– Lager sykehjemsmat med kjærlighet

Over halvparten av eldre på pleie-og omsorgshjem er underernærte. I Meløy mener de mat laget på gamlemåten er oppskriften for å gi de eldre bedre helse.

Matservering Ørnes sykehjem

I Meløy får de eldre servert hjemmelaget mat. F.v. Christine Dahl, Valter Jakobsen, Kirsti Strømhaug og Johan Selstad.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

På kjøkkenet på Ørnes sykehjem står Kirsti Strømhaug og former kjøttboller med en spiseskje før hun hiver bollene i ei kokende gryte.

– I dag er det kjøttboller med frikassésaus med poteter og grønnsaker på menyen. Etterpå skal vi servere byggrynssuppe som en en gammeldags tradisjonsrik dessert som beboerne er veldig glade i, forteller hun til NRK.

Hun har to store gryter på ovnen, og det skal rekke til 80 eldre – både de som bor på sykehjemmet og til hjemmeboende.

– De eldre i Meløy får nylaget mat hver dag, og vi får mye skryt. Det er hyggelig, sier hun.

På kjøkkenet på Ørnes sykehjem står Kirsti Strømhaug og former kjøttboller med en spiseskje før hun

- Vi vet hva den enkelte beboer liker, sier Kirsti Strømhaug.

Foto: Bjørn Eirik Rygg Lunde / NRK

Tidligere fiskebrukarbeider Snefrid Irene Hansen Neverdal har avlastningsplass på sykehjemmet daglig fra klokka 11 til 15, og spiser middag her hver eneste dag.

– Maten her er kjempegod, uansett hva de serverer. Trivselen er på topp, sier hun.

Forbrukerrådet er bekymret

Dessverre er det mange steder i Norge eldre ikke får servert god nok mat. Opptil seks av ti eldre som bor på pleie- og omsorgshjem, er underernærte eller er i risikosonen ernæringsmessig, ifølge Helsedirektoratet.

– Tallene gir grunn til bekymring. Derfor mener vi at alle kommuner må ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer at de eldre får et trygt og ernæringsmessig riktig mattilbud når de er under offentlig omsorg, sier regionleder i Forbrukerrådet i Nordland, Torgeir Øines.

Forbrukerrådet la i dag la fram sju krav til norske politikere. Hensikten er å gi en bedre matomsorg ved norske sykehjem.

Holdbar i tre uker

Bodø kommune har valgt en annen løsning enn Meløy. Her masseproduseres mat til de eldre på et storkjøkken.

Fra kjøkkenet på Mørkved sykehjem. Monica Lakså og Mona Johansen. T.v. Laila Solås

Fra kjøkkenet på Mørkved sykehjem. Monica Lakså og Mona Johansen lager mat. T.v. virksomhetsleder Laila Solås.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Vi produserer etter kok-kjøl-prinsippet, Det vil si at vi ligger halvannen uke på forskudd i vår produksjon. Vi lager maten og kjøler den hurtig ned for å bevare holdbarheten. Da blir maten holdbar i tre uker. Både vi og institusjonene er fornøyde. Brukerne kan spise middag når de vil, sier virksomhetsleder Laila Solås for kjøkkendriften ved Mørkved sykehjem.

Hun opplyser at kommunen sender inn maten de lager til labratorium for tester, for å være sikker på at den er næringsrik nok.

Vil fortsette på gamlemåten

Fra kjøkkenet på Mørkved sykehjem

Maten som lages på Mørkved sykehjem har en holdbarhet på tre uker.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Åtte av ti mener god matomsorg bør være en viktig valgkampsak i det kommende kommunevalget, viser en spørreundersøkelse gjort av Norstat for Forbrukerrådet. Blant de spurte mener nær to tredjedeler at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge.

I Meløy håper Kirsti Strømhaug at de får fortsette å lage på gamlemåten.

– Det har vært tider hvor kok-kjøl-metoden har vært på moten, og noen har trodd det kunne gjøre at vi ville spare mye penger. Vi har kjempet imot det fordi vi tror at vår måten å lage mat er den beste for våre brukere, sier Strømhaug.