Hopp til innhold

Få orket å spise dette

Dette var søndagsmiddagen beboerne på sykehjemmet fikk. Ifølge kjøkkenet er det fårikål.

Dette er fårikål

Dette er fårikålen som beboerne på Borre sykehjem fikk servert.

Foto: Jan Broms, Gjengangeren

– På lørdagskvelden fikk jeg vite at vi skulle få fårikål til middag på søndag. Det gledet jeg meg til, for jeg liker fårikål godt.

Det sier 86 år gamle Olaf Mathisen til Nrk.no. Mathisen bor på Borre sykehjem i Horten. Men gleden over å få fårikål forsvant fort da maten kom på bordet. Synet fikk ikke akkurat tennene til å løpe i vann.

– En av pleierne sa til meg at de ikke kom til å servere fårikålen, men at jeg kunne få se på den. Det jeg fikk se i den bollen var en stor skuffelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Olaf Mathisen

Olaf Mathisen venter på et bedre måltid enn det han fikk servert på søndag.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Fjerner fårikål fra menyen

Middagsmaten lages av sentralkjøkkenet i kommunen. Det er andre gang på tre uker at de lager fårikål som mange ikke vil spise, skriver avisa Gjengangeren . Ledelsen ved kjøkkenet innrømmer at fårikålen ikke var helt vellykket, men utover det henvises Nrk.no til rådmann Ragnar Sundklakk. Han sier at fårikål bør fjernes fra menyen.

– Nå har vi servert fårikål to ganger uten at det har vært særlig vellykket, så da får vi stryke det på menyen inntil vårt nye kjøkken får dette til slik at det ser ordentlig ut.

– En fallitterklæring

– Det er det dummeste jeg har hørt, utbryter Mathisen da han får høre rådmannens svar. Han mener det er en fallitterklæring å stryke en middagsrett fra menyen fordi man ikke greier å lage den.

– Man må jo heller gå gjennom produksjonsprosessen og finne ut hva som gjør at maten blir seende slik ut, og så får kjøkkenpersonalet lære seg hvordan de skal unngå det.

Mat for tannløse

Jørund Berget

Avdelingssykepleier Jørund Berget mener at middagene ved sykehjemmet generelt sett er bra, men at de to fårikålmåltidene ikke var særlig vellykket.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Et argument han har hørt fra kjøkkenet er også at maten kokes ekstra fordi så mange ikke har gode nok tenner å tygge med.

– Hvis det er noen som har vansker med å tygge, så kan pleierne hjelpe dem mens vi andre får maten slik den skal være.

Håper på fårikål igjen

Avdelingssykepleier Jørund Berget ved Borre sykehjem sier at tilbakemeldingene fra personalet og pasientene ved den posten han leder stort sett er bra når det gjelder middagene som serveres. Men han er enig i at fårikålen som ble servert ikke var helt vellykket.

– Vi er opptatt av at maten skal være bra fordi mat er en del av omsorgen og ernæring påvirker kroppen på mange plan. Derfor håper jeg at kjøkkenet tør å lage fårikål igjen. Det er lov å feile, men da må man fortsette til man får det til.