NRK Meny
Normal

– En revolusjon for sykehjemmet

SANDEFJORD (NRK): Kokkelærling ønsker at termomikseren skal føre til en revolusjon for matlaging på sykehjem.

Molekylærgastronomi på Nygård

PØLSE OG KÅLSTUING: Slik blir most mat servert ved Nygård Sykehjem i Sandefjord.

Foto: Helena Rønning / NRK

På vei hjem fra et kurs i molekylærgastronomi på Engø gård, fikk kokkelærling Anniken Fredriksen en ide.

Hun ville prøve ut en termomikser for å mose mat til eldre som av en eller annen grunn ikke kan tygge maten selv.

Anniken Fredriksen

KOKKEDRØM: Anniken Fredriksen serverer mat til pasienter som trenger konsistenstilpasset mat.

Foto: Helena Rønning / NRK

Ledelsen ved Nygård sykehjem i Sandefjord, hvor hun jobber, sa ja, og nå tror Fredriksen at sykehjemskjøkkenet er i ferd med skape en liten revolusjon for sykehjem.

– For det første bevares smaken og næringsstoffene fra råvarene svært godt. Fordi vi også bruker litt Agar i maten, kan vi forme den i former. Formen blir beholdt når vi varmer opp maten igjen og da ser den svært delikat ut. Det er pent, smakfullt og næringsrikt – uten klumper, forklarer Fredriksen.

– Pasientene, som før fikk mat som så mer ut som bare lapskaus, spiser mer næringsrik kost, får bedre helse, blir i bedre humør og kan glede seg til måltider igjen, legger hun til.

Most laks i former

LAKS: Slik ser laksen ut etter at den har blitt kuttet og varmet opp. Herfra går formene rett på kjøla, og blir varmet opp igjen dagen etter.

Foto: Helena Rønning / NRK

Porsjonsstørrelser

Termomikseren ser ut som en vanlig blender, men forskjellen er at den har fire skarpe kniver og induksjonsvarme.

Den kutter alle typer råvarer til en den fineste mos.

– Denne maskinen kostet 7 000 kroner, men det har vi allerede tjent inn på svinn, forteller fagansvarlig på kjøkkenet på Nygård, Kjell Severinsen.

Å lage mat på denne måten betyr at kjøkkenet i større grad kan skreddersy både næringsinnhold og porsjonsstørrelser til pasientene.

Thermomixeren på Nygård

MASKIN: Slik ser miksemaskinen ut. Nå jobber de også med måter å servere kald råkost på samme måte.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Verdt det

Et halvt årsverk og litt planlegging er det de har brukt ekstra på dette, men Severinsen er overbevist om at det er verdt det.

– Nå kan vi servere mange flere retter og råvarer til disse pasientene enn vi kunne før. Snart håper vi også å kunne servere råkost på samme måte, sier Severinsen.

– Pasientene kan nå få smake mat som de kanskje ikke har smakt på lenge og det gjør ikke bare noe med helsa, men med livskvaliteten, mener han.

Molekylærgastronomi på Nygård

Fagansvarlig Kjell Severinsen og Anniken Fredriksen håper flere sykehjem ønsker å tilby most mat på denne måten etter hvert.

Foto: Helena Rønning / NRK

Godt med variasjon

Sykehjemspasient Åslaug Johanne Hjelpdahl er fornøyd med den nye maten, og sykepleier Bitte Ovesen spør henne hvilken middagsmat som er favoritten.

– Jeg spiser alt, men litt av hvert er bra, sier Hjelpdahl.