NRK Meny
Normal

Venstre om lukkede mottak: – Meningsløse fengslinger

Frp vil ha flere plasser i lukkede mottak, som hver koster 880.00 kroner i året. Venstre og Kristelig Folkeparti vil ikke prioritere penger til det Venstre kaller «meningsløse fengselsplasser».

Venstre og Krf vil vil ikke prioritere lukkede asylmottak, til tross for at det er en del av Høyre og Frps regjeringsplattform.

Abid Raja kaller de lukkede mottakene, som Frp ønsker å innføre flere av, for meningsløse fengslinger. Reportasje fra Dagsrevyen.

Fremskrittspartiet vil fengsle asylsøkere som har fått avslag, i lukkede mottak. Slike plasser koster åtte ganger mer enn åpne asylmottak, og kan dermed bli svært dyre å etablere.

Trandum utlendingsinternat ved Gardermoen er i dag det nærmeste Norge kommer et lukket asylmottak. De som sitter her inne er varetektsfengslet, og venter på å bli satt på et fly ut av Norge.

– Selvfølgelig er det et fengsel. Hvis man er stengt inne, har man ingen rettigheter. Man blir fortalt hva man skal gjøre, selvfølgelig er det fengsel, sier «Deramy», en av de innsatte på Trandum.

Sikkerhetsopplegget her er omfattende og kostbart. En rekke branner og uro både her og ved de tidligere ventemottakene har gjort at sikkerheten i dag er lik den man finner i et norsk høysikkerhetsfengsel.

Deramy

NRK møter «Deramy» på Trandum. Han nøler ikke med å karakterisere forholdene der som fengselslignende.

Foto: EUSTICE/HJØRNEVIK / NRK

880.000 kroner i året

Ifølge Utlendingsdirektoratet koster en plass i åpent asylmottak cirka 100.000 kroner i året.

Lukkede mottak, som Trandum har høy sikkerhet og tre skift med ansatte. I dag er prisen for en årsplass her rundt 880.000 kroner i året.

– Vi har 137 plasser her. Det koster 120 millioner kroner per år, sier leder ved Trandum utlendingsinternat Ståle Sørmo til NRK.

Det er fordi sikkerheten ved lukkede mottak er så høy, sier leder ved Trandum utlendingsinternat, Ståle Sørmo.

– Vi anser de tiltakene som gjelder her, som nødvendige.

– Det er ikke bare å sette opp et gjerde rundt et vanlig asylmottak?

– Nei, da er vi litt tilbake i tid, ved det som kanskje er forgjengeren til dagens utlendingsinternat, forklarer Trandum-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ståle Sørmo

Ståle Sørmo, leder for Trandum utlendingsinternat, forklarer at sikkerhet koster.

Foto: Eustice/Hjørnevik / NRK

– Meningsløst

880.000 kroner per år, er en pris verken KrF eller Venstre er villige til å betale. Ingen av partiene vil prioritere penger til flere lukkede mottaksplasser i budsjettforhandlingene.

– Jeg mener flere lukkede mottak er meningsløst, når vi nå skal bygge ut Norge både infrastrukturmessig, og vi skal lage flere sykehjemsplasser, og vi skal løfte Helse-Norge, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, og legger til:

– Vi har ikke penger til å prioritere meningsløse fengselsplasser, når vi heller kan bruke de pengene på andre gode prosjekter.

Ingen i Fremskrittspartiet vil idag kommentere partiets fanesak – asyl og innvandringspolitikken. Frps medierådgivere sier til NRK at ingen kommentarer blir gitt før en ny regjering har tiltrådt.

Tidligere i oktober sa Fremskrittspartiets nestleder, Per Sandberg, til NRK at ordningen ikke blir dyrere i praksis.

Dette fordi han tror det i framtida trengs færre mottak fordi regjeringen vil føre en politikk som fører til at færre asylsøkere kommer til Norge.

abid raja

Abid Q. Raja i Venstre mener det er meningsløst å prioritere penger på lukkede asylmottak.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpixBeklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget