Hopp til innhold

– Muggen spredde seg som en støvsky

Det tok ikke lang tid før maten var uspiselig etter at emballasjen ble åpnet.

Bagett med mye mugg på.

Slik så bagetten til Kira Sundberg ut da hun tok den ut fra kjøkkenskapet.

Foto: Rolf Christian Hatling / NRK

Da Kira Sundberg skulle rydde i kjøkkenskapene hjemme i Larvik, fant hun en bagettpakke hun hadde kjøpt for rundt tre uker siden. Hun forteller at den ene pakningen var åpnet to-tre dager tidligere.

Det var nok. Muggen hadde rukket å spre seg kraftig.

Støvsky av mugg

– Jeg tok tak i pakningen som lå i et tørt skap, og da jeg skulle legge dem i søppelposen, «ramlet» de bare sammen.

– Det føk utover hele gulvet og i luften, og spredde seg utover hele kjøkkenet.

Mugg fra baguetter gikk i oppløsning

Slik så det ut på kjøkkengulvet til Sundberg.

Foto: Rolf Christian Hatling / NRK

Sundberg forteller at hun tidligere har brukt disse pakningene med bagetter, men aldri opplevd noe slikt før.

– Jeg ble litt sjokkert egentlig. Jeg har aldri sett noe gå så fort i oppløsning. Det kom en støvsky med mugg.

– Det svei i lungene

Sundberg har astma, og det tok ikke lang tid før hun fikk en reaksjon.

Kira Sundberg i svart topp.

SJOKKERT: Kira Sundberg ble overrasket da muggen spredde seg som en støvsky på kjøkkenet.

Foto: Privat

– Det svei i lungene, forteller hun.

35-åringen lukket dørene til kjøkkenet for å hindre spredning til andre rom.

– Jeg måtte ta tre doseringer med inhalator, og fortsatt var jeg veldig tett. Det gikk to dager før jeg var bra i luftveiene igjen.

Ifølge Sundberg vasket hun og samboeren kjøkkenet flere ganger for å få gulvet rent igjen.

Mugg på bagetter som ligger i åpnet plast. De andre bagettene er fine.

Bagettene i samme pakke, der plasten ikke var åpnet, så helt fine ut. Det fristet imidlertid ikke med bagetter akkurat da, og de gikk i søpla. – Man kan le av det etterpå, men det var ikke så gøy der og da. Det blir hjemmebakst fra nå av, ler Kira Sundberg.

Foto: Rolf Christian Hatling / NRK

Aldri sett noe lignende

– All mat har noe muggsporer på seg. For å bevare kvaliteten og holdbarheten på denne bagetten, er den pakket i en emballasje og med en gass som skal gjøre at de muggsporene som er der ikke får mulighet til å vokse, sier senior prosjektleder Cathrine Finne Kure i matforskningsinstituttet Nofima.

– Men når plasten blir ødelagt og det kommer luft til, får muggsporene mulighet til å vokse og spre seg som det er gjort i det tilfellet her, fortsetter hun.

Hun har sett bagetten, men understreker at hun ikke har undersøkt hva slags type mugg det er snakk om. Heller ikke hun har sett at det er kommet så mye mugg på så kort tid før.

– Nå har jeg ikke gjort så mye forsøk med det heller. Jeg har ikke undersøkt hva slags type mugg det er, men det ser ut som at det er mugg. Hvis det er det, vokser den veldig fort og har produsert veldig mye muggsporer, og det kan noen muggsopper gjøre, sier Kure til NRK.

Hun synes ikke det er rart at Sundberg reagerte, spesielt siden 35-åringen har astma.

– Jeg tror kanskje personer uten astma også ville reagert når det kommer så mye muggsporer i lufta man puster inn. Det kan være farlig fordi en del muggsporer kan ha giftstoffer i seg. Vi som jobber med muggsopp, jobber alltid med det inne i spesielle kabinetter for å unngå å puste inn muggporer.

Kure forteller videre at man ikke blir akutt syk av å puste inn muggsporer, men at en langtidseksponering ikke er heldig. Hun ville tatt kontakt med lege om plagene varer over flere dager.