Hopp til innhold

– Tine Sundtoft blir miljøvernminister

TV 2 melder at Tine Sundtoft fra Høyre blir ny miljøvernminister i Erna Solbergs regjering.

Tine Sundtoft

NRK får tirsdag kveld at 46 år gamle Tine Sundtoft blir ny klima - og miljøvernminister.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Det var TV2.no som først omtalte nyheten. Kilder bekrefter i kveld også overfor NRK at Tine Sundtoft (H) blir klima- og miljøvernminister. Skal man tro lekkasjene, vil det dermed si at alle kortene i Solbergs regjeringskabal har kommet på bordet.

Sundtoft fra Lillesand, og er utdannet siviløkonom. Hun kommer fra jobben som fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune, en jobb hun begynte i høsten 2005.

Hun ble da den første kvinnen som har vært fylkesrådmann i Vest-Agder.

Sundtoft har lang fartstid i Høyre, og har blant annet vært politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe, medlem av Lillesand kommunestyre, Høyres gruppeleder på Aust-Agder fylkesting og 2. vararepresentant til Stortinget fra Aust-Agder fra 1989 til 1993. I 1993 tapte hun kampen om formannsvervet i Aust-Agder Høyre mot sin far, Kristian Sundtoft.

Tar over etter Solhjell

Det har lenge vært knytttet stor spenning til hvem som kom til å bli statsråd i miljøverndepartementet, ettersom hyppige lekkasjer i mediene de siste dagene etter alt å dømme har gjort at alle statsrådpostene nå er kjent.

Miljøverndepartementet har i dag ansvaret for blant annet klimapolitikk, bærekraftig bruk og vern av biologisk mangfold, friluftsliv, avfall og gjenvinning, og internasjonalt miljøvernsamarbeid.

Sundtoft tar over statsrådstolen etter Bård Vegar Solhjell (SV).

– God kandidat

Da NRK tidligere i kveld var i kontakt med samfunnsforsker Jon P. Knudsen, og det ennå var uklart hvem som skulle bli ny miljøvernminister, holdt han en liten knapp på Sundtoft.

– Blant aktuelle, lokale kandidater finner vi både Peter Gitmark (H) og fylkesrådmann i Vest-Agder, Tine Sundtoft (H), uttalte Knudsen.

NRK har tirsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med Sundtoft, uten å lykkes.

Ingen av politikerne på sørlandsbenken har villet kommentere nyheten overfor NRK.no.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell skal gi fra seg nøkkelen til Miljøverndepartementet onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.