NRK Meny
Normal

Nå vet Hareide hva han skal si

I dag tidlig visste ikke KrF-leder Knut Arild Hareide om han skulle råde sine partifeller å gå i regjering eller ikke. Etter over elleve timer med intense samtaler tirsdag vet han hva han skal si til landsstyret.

Knut Arild Hareide er klar for å gi råd til paritet.

Hareide sier han er klar for å gi råd til sine partifeller.

Ved starten av sonderingsmøtet i dag tidlig hadde han ikke bestemt seg for om han vil gå i regjering eller ikke. Tirsdag kveld sier han:

– Jeg har en god anelse om hva jeg skal si til partiet mitt i morgen. Men det får ikke du vite, sier Hareide til NRK på vei hjem fra Nydalen.

På spørsmål om det betyr at han har bestemt seg for om han vil i regjering svarer han bare med et smil.

Ikke helt i mål

Det var ventet at dagens sonderinger skulle gi partilederne svarene de trengte for å gå til sine partigrupper for å få svar.

Men ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande er det fortsatt en del som ikke er klart.

– Vi har kommet langt, men vi er fortsatt ikke i mål, sier hun på vei ut fra møtet.

– Kommer dere og KrF til å lande på samme konklusjon om å gå inn i regjering eller ikke?

– Det får vi veldig fort avklart i morgen, sier hun.

– Men du er ikke trygg på at det vil skje nå?

– Jeg er sikker på at jeg skal klare å få et godt råd fra mitt landsstyre. Det tror jeg de er motivert for.

Saken fortsetter under bildet.

Venstre-leder Trine Skei Grande på vei ut fra sonderingsmøtet i Nydalen.

Venstre-leder Trine Skei Grande på vei ut fra sonderingsmøtet i Nydalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lang morgendag

Onsdag blir en ny maratondag, før det trolig kommer svar på hvilke partier som blir med i en ny regjering.

Nestleder i Frp, Per Sandberg, er ordknapp når han møter pressen etter dagens sonderinger i Nydalen.

– I vår partiledelse er vi enige. Men vi må møtes i morgen også, er det eneste han vil si.

Også Terje Brevik, som er nestleder i Venstre, understreker at partilederne og deres nærmeste støttespillere skal møtes i morgen tidlig før de går til sine respektive partiorganer for å få en endelig avklaring.

Statsrådkabalen

Tirsdag kom de første konkrete signalene om hvordan kongens råd skal settes sammen.

Høyre-leder Erna Solberg skal være villig til å gi fra seg flertallet i regjeringskollegiet og sitte igjen med åtte statsrådposter for det største regjeringspartiet.

Ifølge kilder i de borgerlige partiene som VG har snakket med, ligger Frp an til å få fem statsråder, mens Venstre og KrF kan får tre poster hver.

Men alt dette ligger fortsatt et stykke fram i tid. Først onsdag ettermiddag ventes det å bli klart hvem som blir med i en ny regjering.

Avgjørende dag

Ifølge informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Høyre ligger det an til at partilederne møtes igjen onsdag morgen i Nydalen. Dessuten har alle de fire partiene har lagt opp til interne møter i løpet av onsdagen.

– Som gammel skøyteløper så vet jeg at det ikke alltid er de 9.000 første meterne som er avgjørende, men den siste 1.000-meteren, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Partiene har gitt seg selv frist til onsdag før de setter strek for sonderingene og forankrer den videre prosessen i organisasjonene sine.

– Deretter er vi enige om at uansett hva slags råd vi får, så skal vi møtes igjen torsdag for å snakke om hvordan samarbeidet mellom oss fire partier vil bli de neste fire årene. Altså om det blir i regjering, eller om det ikke blir i regjering, sa Høyre-leder Erna Solberg mandag.

Ikke sikkert

– Vi har ikke dårlig tid, det er lenge igjen, sa Frp-nestleder Per Sandberg da han ankom Radisson-hotellet i Nydalen tirsdag morgen. I Fremskrittspartiet er sentralstyret referansegruppe i sonderingsfasen, mens landsstyret vil ta endelig stilling til et eventuelt ferdig forhandlet resultat.

Hos Venstre er det stortingsgruppa som tar beslutningen om veien videre betyr fortsatte sonderinger, forhandlinger eller brudd.

Partileder Trine Skei Grande sier det er åpent når stortingsgruppa fatter sitt vedtak.

– Det er ikke sikkert at vi sier et rungende ja eller nei på gruppemøtet heller. Men jeg håper vi får et godt råd som vi kan jobbe ut ifra, og da behøver ikke det å være et ja eller et nei, sa hun tirsdag.

NTB får opplyst at gruppa sannsynligvis vil be om et råd fra landsstyret, som skal møtes noe senere onsdag ettermiddag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget