Hopp til innhold

Strømmet inn med Google-spørsmål: – Rart at et kommunestyre får hele landet til å få økt strømpris

I onsdagens ettermiddagssending på radio ble over 80 spørsmål besvart. Du kan lese noen av svarene i saken under.

Christina Førli Aas, Jørn Inge Næss og Hedda Foss Five.

SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Ordfører Jørn Inge Næss og tidligere ordfører i Skien, Hedda Foss Five var i studio hos programleder Christina Førli Aas og svarte på spørsmål om Google-senteret i Skien.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll

Nylig sprakk nyheten. Google bygger datasenter til 6,8 milliarder kroner i Skien.

Og det har utløst en rekke spørsmål som vi etter beste evne har søkt svar på. Vi har ikke hatt kapasitet til å svare på alle spørsmålene som har kommet inn. Mange av svarene fikk du i onsdagens ettermiddagssending, og endel av svarene kan du lese i kommentarfeltet under.

Harald spurte: – Det jeg synes er litt rart er at et kommunestyre kan ha lov til å ta beslutninger som gjør at hele landets befolkning får økte strømpriser.

– Hvorvidt prisene øker så mye er jeg litt usikker på. Svaret må være at vi må bygge ut mer energi. Hele det grønne skiftet er tuftet på at man skal drive storstilt elektrifisering de neste ti årene, sier ordfører i Skien, Jørn Inge Næss.

Han tilføyer at da vet de at de kommer til kort.

– Da må vi intensivere det arbeidet og skaffe oss store volumer. I det lange løp er det kjernekraft som er det store volumet vi kjenner til. Det er ikke uproblematisk, men det må vi jobbe med.

Slik skal senteret på Gromstul utenfor Skien se ut.

Slik skal senteret på Gromstul i Skien se ut.

Foto: Google

Har et samfunnsansvar

I hvilken grad har kommunestyret i Skien tenkt på konsekvenser for innbyggerne og strømkunder i andre kommuner i Sør Norge når dere inviterte Google inn?

– Vi tenker at det er viktig å få etablert datasenter i Norge. Det er vel så viktig at vi får det her som i andre land, som kanskje må fyre på gass eller kull.

Næss mener vi har et ansvar for samfunnet.

– Vi har et samfunnsansvar. Vi bruker denne datakraften alle sammen. Tror folk at det er bare kattevideoer vi skal ha inn i disse datasenterne? Det er jo ikke det. Det er kritisk infrastruktur som vi alle er avhengige av hver dag, sier Næss.

Strømsluk

Men det er ikke alle som jubler like høyt.

Google har søkt om å få tilgang på strøm tilsvarende rundt fem prosent av hele landets strømforbruk. Det vil påvirke strømprisene i Sør-Norge betydelig, mener analytiker.

Hør hele onsdagens ettermiddagssending her:

God ettermiddag Vestfold, Telemark!

God ettermiddag Vestfold, Telemark!

Googles nye datasenter i Skien vil bli et strømsluk, og kan føre til en enorm utbygging av vind og sol i Norge.

Google har en ambisjon om å bli utslippsfrie innen 2030.

På tomta til datasenteret forteller Google om hvordan de skal kutte utslipp ved å blant annet investere i fornybar kraftproduksjon.

– Det må være ren energi. Sol og vind er de åpenbare kraftkildene. Vi ser også på andre teknologiske muligheter, sier Niels Martin Andersen som er sjef for datasentrene til Google i Norge.

Mandag inviterte vi folk til å sende inn sine spørsmål rundt Google-etableringen. Veldig mange har engasjert seg gjennom uka, og spurt om alt fra arbeidsplasser til strømpris og spillvarme.

Torsdag oppdateres kommentarfeltet med det som ble besvart i radiosendingen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark