reist tilbake til Sverige.

– Det er stor etterspørsel etter kokker og kjøkkenpersonell. Det å få flere til å velge denne retningen er viktig, sier Britt Ellen Løvold som er rådgiver hos NAV i Vestfold.

– Det er veldig gode muligheter. Vi vet at også andre hotell og restauranter er interessert i å snakke med dem som har gått gjennom dette kurset, sier Karin Sjögren som er HR-ansvarlig i Choice Norge.

Trangt nåløye

Ellen Elfving Halvorsen

Man blir ikke faglært kokk på seks måneder, men man får gode muligheter til å bli faglært på sikt, sier Ellen Elfving Halvorsen ved Folkeuniversitetet.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Etterspørselen etter kokker er stor, men det er også interessen. Hele 126 personer møtte opp til intervju i dag. Eneste krav som stilles for å være kvalifisert til kurset er at du er arbeidsledig og har interesse for mat. De 30 som blir plukket ut får et halvt år med undervising i matfag ved Folkeuniversitetet i Tønsberg.

– Å bli faglært kokk kan man ikke forvente på seks måneder, men man blir en veldig god kjøkkenassistent. Man får også muligheter til å bli faglært kokk på sikt, sier Ellen Elfving Halvorsen i Folkeuniversitetet.

Kanskje er Pape Khasim Dieng en av dem som får plass ved kurset. Motivasjonen var i alle fall på topp. Han hadde bare ett spørsmål etter intervjuet.

– Jeg bare lurer på om jeg kommer inn med en gang, ler Dieng.