Hopp til innhold

Hareide: – Mye gjenstår

NYDALEN (NRK.no): Alle de fire borgerlige partilederne rapporterer om framgang i regjeringssamtalene. Men det er langt igjen før de tør forplikte seg til reelle forhandlinger.

Regjeringssonderinger Nydalen

NETT-TV: De borgerlige partilederne ville ikke fortelle hva de hadde snakket om i dag, men sier at mange viktige saker gjenstår.

De borgerlige partilederne skal sitte i sonderinger også lørdag. Målet er å bli enige om å gå i forhandlinger i midten av neste uke.

– Jeg vil definitivt si at det er framgang. Men det er langt flere saker som gjenstår enn det vi har kommet gjennom. Det er helheten som er avgjørende, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under det korte pressemøtet onsdag ettermiddag.

De såkalte sonderingene som denne uka pågår på et hotell i Nydalen i Oslo går ut på at de fire borgerlige partiene skal finne ut om de ønsker å gå i regjering sammen.

Jobber i helgen

Først når det er unnagjort starter de reelle forhandlingene om hva slags politikk Norges nye regjering skal føre og hvem som skal ha de ulike statsrådpostene.

Solberg ankommer nydalen onsdag 18.9

FORBEREDT: Erna Solberg hadde med seg mange dokumenter da hun ankom sonderingene onsdag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer planlegger partiene å ta lørdagen til hjelp for å bli enige om alt de skal bli enige om. Neste uke må mye være klart. Da skal de fire partiene gå til sine egne organer for å få ja eller nei til å gå fra sonderinger til forhandlinger.

– Akkurat hvilken dag det blir vet vi ikke. Det kommer an på framdriften og tonen vi har oss imellom, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.no da hun var på vei inn til dag tre av samtalene med de tre andre partilederne.

Før valget lovet alle de borgerlige partiene – Høyre, Frp, Venstre og KrF – at en borgerlig valgseier skulle føre til en ny regjering. Mens de to største partiene, Høyre og Frp, håper på en bred firepartiregjering med flertall i Stortinget, har KrF og Venstre sagt at de ser på det som «lite sannsynlig» at de ender opp i regjering med Frp.

Spiser lam, ikke kameler

Men sentrumspartiene har ikke lukket døra helt igjen for samarbeid med Frp.

Nå holder alle kortene tett til brystet, og ingen vil si hva de har kommet fram til så langt.

– Forutsetning for å gå fra sondering til forhandling er at vi er trygge på at alle mulighetsrommene er utredet, sier Frp-leder Siv Jensen.

Som NRK.no meldte tidligere i dag krever Frp det de kaller et tydelig fotavtrykk på regjeringen dersom de skal bli med. Etter det NRK erfarer krever Frp å få viljen sin i minst tre konkrete saker Høyre er uenig i når de skal bli enige om en regjeringsplattform.

Med andre ord: Også Høyre må svelge noen kameler. På spørsmål om Erna Solberg og Høyre har svelget noen kameler så langt, svarer hun:

– Vi hadde lam til lunsj i dag.

Vanskelige spørsmål

Lista over hjertesaker der de borgerlige valgvinnerne er uenige er lang: Oljeutvinning i nord, innvandringspolitikk, bistand, bompenger og oljepengebruk.

– Min vurdering er at vi har spilt opp mange punkter. På noen punkter finner vi ut at det er mulig å finne gode løsninger, andre ting må vi snakke mer om, sier Solberg.

Tirsdag satt partilederne, nestlederne og deres nærmeste rådgivere i samtaler i nærmere sju timer.

Onsdag avsluttes sonderingene tidligere på grunn av private årsaker.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.