Hopp til innhold

Venstre og Frp krangler om lukkede mottak

Det blir ikke flere lukkede mottak i Norge med en ny borgerlig regjering, slår Venstres Abid Raja fast. Frps Per Sandberg lover uansett at flere asylsøkere skal fengsles.

Trandum

LUKKET: Politiets utlendingsinternat på Trandum ble tatt i bruk i nåværende form 1. juli 2004. Onsdag formiddag var det 86 personer på enecellene. Rundt halvparten av innsettelsene varer under 24 timer, opplyser politiet. Det er foreløpig uklart om den nye regjeringen vil opprette flere slike internater.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mandag undertegnet regjeringspartiene Høyre og Frp en avtale med KrF og Venstre som sier at det skal komme retursentre for asylsøkere med endelig avslag. Noen av sentrene skal kunne fengsle utlendinger som oppholder seg ulovlig i landet.

  • Se faktaboks om avtalen til høyre i artikkelen.
  • Les hele samarbeidsavtalen nederst.
abid raja

IKKE STRENGERE: – Det er fremdeles opp til domstolen om man skal idømme flere frihetsberøvelse, sier Raja.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Per Sandberg

AVTALE: Sandberg vil ikke kommentere Rajas utspill om at Venstre trolig vil stemme ned flere lukkede mottak. – Jeg forholder meg til avtalen med partiledelsen i Venstre, sier han.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Frode Forfang

SKRINLAGT: De rødgrønne ønsket retursentre, men skrinla det fordi det ble for dyrt, forteller Frode Forfang i UDI.

Skal du fengsles må domstolen ta stilling til det, innenfor dagens gjeldende regelverk. Det er altså ingen innstramning overhodet.

Abid Raja (V)

Det blir flere lukkede institusjoner i den forstand at man får mer kontroll over flere asylanter.

Per Sandberg (Frp)

Erfaringen vi har av å samle alle som får avslag på samme mottak, er at man får et stort frustrasjonsnivå.

Frode Forfang (UDI)

Men stortingsrepresentant Abid Raja (V) tror likevel ikke det kommer til å bli flere lukkede plasser i Norge enn det som allerede finnes ved politiets utlendingsinternat på Trandum.

– Det er rett og slett ikke penger til å bygge slike plasser rundt omkring, sier han.

Trandum koster 120 millioner kroner å drive i år, opplyser politiet. Ifølge Raja vil Venstre trolig stemme ned budsjettforslag om å opprette flere lukkede mottak.

Han understreker at avtalen Venstre har gått med på bygger på eksisterende lovverk. Det skal ikke bli lettere å holde asylsøkere med endelig avslag innesperret mot sin vilje, mener Raja.

– Du skal på åpent mottak når du skal integreres, og du skal på åpent mottak når du skal returneres. Skal du fengsles må domstolen ta stilling til det, innenfor dagens gjeldende regelverk. Det er altså ingen innstramning overhodet, sier han til NRK.

Sandberg: – Mer frihetsberøvelse

Men Fremskrittspartiets nestleder, Per Sandberg, er klokkeklar på at flere asylsøkere med endelig avslag vil bures inne med den nye regjeringens politikk.

– Det blir flere lukkede institusjoner i den forstand at man får mer kontroll over flere asylanter, sier han til NRK.no.

De borgerlige partiene har skrevet under på at det skal «igangsettes et arbeid for å ta i bruk og gjøre gjeldende bestemmelsene i utlendingslovens §106, første ledd». Sandberg tolker avtalen slik at flere grunnløse asylsøkere skal fengsles.

– Det vi har gjort i samarbeidsavtalen, det er å ta i bruk §106. Det betyr mer frihetsberøvelse for asylanter, sier Sandberg.

– Hvor mye penger er dere villig til å bruke på et slikt regime?

– Det blir ikke mer pengebruk av det.

– Så det blir ikke dyrere med mottak der det må være folk som passer på at utledningene ikke kommer og går som de vil?

– Nei, ikke nødvendigvis, sier Sandberg og viser til at han uansett tror det i framtida trengs færre mottak fordi regjeringen vil føre en politikk som fører til at færre asylsøkere kommer til Norge.

De rødgrønne droppet retursentre

De borgerlige partiene har etter det NRK får opplyst ikke tatt stilling til om det skal opprettes flere lukkede sentre som Trandum. Flere detaljer kommer trolig i regjeringsforhandlingen mellom Høyre og Frp. Målet med samarbeidsavtalen er uansett at flere kriminelle asylsøkere og mennesker med endelig avslag skal fengsles, sier Sandberg.

– Det kan medføre flere lukkede mottak hvis behovet blir så stort i forhold til den asyltilstrømningen vi har.

Sandberg kan imidlertid ikke si hvor mange av de kommende retursentrene som skal ha kapasitet til å ha lukkede plasser.

Også den rødgrønne regjeringen ønsket å opprette egne sentre for personer som har fått avslag og som skal sendes ut av landet.

Høsten 2010 kunngjorde daværende justisminister Knut Storberget (Ap) at de skulle legge ned de omstridte ventemottakene og heller opprette retursentre.

Men året etter advarte et utvalg mot å opprette slike sentre:

«Det finnes ikke erfaringsgrunnlag som tilsier at et slikt tiltak vil føre til flere frivillige returer. Det bør heller iverksettes tiltak som har en påvist effekt, som returstøtte.»

Noen måneder senere skrinla Justisdepartementet hele prosjektet fordi det ble for dyrt.

Men nå vil altså den kommende regjeringen prøve en slik ordning likevel.

– Mange knuste drømmer på ett sted

Ifølge Utlendingsdirektoratets direktør Frode Forfang kan retursentre bidra til at asylsøkere med avslag innser at slaget er tapt.

– Hovedutfordringen er dette med retur. Så lenge det er slik at noen kan klore seg fast i Norge etter endelig avslag fordi de er vanskelig å returnere dem, er det viktig at norske myndigheter sender signaler om at et endelig avslag er endelig.

– På hvilken måte vil flere retursentre sende et slikt signal?

– At du blir flyttet fra et vanlig mottak til retursenter sender tydelige signaler om at nå er prosessen ferdig, nå er det retur som gjelder. Det var argumentet for slike sentre da den rødgrønne regjeringen utredet det, men det ble skrinlagt på grunn av kostnader.

Brann Lier statlige ventemottak
Foto: Bendiksby / Scanpix

Før prosjektet ble lagt på is i 2012, hentet UDI inn tilbud fra organisasjoner som ville drive retursentre. De fleste tilbudene måtte avvises fordi de var for dyre, skrev UDI i en pressemelding den gang.

Ifølge Forfang stiller retursentre helt egne krav til både bemanning og innhold.

– Erfaringen vi har av å samle alle som får avslag på samme mottak, er at man får et stort frustrasjonsnivå. Det blir mange knuste drømmer på ett sted. Det krever en annen type bemanning og aktiviteter som kan redusere frustrasjonen hos dem som sitter der, sier Forfang til NRK.no.

For frustrasjonen kan koke over.

Sommeren 2010 ble de daværende ventemottakene på Lier og Fagerli påtent og totalskadd. Beboerne skal ha vært rasende over det de mente var dårlige forhold på mottakene, og begge er nå stengt.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «PDF - samarbeidsavtalen» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.