NAV-kurs skal gi arbeidsledige polakker jobb

Mens arbeidsledigheten generelt går ned her i landet, står stadige flere polakker uten arbeid.

Polakker på NAV-kurs/Josef Matkowski

– Mange polakker utnytter systemene til NAV. Enten sitter de hjemme, eller så jobber de svart, sier Rune Tønnesen i Fellesforbundet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

NAV ønsker å få flere polakker ut i arbeid igjen, etter at arbeidsledigheten i denne gruppen har økt den siste tiden. I dag møttes flere polakker til kurs i Skien.

– Målet med dette kurset er å få flere tilbake i arbeid. Samtidig ønsker vi å kartlegge situasjonen og finne ut mer om hvorfor disse er uten arbeid, sier direktør for NAV i Telemark, Terje Tønnessen til NRK.no.

I kurset blir det lagt vekt på opplæring i norsk. Samtidig får kursdeltakerne prøvd seg i praksis, og dermed får de mulighet til å knytte kontakter.

– Ledigheten blant polakker øker. Her i Telemark har ledigheten for denne gruppen økt med 15 prosent, samtidig har den generelle ledigheten gått ned, sier NAV-direktøren.

På landsbasis har ledigheten blant denne gruppen gått ned med åtte prosent. Det samme har den generelle ledigheten.

Artikkelen fortsetter etter videoklippet.

Video Jobbsøkerkurs

SE VIDEO:Polakker på jobbsøkerkurs.

– Viktig kurs

Deltakerne på kurset er glad for initiativet fra NAV. De håper at dette kan hjelpe dem tilbake til arbeidslivet.

–Jeg synes kurset er bra, men jeg synes det kommer litt sent. Jeg har vært arbeidsledig i to år. Det er veldig tøft. Jeg har familie og forpliktelser i Polen, og pengene fra NAV strekker ikke til, sier kursdeltaker Marek Dembinski.

Rundt i hele landet ser NAV at stadig flere med polsk opprinnelse blir gående uten arbeid. Flere NAV-kontorer vurderer liknende jobbesøkerkurs. Fra tidligere er kurset allerede arrangert i Oslo.

– Mange utnytter systemet

Rune Tønnesen

Rune Tønnesen i Fellesforbundet synes det er trist at så mange polakker går uten arbeid.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det vi ser er at polakker i større grad enn andre er langtidsledige, derfor er det viktig å se på denne problematikken, sier Tønnesen.

Rune Tønnesen i Fellesforbundet jobber daglig med utenlandske arbeidere. Han kjenner godt til miljøene og ser flere utfordringer.

– Mange polakker utnytter NAVs systemer helt bevist. Enten sitter de bare hjemme, eller så jobber de svart ved siden av. Det er også mange av dem som reiser hjem til Polen mens de mottar støtte fra NAV. Det spys penger ut av landet, sier Tønnesen i Fellesforbundet.

– Ja, jeg jobbet svart

Tønnesen synes det er trist at mange polakker går uten arbeid, og skulle ønske flere kunne bli fast ansatt. Men ikke alle polakker er uten arbeid. Josef Matkowski er en av dem som har skaffet seg fast jobb. Han jobber nå hos Buer entreprenør i Skien.

– Kjempebra, sier Matkowski raskt på norsk i det han får spørsmål om jobben.

Han er glad for arbeidssituasjonen han har i dag. Men det har ikke alltid vært like lett. En periode da han var uten arbeid jobbet han svart.

– Ja jeg jobbet svart. Det var vanskelig å få jobb. Og jeg hadde ikke jobbet lenge nok i Norge til å ha krav på penger fra NAV, dermed måtte jeg ta det jeg kunne få, sier Matkowski.