Hopp til innhold

Color Line kutter ut den ene Strømstad-fergen:– Mange ansatte er sjokkerte

Color Line avslutter driften av Color Viking på ruten Sandefjord-Strømstad, og frakteskipet Color Carrier på ruten Oslo-Kiel.

Color Viking

KUTTES: Color Viking har trafikkert mellom Strømstad og Sandefjord. Nå forsvinner den som følge av det urolige økonomiske markedet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Dette skjer som følge av høye energikostnader, makroøkonomisk usikkerhet og svekkede rammebetingelser, skriver rederiet i en pressemelding torsdag.

Color Viking har rundt 135 sjøansatte, og Color Carrier har rundt 30 ansatte. I tillegg er det landansatte ved kai, innsjekk og cargo som kan bli berørt med mindre aktivitet.

– Trist

Hvor mange av disse som nå vil stå uten arbeid er ikke avklart, opplyser konserndirektør Erik Brynhildsbakken.

– Dette er en trist, men nødvendig beslutning, sier konserndirektøren.

Erik Brynhildsbakken, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line

TRIST DAG: Konserndirektør Erik Brynhildsbakken kaller beslutningen for trist, men samtidig tror han mange har sett den komme.

Foto: Color Line

Hovedtillitsvalgt for Color Line Erina Bryn Kjær i Norsk Sjømannsforbund sier det er god dialog mellom tillitsvalgte og rederiet.

– Det var triste nyheter å få og mange ansatte ble sjokkerte. Det vil bli en overtallighet, men vi jobber godt med rederiet for å få til sluttpakker og sånt for å redusere antall berørte ansatte, sier Bryn Kjær.

Erina Bryn Kjær hovedtillitsvalgt Norsk sjømannsforbund.

TILLITSVALGT: Erina Bryn Kjær i Norsk Sjømannsforbund.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Avsluttes denne måneden

Color Viking vil fortsette å gå i normal rute fram til og med 20. november, mens Color Carrier vil driftes fram til og med 14. november.

Årsaken til at fergen kuttes ut såpass raskt er fordi den ikke er lønnsom lenger, ifølge Brynhildsbakken.

En svekkelse i taxfreekvotene, ved at den såkalte byttekvoten falt bort er noe av grunnen. Men også forslaget i statsbudsjettet om å halvere tobakkskvoten for bosatte i Norge slår uheldig ut.

– Denne snarveien mellom Norge og Sverige er preget av handel. Tobakkskvoten vil ha en betydelig innvirkning dersom de halveres, sier konserndirektøren.

Han forklarer at tilskuddsordningen for sjøfolk også har hatt noe å si for avgjørelsen. Den ble nemlig svekket i år, og i budsjettforslaget for neste år vil den svekkes ytterligere.

Hvor mange av de ansatte som mister jobben er ikke avklart, men ifølge Brynhildsbakken ser de på mulige løsninger ved å tilby ansatte å jobbe på andre skip.

Vet mer i desember

Nå håper konserndirektøren at de sammen med tillitsvalgte og de ansatte vil få til en rask prosess for de berørte. Trolig vet de mer i midten av desember.

Han sier de ansatte tok imot nyheten med fatning under et allmøte torsdag.

– Jeg tror mange har et forhold til Color Viking. Det gjelder våre ansatte, men også mange av våre reisende. Den har vært i drift i over 20 år. Samtidig ser nok de ansatte at driften har vært utfordret over tid. Jeg tror nok mange ser at dette er trist, men at man forstår bakgrunnen for det.

Color Line regner med å spare rundt 50 millioner på å kutte de to fergene.

De vil fortsette å operere ruten mellom Sandefjord og Strømstad med Color Hybrid. På ruten Oslo-Kiel vil tilbudet til godstransporten fortsette med søsterskipene Color Fantasy og Color Magic.